Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Απέραντος καταυλισμός η Ελλάδα: 20.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι σε 18 σημεία

Σε ένα απέραντο hotspot, χωρίς δόσεις υπερβολής, έχει μετατραπεί η χώρα μετά το σφράγισμα των συνόρων στην Ειδομένη.


Συνολικά, υπολογίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα περί τους 20.000 μετανάστες, σε 18 σημεία.

Καστελόριζο
Κως
Λέρος
Σάμος
Χίος
Λέσβος
Πειραιάς
Αθήνα: Ελαιώνας-Ελληνικό-Σχιστό
Λαμία
Τέμπη
Σκοτίνα Πιερίας
Διαβατά Θεσσαλονίκης
Καβάλα
Καλαμπάκα
Δεσκάτη Γρεβενών
Κοζάνη
Κλειδί Ημαθίας
Ειδομένη-Πολύκαστρο


Γέμισαν τα κέντρα φιλοξενίας
Με τα σύνορα στην Ειδομένη να είναι σφραγισμένα τις τελευταίες πέντε ημέρες και τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία να συνεχίζεται, η χώρα έχει γεμίσει απελπισμένους μετανάστες, για τους οποίους δεν επαρκούν, πλέον, τα κέντρα φιλοξενίας.

Στην Αθήνα, Σχιστό, Ελληνικό και Ελαιώνας είναι ασφυκτικά γεμάτα, όπως πλέον και το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά στη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική οι πρόσφυγες, που φθάνουν συνεχώς με καράβια από τα νησιά, με δεδομένο ότι δεν έχουν πού να φιλοξενηθούν, καταλήγουν είτε στην πλατεία Βικτωρίας, είτε... διασκορπίζονται στην πόλη.



Εν τω μεταξύ, χιλιάδες είναι εδώ και δύο ημέρες οι εγκλωβισμένοι σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών, στη διαδρομή προς Ειδομένη. Εκατοντάδες πούλμαν τα οποία ξεκίνησαν από την Αθήνα γεμάτα Σύρους προς τα σύνορα έχουν σταματήσει σε διάφορα σημεία, σε Λαμία, Τέμπη, Σκοτίνα και αλλού, μιας και ήδη η κατάσταση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα είναι ασφυκτική.

Τόσο χθες όσο και προχθές, πολλοί από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες (αρκετοί εκ των οποίων κατέληξαν να κοιμούνται ανάμεσα στα τρακτέρ των αγροτικών μπλόκων) ξεκίνησαν τον μακρύ δρόμο ως τα σύνορα με τα πόδια! Ακόμη και μικρά παιδιά, μόνα, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, κρατώντας στα χέρια τα λιγοστά τους υπάρχοντα ξεκίνησαν να κάνουν με τα πόδια αυτή την ατελείωτη διαδρομή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ως εξής: «Η κατάσταση είναι ήδη μη βιώσιμη και θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες», δηλώνει η Μαρί Ελισαμπετ Ινγκρέ, επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα στην ανακοίνωσή της.


Και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.700 ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα, και μόνο 1.000 θέσεις είναι για τους ανθρώπους σε κίνηση. Η κυβέρνηση δημιουργεί δύο καταυλισμούς έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές το πλαίσιο λειτουργίας τους. Αν οι Αφγανοί εξακολουθήσουν να μην έχουν δυνατότητα διέλευσης στα σύνορα, όλο το σύστημα υποδοχής θα έχει φθάσει στα όριά του σε μόλις οκτώ ημέρες. Ελλείψει οποιουδήποτε ρεαλιστικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Πόσοι και πού βρίσκονται
Πειραιάς: Μέχρι χθες το απόγευμα υπολογίζεται ότι παρέμεναν στο λιμάνι 350 άτομα. Σήμερα το πρωί έφθασαν ακόμη 1.300.
Αθήνα: Στις υπάρχουσες δομές υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται περί τα 3.000 άτομα. 900 στο Ελληνικό, 650 στον Ελαιώνα και 1.350 στο Σχιστό. Γεμάτη Αφγανούς, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα, είναι όμως και η πλατεία Βικτωρίας.
Ειδομένη-Πολύκαστρο: Σχεδόν 3.000 πρόσφυγες βρίσκονταν χθες στα σύνορα, ενώ 300 ακόμη στο Πολύκαστρο.
Διαβατά: Φιλοξενούνται περί τα 1.700 άτομα.
Σκοτίνα Πιερίας: Χθες έφθασαν περίπου 9 λεωφορεία με 450 άτομα.
Κλειδί Ημαθίας: Τουλάχιστον 60 πρόσφυγες βρίσκονται αποκλεισμένοι εκεί.
Κοζάνη: Περί τους 380 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.
Γρεβενά: Χθες βρέθηκαν στα Γρεβενά περίπου 200 πρόσφυγες. Πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν προς την Ειδομένη με τα πόδια.

Τέμπη: Τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη διανυκτέρευσαν εκεί περί τους 700 πρόσφυγες.
Καλαμπάκα: Το καφέ εστιατόριο «Οασις» έχει μετατραπεί σε άτυπο κέντρο μεταναστών. Χθες έφθασαν εκεί 6 λεωφορεία με 350 πρόσφυγες.
Λαμία: 1.500 πρόσφυγες εκτιμάται ότι είχαν εγκλωβιστεί στην εθνική οδό στο ύψος της Λαμίας. Περίπου 100 ξεκίνησαν να περπατούν με τα πόδια ως την Ειδομένη.





«Βουλιάζουν» τα νησιά
Στα ελληνικά νησιά επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς εξακολουθούν να φθάνουν κατά χιλιάδες εφόσον η Τουρκία αρνείται να ελέγξει την παράνομη διακίνηση στο εσωτερικό της και όπως κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος μπλοκάρει και το σχέδιο για την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Τι αποφάσισε η Διάσκεψη της Βιέννης
Στη χθεσινή Διάσκεψη της Βιέννης, όπου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας και τα διπλωματικά διαβήματα, αποφασίστηκε μια πιο «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε υπογραμμίζουν πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η «πλήρης και εξολοκλήρου υποστήριξη της ΠΓΔΜ».

Παράλληλα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς απέρριψε τις αιτιάσεις της Αθήνας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα ενδιαφέρεται μόνο για την προώθηση των προσφύγων στην Ευρώπη και όχι για τον περιορισμό της προσφυγικής ροής».

 
 
 
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *