Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Πολιτική ανασκόπηση 2015: Πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετέτρεψε την ελπίδα, σε αγανάκτηση...

Τα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει - Από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, στο δημοψήφισμα και... τελικά στο τρίτο Μνημόνιο - Πώς η προσμονή για ένα καλύτερο αύριο, εξελίχθηκε σε προδοσία και αγανάκτηση.


Το 2015 ήταν, αναμφίβολα, ένα από τα χειρότερα έτη όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, δήθεν διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η προσφυγική κρίση να μαστίζει τα σύνορά μας, μια κυβέρνηση που απογοήτευσε το σύνολο των Ελλήνων και μια αντιπολίτευση ανύπαρκτη και διαλυμένη.

Αποτέλεσμα;

Μια χώρα χωρίς εθνική κυριαρχία, έρμαιο στις ορέξεις των δανειστών, τσιφλίκι των τοκογλύφων "εταίρων" και "συμμάχων".

Από τα τέλη του 2014 φαινόταν ότι το 2015 θα είναι μια χρονιά με σημαντικές και καθοριστικές πολιτικές εξελίξεις. Η αδυναμία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή – με προτεινόμενο από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τον Σταύρο Δήμα – οδηγεί τη χώρα σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

Οι ελπίδες και οι προσδοκίες για το «νέο, χαρισματικό, ειλικρινή, καθαρό από σκάνδαλα και διαφορετικό» Αλέξη Τσίπρα και την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν μεγάλες, και έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ αέρα νίκης από νωρίς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στις 25 Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μιας και δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Η συνεργασία ενός δεξιού συντηρητικού κόμματος με ένα μοντέρνο αριστερό παράδοξη, αλλά Τσίπρας και Καμμένος είχαν τότε κοινό παρονομαστή τη μάχη κατά των μνημονίων... Στη συνέχεια, βέβαια, ψήφισαν και οι δύο το τρίτο και χειρότερο Μνημόνιο.



Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προτείνει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προερχόμενο από τη ΝΔ, Προκόπη Παυλόπουλο, κίνηση πρωτοποριακή για ένα κόμμα της Αριστεράς.

Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε μια δυναμικότητα, αίροντας ορισμένες από τις αδικίες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πραγματοποιήθηκαν αλλαγές και νομοθετική ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων, όπως ο νόμος για τις ευεργετικές ρυθμίσεις προς τους κρατουμένους, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η ακύρωση, με τροπολογίες που έγιναν, των μειώσεων στις συντάξεις. Κατετέθησαν, μάλιστα, προτάσεις που έφεραν αισιοδοξία, ενώ διαφαίνονταν και θετικές προοπτικές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Ακολούθησαν περίπου πέντε μήνες με μία κυβέρνηση να μην έχει πετύχει τίποτα το ουσιαστικό σε εσωτερικό, αλλά και εξωτερικό επίπεδο.

Η ελπίδα που υπόσχονταν, όχι απλώς δεν ήρθε, αλλά αντίθετα, αυτά που ήρθαν, κατάφεραν να γκρεμίσουν και το παραμικρό ίχνος αισιοδοξίας που έτρεφε ο καθένας για το μέλλον. Για το μέλλον το δικό μας, αλλά και των επόμενων γενεών.

Όντας σε αδιέξοδο (;) και αδυνατώντας να πείσει τους δανειστές για αλλαγή πολιτικής, ο Αλ. Τσίπρας στις 27 Ιουνίου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αναφορικά με την αποδοχή των προτάσεων της τρόικας.



Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν για την Ελλάδα δραματικές. Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα ήταν τρομακτική. Οι τράπεζες έκλεισαν και επιβλήθηκαν όρια στις αναλήψεις.

Ταυτόχρονα, τα Μέσα Ενημέρωσης εντός και εκτός Ελλάδας επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη των δανειστών, όπως ο Γιουνκέρ και ο Σουλτς, απειλούν ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στα εσωτερικά της χώρας μας.

Παρ’ όλα αυτά το «ΟΧΙ» επικρατεί με συντριπτική πλειοψηφία. Και ενώ οι οπαδοί του «ΟΧΙ» πανηγύριζαν για το αποτέλεσμα αυτό, η χαρά διήρκεσε λίγο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του την απόφαση του ελληνικού λαού. Ωστόσο, στα κλειστά γραφεία μετατρέπει το «ΌΧΙ» σε «ΝΑΙ» και επιστρέφει στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές του το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο.



Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό είναι σφοδρές, ενώ αρχίζουν να τον εγκαταλείπουν σημαντικά και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου φέρνει άμεσα στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο, το οποίο ψηφίζεται παραμονή Δεκαπενταύγουστου.

Οι απώλειες για την κυβέρνηση είναι πολλές και οι εκλογές πλέον αναπόφευκτες. Ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου, με στόχο να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού.

Η 21η Σεπτεμβρίου βρίσκει και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα θριαμβευτή. Ταυτόχρονα, ξεκινούν οι διαδικασίες για την ψήφιση σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία δίνουν τη χαριστική βολή στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.



Η αυλαία του 2015 βρίσκει τους Έλληνες εξαθλιωμένους. Τα βάρβαρα μέτρα επιτείνουν το αδιέξοδο και προκαλούν απογοήτευση στους πολίτες που προφανώς περίμεναν άλλα από την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Τσίπρας και Καμμένος κατάφεραν να γκρεμίσουν και το παραμικρό ίχνος αισιοδοξίας που είχαμε ως λαός. Η απογοήτευση αρχίζει να μετατρέπεται πλέον σε αγανάκτηση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα, αν συνεχίσουν να σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό του Έλληνα.




ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ο Ιανουάριος ήταν μήνας εκλογών. Ο μήνας από τον οποίο ξεκίνησε ένας πολιτικός σεισμός που αρχικά δημιούργησε προσδοκίες και αισιοδοξία και τελικά, ένα χρόνο μετά, ζούμε την απόλυτη απογοήτευση.

25 Ιανουαρίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές, με το σύνθημα «Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ» και υποσχόμενος να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα που κατ' ουσίαν τερμάτιζε την λιτότητα και περιείχε μόνον παροχές (αυξήσεις μισθών-συντάξεων, φοροαπαλλαγές). Με το σύνθημα «Η ΤΡΟΙΚΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ», ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζει το κατενθουσιασμένο πλήθος έξω από τα Προπύλαια, το βράδυ των εκλογών.




26 Ιανουαρίου

Την επόμενη μέρα των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με το κόμμα των ΑΝΕΛ του Π.Καμμένου. Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών πάει στα χέρια του γνωστού οικονομολόγου Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος υιοθέτησε μια στρατηγική που έφθανε στα όρια της ρήξης με τους δανειστές, επιδεικνύοντας μια σκληρή, συγκρουσιακή στάση.






30 Ιανουαρίου

Ο επικεφαλής του Eurogroup έρχεται εκτάκτως και ανήσυχος στην Αθήνα για να... γνωρίσει τα στελέχη της πρώτης αριστερής κυβέρνησης. Η συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι επεισοδιακή, με τον Έλληνα υπουργό να δηλώνει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την τρόικα και τον Ντάισελμπλουμ να αποχωρεί εκνευρισμένος από τη συνέντευξη Τύπου, αφού πρώτα του έσφιξε με... αρκετή δύναμη το χέρι.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ξεκινά η κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Οι εταίροι δεν δείχνουν καμία διάθεση υποχώρησης και όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές οδηγούνται σε ρήξη.

4 Φεβρουαρίου

Συναντήσεις με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πραγματοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε:«Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ»


5 Φεβρουαρίου

Συναντήσεις Τσίπρα με Ολάντ και Σουλτς. Είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει στους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται.



12 Φεβρουαρίου

Δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup: Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν παράταση του μνημονίου - Η Αθήνα είπε «όχι» - Βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές




12 Φεβρουαρίου

Τσίπρας: Το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε δεν υπάρχει, ξεχάστε το - Σκληρή γραμμή ξανά από Μέρκελ: Το ελληνικό πρόγραμμα ισχύει και πρέπει να επεκταθεί






16 Φεβρουαρίου

Νέο ναυάγιο στο Eurogroup: Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας προς Ελλάδα - Ντάισελμπλουμ: Νέο Eurogroup μόνο αν υπάρξει αίτημα για παράταση του μνημονίου




18 Φεβρουαρίου

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέγεται νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με 233 ψήφους επί 295 παρόντων βουλευτών, εξελέγη στην Ολομέλεια της Βουλής, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η υποψηφιότητα του Πρ. Παυλόπουλου υποστηρίχθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Απόντες ήταν οι βουλευτές, Ιωάννα Γαϊτάνη (ΣΥΡΙΖΑ), Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ), Γ. Μιχελογιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ) (έχει δηλώσει ασθένεια) και οι Αλ. Κοντός και Σ. Αναστασιάδης από την ΝΔ που απουσιάζουν στο εξωτερικό.



20 Φεβρουαρίου

Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της στο Eurogroup. Η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Γιαννη Βαρουφάκη κατέληξε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές για επέκταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες.




24 Φεβρουαρίου

Εγκρίθηκε η λίστα Βαρουφάκη από το Eurogroup - «Ναι» στην τετράμηνη παράταση του προγράμματος




ΜΑΡΤΙΟΣ

2 Μαρτίου

Σόιμπλε προς Βαρουφάκη: «Πιστωτικό γεγονός αν δεν πληρώσετε έγκαιρα την Ε.Κ.Τ.» Αρχίζουν οι ευθείες απειλές των δανειστών κατά της Ελλάδας.






4 Μαρτίου

Στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης




8 Μαρτίου

Βαρουφάκης: Αν δεν αποδεχθούν το πρόγραμμα πάμε σε δημοψήφισμα




11 Απριλίου

Φθάνοντας στα μέσα Απριλίου, οι διαπραγματεύσεις βρισκόταν στο απόλυτο αδιέξοδο. Τα ταμειακά αποθεματικά του κράτους λιγόστευαν, η κεφαλαιακή ανεπάρκεια των τραπεζών δυσχέραινε και η λήξη της παράτασης του προγράμματος πλησίαζε. Οι δανειστές ζητούσαν πλέον ευθέως την αποπομπή του Γ. Βαρουφάκη ακόμα και από την θέση του υπουργού. Η κρισιμότητα της κατάστασης είχε επηρεάσει το Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε σε πρώτο στάδιο να αντικαταστήσει τον Γ. Βαρουφάκη από επικεφαλής της διαπραγμάτευσης και να τοποθετήσει στην θέση του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.






ΜΑΪΟΣ

Όλα έδειχναν πως οδεύουμε σε ένα νέο μνημόνιο λιτότητας. Η κυβέρνηση επιζητούσε μεν έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά οι εταίροι απέρριπταν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Ο χρόνος περνούσε και τα κρατικά ταμεία άδειαζαν. Προκειμένου το κράτος να ανταπεξέλθει στις εσωτερικές του υποχρεώσεις, να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να μην πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ. Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης ήταν και η δέσμευση των αποθεματικών των δημοσίων οργανισμών, σε ενιαίο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η λήξη του προγράμματος είναι κοντά και η κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι πρέπει να υποχωρήσει, εγκαταλείποντας την πρότερη στάση της.




ΙΟΥΝΙΟΣ

Το ενδεχόμενο της σύναψης ενός νέου μνημονίου συναντά εσωκομματικές αντιδράσεις, με την πτέρυγα Λαφαζάνη να προειδοποιεί πως θα το καταψηφίσει. Η αντιπολίτευση ζητά πάση θυσία να επιτευχθεί συμφωνία.

Το οικονομικό επιτελείο και η διαπραγματευτική ομάδα έχουν ήδη ετοιμάσει μια πρόταση, μεστή από υφεσιακά μέτρα, ύψους 8 δις και την αποστέλλουν στους δανειστές. Διανύουμε πλέον την τελευταία εβδομάδα πριν την λήξη του προγράμματος.

22 Ιουνίου

Η διαπραγμάτευση περνά από τεχνοκρατικό σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει πάνω του το δύσκολο έργο. Στην αρχή οι δανειστές δείχνουν ικανοποιημένοι και έτοιμοι να αποδεχθούν την ελληνική πρόταση. Στην πορεία, ζητούν επιπλέον μέτρα και αποστέλλουν την δική τους πρόταση, υπό την μορφή τελεσιγράφου.

Η κυβέρνηση αποχωρεί αιφνιδιαστικά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα και ανακοινώνει τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου, την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή μη της εκβιαστικής πρότασης των δανειστών.






30 Ιουνίου

Η ΕΚΤ αποφασίζει αντιδραστικά και παράνομα να διακόψει τον ELA, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες και να επιβληθούν capital controls.

Τρεις μέρες πριν την λήξη του προγράμματος και η χώρα βρίσκεται ήδη σε αποδιοργάνωση. Οι πολίτες νιώθουν απόλυτα μπερδεμένοι και διχασμένοι. Τα ιδιωτικά κανάλια υποστηρίζουν ανοιχτά το «ΝΑΙ» και προπαγανδίζουν νυχθημερόν.



30 Ιουνίου

Η Ελλάδα δεν καταβάλλει την δόση της στο ΔΝΤ και τίθεται υπό καθεστώς αργίας.




ΙΟΥΛΙΟΣ

5 Ιουλίου

Το «ΟΧΙ» δίνει ηχηρή απάντηση στην προπαγάνδα και στέλνει εκκωφαντικό μήνυμα στους δανειστές. Το 62% των πολιτών απορρίπτει το εκβιαστικό τελεσίγραφο των δανειστών. Η ελληνική κοινωνία επιζητεί κοινωνική δικαιοσύνη, σεβασμό, δίκαιη ανακατανομή των βαρών και τιμωρία των υπαιτίων της κρίσης.



10 Ιουλίου

Το μήνυμα του δημοψηφίσματος δεν μετουσιώνεται πολιτικά. Σε πρώτο στάδιο, ο Α.Τσίπρας καθαιρεί τον Γιάνη Βαρουφάκη απο Υπουργό Οικονομικών και την αμέσως επόμενη μέρα συγκαλείται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Το ΟΧΙ φαίνεται να αγνοείται. Η κυβέρνηση ζητά εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, παρουσιάζοντας μια πρόταση σχεδόν ταυτόσημη με αυτήν που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα. Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει την εξουσιοδότηση από την Βουλή.




11 Ιουλίου

Έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες με το κλίμα ιδιαιτέρως αρνητικό για την Ελλάδα. Η απειλή του Β. Σόιμπλε γίνεται πράξη και το σχέδιο για ελεγχόμενη έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη κατατίθεται στο Eurogroup της 11/7, υποστηριζόμενο από την Γερμανία, την Λετονία, την Εσθονία την Λιθουανία, την Ολλανδία, την Φινλανδία, την Σλοβακία και την Σλοβενία.






12 Ιουλίου

Συγκαλείται εκτάκτως Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης. Ο κίνδυνος μιας άτακτης χρεωκοπίας με τις τράπεζες ήδη κλειστές, είναι ορατός. Οι δανειστές ζητούν γη και ύδωρ από την ελληνική πλευρά, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να απαιτήσουν την δημιουργία ενός ταμείου αποκρατικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο.

Όλα τα παραπάνω εκτυλίσσονται σε διάστημα 17 ωρών, σε μια θυελλώδη διαπραγμάτευση, το παρασκήνιο της οποίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Την νύχτα εκείνη, δημιουργείται στα social media, μια καμπάνια υποστηρικτική στην ελληνική κυβέρνηση με το hashtag #This is a Coup, που είναι και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του Paul Mason. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποκύπτει στις απειλές και μπροστά στον κίνδυνο χρεωκοπίας αποδέχεται τα πάντα. Ένα νέο μνημόνιο λιτότητας, με νέα επώδυνα μέτρα φέρει την σφραγίδα μιας αριστερής κυβέρνησης.



14 Ιουλίου

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο Α.Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με την εσωκομματική του αντιπολίτευση, την Αριστερή Πλατφόρμα. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών. Η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα μέτρα για την σύναψη της τελικής συμφωνίας. Στις πρώτες ψηφοφορίες, μετράει ήδη σημαντικές απώλειες από τα αριστερά.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θεωρείτε ξένο σώμα στην Κουμουνδούρου, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Αλ. Τσίπρα για αθέτηση των υποσχέσεών του.




ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

13 Αυγούστου

Με κατεπείγουσες διαδικασίες, έρχεται προς ψήφιση το τρίτο και πλέον επαχθές μνημόνιο. Επικυρώνεται από το ελληνικό κοινοβούλιο, με την βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Με την αποστασιοποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας και κάτω από το βάρος της μνημονιακής στροφής, το Μέγαρο Μαξίμου απεργάζεται σχέδια για προσφυγή σε εθνικές εκλογές.




20 Αυγούστου

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την παραίτηση της κυβέρνησης του και τη διεξαγωγή εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.



21 Αυγούστου

Οι διαφωνούντες βουλευτές αποχωρούν και συγκροτούν την Λαϊκή Ενότητα με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον γεγονός.




ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

1 Σεπτεμβρίου

Με τον προεκλογικό αγώνα να βρίσκεται πλέον στο απόγειό του, η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει προσωρινά στις «ρίζες» της, με τον πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη να μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος έξω από τα παλιά γραφεία της παράταξης στην οδό Ρηγίλλης. Με φόντο την ιστορική έδρα της ΝΔ και με σύνθημα «η Ελλάδα μπροστά», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στέλνει το μήνυμα της συσπείρωσης και της ένωσης των «γαλάζιων» δυνάμεων, με στόχο την πρωτιά στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει επίσημα ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές, επικαλούμενος οικονομικούς λόγους.






2 Σεπτεμβρίου

Κι ενώ το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ χτυπάει «κόκκινο», Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχουν μια αναπάντεχη συνάντηση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Η συνάντηση αυτή, έστω και τυχαία, έχει τη δική της σημειολογία, καθώς έχουν προηγηθεί οι επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο του Β. Μεϊμαράκη εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.






4 Σεπτεμβρίου

Η άτυπη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής αποφασίζει τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών για τις 9 Σεπτεμβρίου στην ΕΡΤ. Στο ντιμπέιτ θα συμμετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.






9 Σεπτεμβρίου

Η «Μητέρα των πολιτικών μαχών» είναι γεγονός. Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην τηλεμαχία της ΕΡΤ, μέσα σε κλίμα πολιτικής πόλωσης και οξυμένου πολιτικού κλίματος. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η συμπεριφορά του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος αντιδρά με άσχημο τρόπο στις αιτιάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ για τα σκάνδαλα της Κεντροδεξιάς. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται ότι η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν κατάφερε να υλοποιήσει όλα όσα είχε υποσχεθεί. Στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ο κ. Τσίπρας μιλά για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό που ήδη έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις λέει: «Ιδρύσαμε χαρτοφυλάκιο για το μεταναστευτικό όταν οι άλλοι έκαναν σκούπες».






13 Σεπτεμβρίου

«Φωτιά» παίρνει εκ νέου το πολιτικό σκηνικό μετά τη συνέντευξη του πρώην τραπεζικού στελέχους της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ότι στη λίστα Λαγκάρντ κρύβονται πολιτικά πρόσωπα. «Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μηχανισμοί που ακολουθήθηκαν στο σύστημα της λίστας (Λαγκάρντ) δείχνουν ότι πίσω από εταιρείες και "αχυρανθρώπους" αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος κρύβονται και πολιτικά πρόσωπα», θα καταθέσει ο ίδιος ενώπιον των Ελλήνων εισαγγελέων που τον επισκέπτονται στο Παρίσι.



Αλέξης Τσίπρας εναντίον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η δεύτερη προεκλογική τηλεμαχία, αυτή τη φορά ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής της, πραγματοποιείται στην ΕΡΤ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο. Η τηλεμαχία κινείται σε τρεις κύκλους με δύο ενδιάμεσα διαλείμματα. Νωρίτερα δημιουργείται ένταση όταν μεταλλωρύχοι επιχείρησαν να μπουν στην ΕΡΤ για να διαμαρτυρηθούν ενώπιον των κυρίων Τσίπρα και Μεϊμαράκη. Οι διαδηλωτές απωθούνται από τα ΜΑΤ.






16 Σεπτεμβρίου

Προσπάθεια σπίλωσης τόσο του ίδιου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» ο Αλέκος Φλαμπουράρης πίσω το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», σύμφωνα με το οποίο ενώ ήταν υπουργός, η τεχνική εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος κατά 50% υπέγραψε εργολαβική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έναντι του ποσού των 3,9 εκατ. ευρώ. Την άποψη ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκφράζει ανοικτά ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας.






17 Σεπτεμβρίου

Ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 στο Κερατσίνι. «Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε», αναφέρει σε συνέντευξή του στον Real Fm ο αρχηγός της οργάνωσης.



20 Σεπτεμβρίου 2015

Η μεγάλη στιγμή των εθνικών εκλογών έχει φτάσει. Νικητής αναδεικνύεται για δεύτερη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, διαψεύδοντας τα αποτελέσματα των exit polls και των δημοσκοπήσεων που ήθελαν μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και έξοδο των ΑΝΕΛ από τη Βουλή. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 35,46% και 145 έδρες. Η ΝΔ λαμβάνει 28,10% και 75 έδρες, ενώ αντίστοιχα τον Ιανουάριο είχε συγκεντρώσει 27,81% και 76 έδρες.

Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη μένει εκτός Βουλής, το Ποτάμι συρρικνώνεται ως προς τα ποσοστά του, ενώ αίσθηση προκαλεί η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων στην κοινοβουλευτική σκακιέρα με επικεφαλής τον Βασίλη Λεβέντη. Την αμέσως επόμενη ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με συμμέτοχο στο νέο σχήμα τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.






ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

08 Οκτωβρίου

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου οι 155 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, τη Χρυσή Αυγή, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Απουσίαζε από την ψηφοφορία ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ο οποίος απέστειλε επιστολή όπου αναφέρει πως απουσιάζει στο εξωτερικό, και αν συμμετείχε στην ψηφοφορία, θα καταψήφιζε. Ωστόσο η ψήφος του εκφράζει πρόθεση, αλλά, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δεν προσμετράται.






22 Οκτωβρίου

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ψηλά στην ατζέντα το προσφυγικό καθώς και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.






ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

2 Νοεμβρίου

Σάλο δημιουργεί η προκλητική τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, την οποία, μιλώντας στην εκπομπή “Στον Ενικό” χαρακτηρίζει ως “αιματηρή εθνοκάθαρση”.



22 Νοεμβρίου

Ξεσπά “εμφύλιος” στη ΝΔ. Ήταν λίγο πριν από τις 10:00 το πρωί όταν η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος αποφάσισε την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που εμπόδιζαν την έναρξη των εκλογών. Η εκλογική διαδικασία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 7:00, ενώ πολλά μέλη του κόμματος στήθηκαν από το πρωί στα εκλογικά κέντρα. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτούργησε ποτέ! Ο εμφύλιος οδηγεί στην παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την προεδρία της ΝΔ και τη διαδοχή του από τον Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ καθήκοντα προεδρεύοντα στην ΚΕΦΕ αναλαμβάνει ο Γιάννης Τραγάκης στη θέση του αποχωρήσαντος Ανδρέα Παπαμιμίκου. Ύστερα από μια περίοδο αντεγκλήσεων και υψηλών τόνων αποφασίζεται εκ νέου η διενέργεια εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ ο β’ γύρος ορίζεται για τις 10 Ιανουαρίου 2016.






28 Νοεμβρίου

Συνεδριάζει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Βγαίνοντας οι πολιτικοί αρχηγοί από το Προεδρικό, εξέφρασαν την απόλυτη άρνησή τους τόσο στο Ασφαλιστικό, όσο και στο θέμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Επίσης αρνητικές ήταν και οι τοποθετήσεις τους για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση αποτυγχάνει να βρει ευήκοα ώτα στις προθέσεις της για συναίνεση επί κρισίμων θεμάτων, όπως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.




ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

7 Δεκεμβρίου

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί συνέντευξη στην ΕΡΤ. Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι δεν έχει ανάγκη κανέναν ούτε για οικουμενική κυβέρνηση, ούτε για διεύρυνση διότι όπως είπε αισθάνεται ισχυρός με 153 βουλευτές και τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει ορίζοντα τετραετίας.






18 Δεκεμβρίου

Σοβαρή εσωκομματική κρίση προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στους νέους εκβιασμούς των δανειστών που είχε σαν αποτέλεσμα τη ντροπιαστική απόσυρση του νομοσχεδίου με το οποίο υλοποιούνταν μέρος του «παράλληλου προγράμματος», που ήταν η προεκλογική σημαία του κόμματος. Την ίδια ημέρα ψηφίζονται στη Βουλή και τα προαπαιτούμενα του “Μνημονίου 3” για την απελευθέρωση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.






20 Δεκεμβρίου

Ξανά σε εκλογές η ΝΔ μετά το εκλογικό φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου. Μαζική προσέλευση του κόσμου, πάνω από 400.000 πολίτες συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Πρώτος σε ψήφους αναδεικνύεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ δεύτερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων κατατάσσεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθούν οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης. Ο β’ γύρος των εσωκομματικών εκλογών έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου. Έπειτα από τρεις ημέρες και μετά από συνεχείς αναβολές, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ.

πηγη: newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *