Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

«Καζάνι που βράζει η Τουρκία» - Συναγερμός στην Ελλάδα

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία βάζει φωτιά στις γεωπολιτικές εξελίξεις – Γιατί η Αθήνα ανακουφίστηκε με την επικράτηση Ερντογάν – Θα καταφέρει ο «Σουλτάνος» να ελέγξει το βαθύ μουσουλμανικό κράτος;


Με αγωνία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Ελλάδα τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο «Σουλτάνος» φαίνεται να έχει επανακτήσει πλήρως τον έλεγχο της χώρας μετά την αποτυχία των πραξικοπηματιών και μοιάζει ο απόλυτος κυρίαρχος στη γειτονική χώρα.

Ποιος στήριξε περισσότερο τον Ερντογάν στην προσπάθεια «πνιγμού» του πραξικοπήματος; Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που ο ίδιος κυνήγησε στο παρελθόν και προσπάθησε να φιμώσει. Έγιναν όπλο στα χέρια του παρακινώντας τον τουρκικό λαό να ξεσηκωθεί και να βγει στους δρόμους ενάντια στους «προδότες».

Οι «μάχες» μεταξύ πολιτών και στρατιωτών σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα είχαν τραγικό απολογισμό, καθώς 265 πολίτες και στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους. Μεταξύ των θυμάτων οι 161 είναι κυρίως άμαχοι και στελέχη της αστυνομίας και οι 104 υποστηρικτές των πραξικοπηματιών.

Μπαράζ εκκαθαρίσεων

Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές άρχισαν τις εκκαθαρίσεις σε Στρατό και Δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη διέταξε την κράτηση 2.745 δικαστών και εισαγγελέων μετά την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Παράλληλα και στο στράτευμα άρχισαν οι συλλήψεις ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών που υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι κεφαλές του στρατεύματος και της δικαιοσύνης: ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της Β' Στρατιάς, που εδρεύει στην Μαλάτια -υπεύθυνη για την προστασία των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, και ο Αλπαρσλάμ Αλτάν μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Επιπλέον, «για προδοσία, καθώς συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος», συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής του Τρίτου Σώματος Στρατού, στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ.

Σχεδόν το σύνολο των επικεφαλής των μάχιμων και επιτελικών μονάδων έχει συλληφθεί, καθώς και πολλοί δικαστικοί, μέλη των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Συνολικά, τουλάχιστον 2.893 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί, με την αρχική εκτίμηση ότι το πραξικόπημα ήταν έργο από μία ομάδα αξιωματικών στα μεσαία κλιμάκια τελικά να διαψευδέται από τις εξελίξεις.

Επίσης, 2.745 δικαστικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, τουλάχιστον 10 δικαστικοί, μέλη των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας έχουν συλληφθεί και έχουν εκδοθεί περίπου 200 εντάλματα σύλληψης για άλλους ανώτατους δικαστικούς. Σύμφωνα με το NTV, οι τουρκικές αρχές έδωσαν εντολή να συλληφθούν και οι 2.745 δικαστικοί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι συλλήψεις και οι καθαιρέσεις πραγματοποιούνται βάσει του επιχειρήματος της κυβέρνησης ότι είχε στηθεί μια «παράλληλη δομή» πιστή στον Γκιουλέν.



Διπλωματικό Θρίλερ Ελλάδας – Τουρκίας για τους 8 αξιωματικούς

Με ψυχραιμία και προσεχτικές νομικές και διπλωματικές κινήσεις αντιμετωπίζει η Αθήνα την προσγείωση του τουρκικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη, που συνοδεύτηκε από το αίτημα των 8 Τούρκων επιβαινόντων για την παροχή πολιτικού ασύλου από τη χώρα μας.

Το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να μελετηθούν όλες οι πτυχές του περιστατικού αυτού, καθώς η Τουρκία έχει ζητήσει επισήμως την έκδοση των 8 επιβαινόντων και την επιστροφή του ελικοπτέρου στην Τουρκία, το οποίο επέστρεψε τελικά αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Νομικοί και διπλωματικοί κύκλοι εισηγούνται στην κυβέρνηση ότι η ασφαλέστερη πολιτική επιλογή της Ελλάδας είναι η έκδοση των 8 συλληφθέντων στην Τουρκία, τηρώντας, βεβαίως όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.

Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησαν αργά το βράδυ της Κυριακής, με τον «Σουλτάνο» να ζητά την επιστροφή των Τούρκων αξιωματικών. Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για όλες τις νόμιμες ενέργειες χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται αν τελικά η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση έκδοση των Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι έχουν εκφράσει στις ελληνικές Αρχές φόβοπυς για τη ζωή τους σε περίπτωση που επιστρέψουν στην Τουρκία.

Αναβρασμός στην ανατολική Μεσόγειο - Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που πήραν θέση για τις εξελίξεις την Τουρκία. Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση Ερντογάν τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας».

Το ίδιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η επικράτηση Ερντογάν έναντι των πραξικοπηματιών προκάλεσε ανακούφιση στην Αθήνα, έστω και αν ακόμα υπάρχουν φόβοι πως η νίκη θα είναι πρόσκαιρη και πως ο διχασμός στη γειτονική χώρα θα φέρει νέα προβλήματα στο μέλλον.

Τυχόν επικράτηση των πραξικοπηματιών θα αποτελούσε τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα, πρωτίστως επειδή εκτιμάται ότι θα υπήρχε αυτόματη και κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών ενώ θα ετίθετο σε αμφισβήτηση και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Επιπλέον, μια επικράτηση των Τούρκων στρατιωτικών (κεμαλιστών στην πλειοψηφία τους) μπορούσε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Άλλωστε, όποτε οι κεμαλιστές είχαν δύναμη στα χέρια τους προκαλούσαν θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του, μπορεί να μην απέτρεψε τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο αλλά απέφυγε να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο, ακόμα και σε περίοδο που η Ελλάδα ήταν ρημαγμένη λόγω των καταστροφικών μνημοναικών πολιτικών.

Ωστόσο, αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για το κατά πόσο ο Ερντογάν θα καταφέρει να ελέγξει μεσοπρόθεσμα το βαθύ μουσουλμανικό κράτος, κυρίως νότια και ανατολικά της Άγκυρας αλλά και για το πώς θα κινηθούν κουρδικές και άλλες μειονότητες.

Το βέβαιο είναι πως οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν λεπτές και η περιοχή για μια ακόμη φορά μυρίζει μπαρούτι...
 
 
www.newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *