Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Oι σημασιολογικές τροποποιήσεις του έρωτα - του Κώστα Δανά

Oι σημασιολογικές τροποποιήσεις του έρωτα - του Κώστα Δανά για το ialmopia.gr


Πρόκειται σαφώς για ένα σφετερισμό. Κάθε λογοτεχνικό κείμενο είναι ένας ερωτικός σφετερισμός. Γι’ αυτό, οσάκις μιλούμε για ερωτική λογοτεχνία, είτε εμπλεκόμαστε σε ένα κυκεώνα μεταφορών, αναφορικά με τον ερωτισμό που επιβάλλει η ηδονή, κατά την ψυχαναλυτική προοπτική της, είτε επιχειρούμε να συσκοτίσουμε την λογοτεχνική γραφή, επιθέτοντας επάνω της όρους εκτός λογοτεχνικής λειτουργίας, και επί πλέον εκτός της ίδιας της γραφής, όταν βέβαια η γραφή είναι πράγματι λογοτεχνική, και όχι μίμηση λογοτεχνίας με πρόφαση την ερωτική διέγερση!

Αυτό που μόλις ειπώθηκε φαίνεται αινιγματικό, ή μια προσπάθεια εκφοράς ενός αινιγματικού λόγου!
Πιστεύω ότι η ουσία και ταυτόχρονα η θεμελιώδης λειτουργία της λογοτεχνίας η ανοικείωση* της καθημερινότητας και προπάντων των στιγμών εκείνων που είναι οι πιο τραυματικές, και για αυτό οι πιο σημαντικές για την βιοτική μας, δηλαδή για τις εντυπώσεις οι οποίες στιγματίζουν την ζωή!

Η ανοικειωτική λειτουργία της λογοτεχνίας έχει υποδειχθεί και εδραιωθεί από τους θεωρητικούς του ρώσικου φορμαλισμού**.

Βίικτορ Σκλόφσκι: Η τέχνη υπάρχει για να μπορούμε να ανακτήσουμε την αίσθηση της ζωής. Η τέχνη υπάρχει για να μας κάνει να νιώσουμε τα πράγματα, για να κάνει την πέτρα πέτρινη!

Η τέχνη είναι ένας τρόπος να βιώσουμε την καλλιτεχνικότητα ενός αντικειμένου! Συνεχίζει ο Σκλόφσκι, αναφέροντας ανοικειωτικά στοιχεία της σεξουαλικής πράξης, σε μια σειρά λογοτεχνικών κειμένων, όπως τα ερωτικά παραμύθια του Αφανάσιεφ, το γυναικείο καθήκον του Ουντσούκοφ κ.α. Σε όλα αυτά πράγματι κυριαρχεί μια «μοναδική σημασιολογική τροποποίηση» του ερωτικού και θα πρόσθετα, μια μέσω της γλώσσας και των γλωσσικών τροπισμών, ανοικείωση της ίδιας της ερωτικής πράξης, των ερωτικών συνειρμών και των σεξουαλικών συνδηλώσεων!

Αυτός ακριβώς είναι ο πυρήνας των ερωτικών ιστοριών και φαντασιών, ή μήπως φαντασιώσεων; Αυτό ακριβώς.

Ο Κώστας Βούλγαρης προτείνει στην «Αυθάδεια λαγνεύουσα». Έτσι εξελίχθηκε ο έρωτας σε μια ανερωτική εποχή, της καθημερινότητάς μας. Σφετερίζεται την απλή παρατήρηση της σεξουαλικής πράξης, προκειμένου να την τροποποιήσει σημασιολογικά και με αυτόν τον τρόπο, να την τοποθετήσει μέσα στον χώρο της λογοτεχνικής γραφής ως οργανικό της μέρος, ως εμπλουτισμό της γραφής με έναν γλωσσικό τροπισμό, πέραν της οικείας γλώσσας.

Ο Ζαν Μπωντριγιάρ είπε: Μέσα στην sex καθημερινότητάς μας, και υπό το βάρος της εξάντλησης του σεξουαλικού τεκμηρίου και της ψυχαναγκαστικής ομοίωσης του έρωτα, με μια κατάσταση βιασμού και βίας, η ανοικειωτική γλώσσα του Βούλγαρη μπορεί να προσφέρει όχι ένα αντίβαρο, αλλά προτίστως μια διέξοδο προς την λογοτεχνικότητα της σεξουαλικής πράξης. Μπορεί να συμβάλλει στο να κάνει την σεξουαλικότητα αισθητικό αυτοσκοπό!

Ο Μπωντριγιάρ έγραφε: «Η σεξουαλική δραστηριότητα των ανθρώπων δεν είναι απαραιτήτως ερωτική!»
Η λογοτεχνία σώζει την ερωτικότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας απλά, ως αισθητικό αυτοσκοπό.

Κώστας Δανάς ιατρός

Βιβλιογραφία: Κώστας Βούλγαρης: «Αυθάδεια λαγνεύουσα».
Στέφανος Ροζάνης : καθηγητής φιλοσοφίας.
Βίκτορ Σκλοφσκι: Θεωρητικός του ρωσικού φορμαλισμού.
Μπωντριγιάρ: φιλόσοφος

*Ανοικείωση της καθημερινότητας: Όταν η καθημερινότητα δεν αρμόζει στις περιστάσεις.
**Φορμαλισμό: Φιλοσοφικό σύστημα που πρεσβεύει, ότι η ουσία των πραγμάτων, η μορφή τους. Η επιστημονική προσέγγιση των αντικειμένων πρέπει να διατυπώνεται, με αυστηρώς επιστημονικό τρόπο και με βάση την μαθηματική τυποποίηση. (Τυπολατρεία συνώνυμο του φορμαλισμού).

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *