Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: Τρεις στους τέσσερις χάνουν το σπίτι τους

Ποιοι προστατεύονται – Τι θα ισχύσει για φτωχούς και μεσαίους - Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια


Σπίτι μου σπιτάκι μου! Έφτασε η ώρα των μεγάλων ανατροπών. Μετά από την άλωση της επαγγελματικής ζωής με την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων μετά των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές, την «δωρεάν» εργασία, τις ενισχυμένες απαιτήσεις με μισθούς... Βουλγαρίας, άρα και την αδυναμία της πλειονότητας των δανειοληπτών να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προ κρίσης, το χέρι των δανειστών απλώθηκε στο ελληνικό «κεραμίδι».


Οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν - και στα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά από τις σαρωτικές μειώσεις μισθών και συντάξεων και τους φόρους που γονατίζουν προστέθηκε η αγωνία μιας δύσκολης πραγματικότητας που είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει όλους.

Η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά μόνον του πάμφτωχους, που δημιούργησαν οι ευρωπαϊκές πολιτικές σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις, για ένα 35% τίθενται αυστηρότατα κριτήρια ενώ για τους υπόλοιπους απελευθερώνονται... με ότι αυτό συνεπάγεται... «Σίγουρη» δηλαδή θεωρείται η προστασία μόνο για έναν στους τέσσερις δανειολήπτες.

Αναλυτικότερα η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, φέρεται να αφορά άμεσα μόνο το 25% των δανειοληπτών και επιπλέον σε έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ειδικότερα:

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 170.000 ευρώ.

Πρόκειται για το 25% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια (περίπου 100.000 δάνεια). Ταυτόχρονα, το κράτος ετοιμάζει έναν «κουμπαρά» 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τη δόση θα καταβάλλει το κράτος.

Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά σε ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών, προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (τεστ αποτίμησης περιουσίας) που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εάν ο δανειολήπτης κριθεί μη συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στον νόμο.

Αφορά σε εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια, και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.

Θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» (ο αριθμός τους είναι μεγάλος, σύμφωνα με τους θεσμούς) και είναι πιθανόν να ζητήσει η σχετική τράπεζα ανανέωση όλων των φακέλων των δανείων για να αποτιμήσει κατά περίπτωση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων τα 400.013 δάνεια έχουν «κοκκινίσει», με περίπου 170.000 από αυτούς τους δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον «νόμο Κατσέλη».

Μια - μια η υποχώρηση για τη διαχείριση της επικοινωνιακής πολιτικής

H στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά.

Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.

Ικανοποιημένοι προχωρούν στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα (Τρίτη), στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τις τιμές γενόσημων φαρμάκων, τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα τέλη κυκλοφορίας. Το νομοθέτημα για τα μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια αναμένεται να έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ τώρα σχεδιάζεται η στρατηγική διαχείρισης και πώλησης των συγκεκριμένων δανείων. 
 
 
 
 
 
πηγη: newsbomb.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *