Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Αφιέρωμα: Θανάσης Βέγγος: Από πού και ως πού εγώ αστείος;

Πώς ο Θανάσης Βέγγος έγινε ηθοποιός στην εξορία της Μακρονήσου. Το θέατρο έχτισαν οι ίδιοι εκτοπισμένοι με τις πέτρες που έσπαγαν




Ο πατέρας του Θανάση Βέγγου είχε αριστερή δράση και μάλιστα στις τελευταίες μέρες της γερμανικής κατοχής βοήθησε αποφασιστικά τον ΕΛΑΣ και απέτρεψε την ανατίναξη του εργοστασίου της ηλεκτρικής στο οποίο δούλευε. Οι Γερμανοί εγκατέλειπαν μαζικά τα Βαλκάνια και ήθελαν να αφήσουν πίσω σωρούς ερειπίων και κατεστραμμένες υποδομές.


Μετά την απελευθέρωση και τον εμφύλιο, ο γιος του ο Θανάσης ως «ανταμοιβή» κλήθηκε να κάνει στη στρατιωτική του θητεία στο εφιαλτικό στρατόπεδο της Μακρονήσου, όπου είχαν περιοριστεί χιλιάδες εξόριστοι κομμουνιστές. Εκεί είχε την πρώτη ευκαιρία να έρθει σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες που αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας.

Η μοίρα του Θανάση άλλαξε καθοριστικά όταν συναντήθηκε με τον εξόριστο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Σύντομα έπαιρνε το μικρόφωνο και έκανε μιμήσεις, παρωδίες διαφημιστικών.

Δείτε πως ο ανήσυχος και υπερκινητικός φαντάρος της Μακρονήσου βρέθηκε στον θίασο των εξόριστων και έδωσε μάχη να πείσει όλους ότι μπορούσε να παίξει θέατρο. Αρχικά όπως θα δείτε τον απέρριψαν.

Στις συνεντεύξεις θα δείτε να μιλούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μερικοί δυστυχώς δεν βρίσκονται πια στη ζωή, όπως ο Τάσος Ζωγράφος. Έμεινε όμως για πάντα η σημαντική μαρτυρία τους.




Μηχανή του Χρόνου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *