Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Aποφυλακίστηκε ο Ρουπακιάς την Ημέρα που Συμπληρώνονται 2.5 Χρόνια από τη Δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Την ημέρα που συμπληρώνονται δυόμιση χρόνια ακριβώς από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του νεαρού ράπερ, Γιώργος Ρουπακιάς, αποφυλακίστηκε, έπειτα από 30 μήνες προσωρινής κράτησης, λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης. Παράλληλα, η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης έχει συνεχείς καθυστερήσεις στην διαδικασία και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Η αποφυλάκιση έγινε το πρωί της Παρασκευής υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα και ο Γιώργος Ρουπακιάς μεταφέρθηκε με βαν της αστυνομίας από τις φυλακές Κορυδαλλού στο σπίτι του, όπου δέχτηκε το λιντσάρισμα της γειτονιάς με εκφράσεις όπως «ξεφτίλας».


Η είδηση της αποφυλάκισης έχει προκαλέσει όπως είναι φυσικό μεγάλες αντιδράσεις. Ο Ρουπακιάς ήταν προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, αλλά και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωσης. Ο κατηγορούμενος ήταν στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην τοπική οργάνωση της Νίκαιας, σχέση που αρχικά η οργάνωση είχε αρνηθεί. Όμως δύο χρόνια μετά ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας.


Γιατί αποφυλακίστηκε

Σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 260/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το ανώτατο όριο κράτησης του Ρουπακιά έληγε σήμερα 18 Μαρτίου 2016, οπότε και αποφυλακίστηκε. Ο Γιώργος Ρουπακιάς, συμπλήρωσε 30 μήνες στην φυλακή καθώς παρέμενε προσωρινά κρατούμενος από τις 20 Σεπτεμβρίου 2013 με ένταλμα της 6ης ανακρίτριας Πειραιά, ενώπιον της οποίας απολογήθηκε για την δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα τη νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι. Η προσωρινή κράτηση του Γ. Ρουπακιά υπερέβη το ανώτατο όριο του 18μηνου που ορίζει ο νόμος, καθώς πέραν του αρχικού εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος του για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στη συνέχεια του απαγγέλθηκαν και άλλες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να κρατηθεί περισσότερο.
Ανησυχία για τα μέτρα ασφαλείας

Όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, μετά την αποφυλάκισή του Γιώργου Ρουπακιά, του έχουν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι του κατ' οίκον περιορισμού υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασης μόνο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά τις ημέρες της δικασίμου του με αστυνομική συνοδεία, καθώς επίσης και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

«Εμείς είπαμε από την αρχή, επειδή ήταν αναμενόμενη η αποφυλάκιση του καθ' ημάς δολοφόνου Ρουπακιά ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η παρουσία του και στην διαδικασία και σε τυχόν εκτέλεση ποινής σε όλα τα στάδια. Από εκεί και πέρα τα μέτρα θα φανούν στο πώς θα εφαρμοστούν», σχολιάζει ο συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Ανδρέας Τζέλης στο VICE σε ερώτηση για το αν θεωρούν επαρκείς τους περιοριστικούς όρους κι αν υπάρχει ανησυχία για τα μέτρα ασφαλείας προσθέτοντας πως:

«Εγώ δεν μπορώ να πω αν είναι επαρκή ή όχι. Απλά δηλώνω ότι η επιθυμία και της οικογένειας και των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής που την εκπροσωπούμε είναι να διασφαλιστεί ότι αυτός θα είναι εκεί που πρέπει. Αυτό που μας ενδιαφέρει όλους είναι να διασφαλιστεί ότι αυτός ο άνθρωπος θα είναι εκεί και όταν βγει η απόφαση. Είναι σαφές τι λέω και είναι σαφής κι ο φόβος όλων να μην προκύψει κάτι άλλο. Ελπίζω ότι οι περιοριστικοί όροι που έχουν τεθεί από το βούλευμα να είναι επαρκείς και να εξασφαλίσουν αυτό που επιθυμούμε».

«Είναι μία θλιβερή επέτειος η Παρασκευή 18η Μαρτίου και δυστυχώς και για την οικογένεια. Η πικρία της οικογενείας είναι δεδομένη, αλλά είναι η πικρία που υπάρχει από τον θλιβερό Σεπτέμβρη του 2013. Πικρία, αγανάκτηση, οργή», καταλήγει ο κ. Τζέλης.


πηγη: vice.com/gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *