Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Ακυρώθηκε το Μνημόνιο της Ελλάδας με το ΔΝΤ

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σήμερα, Τρίτη, ότι η ελληνική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησαν από κοινού στην ακύρωση του μεταξύ τους υφιστάμενου μνημονίου.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σχετική απόφαση λήφθηκε, για να αποτραπούν τα διοικητικά κόστη που συνδέονται με το εν ενεργεία μνημόνιο ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, ωστόσο ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη νέου μνημονίου (MEFP).

Σημειώνεται πως το υφιστάμενο Μνημόνιο Ελλάδας – ΔΝΤ είχε συναφθεί το 2012 και έληγε στα τέλη Μαρτίου του 2016.

Το MEFP 2012-2016 παρέμενε ανενεργό τον τελευταίο χρόνο, ενώ το υπόλοιπο των διαθέσιμων δόσεων υπολογιζόταν σε 16 δισ. ευρώ.

Βάσει της συμφωνίας που οδήγησε τον περασμένο Ιούλιο στην υπογραφή του «Μνημονίου 3» (Memorandum of Understatement – MOU), προβλεπόταν η υποβολή έγγραφου αιτήματος από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη σύναψη δανείου ύψους 86 δισ. ευρώ, ποσό που θα λάβει η χώρα μας από το Κουαρτέτο των Θεσμών, μετά το πέρας της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το ΔΝΤ διά στόματος Πολ Τόμσεν αξίωνε από την Ελλάδα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ έως το 2018, ώστε να εξασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα σε ποσοστό 3,5%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *