Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016

Γιάννης Σηφάκης: Οι αγρότες της Πέλλας επιτέλους οργανώνονται - Αποκαθίστανται οι αδικίες στην εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων

Γιάννης Σηφάκης: Οι πρώτοι 1000 τόνοι φρούτων από την Πέλλα στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας - Η Πέλλα ξυπνάει 
 
Συγκροτήθηκε σε σώμα του προσωρινό ΔΣ του Συνδέσμου Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών Πέλλας Συνάντηση του προσωρινού ΔΣ με την ΔΑΟΚ Πέλλας για να εκκινήσει η διαδικασία της επισιτιστικής Ο προσωρινός πρόεδρος Νίκος Μηνάς στην Αθήνα για επαφές με το Υπουργείο με την βοήθεια του Γιάννη Σηφάκη Συγκροτήθηκε η προσωρινή διοίκηση του Συνδέσμου Ομάδων παραγωγών και Συνεταιρισμών Πέλλας και καθόρισε τις διαδικασίες για την έγκριση του καταστατικού του Συνδέσμου μετά τις υπογραφές του συνόλου σχεδόν των ομάδων παραγωγών και ενεργών συνεταιρισμών της Πέλλας που συγκεντρώθηκαν για την ίδρυση του. 
 
Ακόμη ασχολήθηκε με τον αναγκαίο συντονισμό των διαδικασιών για να αρχίσουν οι ΟΠ και οι μεμονωμένοι αγρότες της Πέλλας να παραδίδουν προϊόντα στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας ( συνεργασία με Δήμους και Περιφέρειες για δωρεάν διανομή φρούτων σε ευπαθείς ομάδες και χυμοποίηση). Ήδη η ΟΠ Φλαμουριάς ξεκινά δωρεάν διάθεση δαμασκήνων και ροδακίνων στον Δήμο Νεστορίου Καστοριάς, η ΟΠ «Μέγας Αλέξανδρος» θα παραδώσει σημαντικές ποσότητες προϊόντων, ο Μεγαπλάτανος, η Πιπεριά, το Δροσερό θα διαθέσουν άμεσα ποσότητες δαμασκήνων, ετοιμάζεται και ο ΑΦΟΣ Αλμωπίας και πολλοί άλλοι. Υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση η Πέλλα θα παραδώσει στο πρόγραμμα άμεσα περί τους 1000 τόνους διαφόρων προϊόντων και μετά θα ακολουθήσουν ποσότητες για χυμοποίηση. Να σημειωθεί ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές η Πέλλα δεν παρέδωσε καμιά ποσότητα προϊόντων με αποτέλεσμα να «βγεί» από μόνη της από τις ωφέλειες του προγράμματος. 
 
Χαρακτηριστικά την περσινή χρονιά οι αγρότες της Ημαθίας εισέπραξαν, μέσω του προγράμματος, 11 εκατομμύρια ευρώ, οι αγρότες του Βελβεντού 2 εκατομμύρια ευρώ και οι αγρότες της Πέλλας ούτε ένα ευρώ γιατί καμιά Ομάδα Παραγωγών η μεμονωμένος αγρότης δεν αιτήθηκε ένταξη στο πρόγραμμα. Αποφασίστηκε επίσης ο Σύνδεσμος να ζητήσει την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η νομοθεσία για την εργασία των αλλοδαπών εργατών παράτυπα διαμενόντων ( με τουριστικές βίζες κλπ) με εργόσημα, την παράσταση στην διοίκηση του ΕΛΓΑ για να ζητήσει επιπλέον παράταση για την πληρωμή των εισφορών του 2015 και να συζητήσει τον τρόπο που θα γίνουν οι εκτιμήσεις για τις φετινές ζημιές, να ζητήσει την συμμετοχή του Συνδέσμου στην διεπαγγελματική οργάνωση πυρηνοκάρπων που θα δημιουργηθεί και να δεί με ποιο τρόπο μπορούν να ιδρυθούν Ελληνορωσικές εταιρίες για να «σπάσει» το Ρώσικο εμπάργκο , σύμφωνα με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων κατά την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην Αθήνα.


Αποκαθίστανται οι αδικίες στην εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων
Γιάννης Σηφάκης: Η κυβέρνηση αποκαθιστά τις σημαντικές αδικίες στην εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που δημιούργησε η καταστροφική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων 
 
Οι προσπάθειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κάποιων βουλευτών από όλη την χώρα ( μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Σηφάκης) να επιμένουν στην αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών που είχαν υποστεί οι κτηνοτρόφοι ( κυρίως οι αιγοπροβατοτρόφοι) από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αποδίδουν καρπούς. Τα προβλήματα προήλθαν από την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεγάλου ποσοστού των βοσκοτόπων που είχαν δοθεί στους κτηνοτρόφους, το 2013. Η απόρριψη αυτή προήλθε από την απαράδεκτη ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων στην αποστολή φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσπάθειας να πείσουν ότι στην Ελλάδα βοσκοτόπια είναι και δασικές, ξυλώδεις, φρυγανώδεις κλπ εκτάσεις και όχι μόνο οι λειμώνες ( όπως στην Βόρεια Ευρώπη). Η τεχνική λύση που δόθηκε δεν συνοδεύτηκε από ψηφιοποίηση των βοσκοτόπων όπως ορίστηκαν από αυτήν με αποτέλεσμα τεράστιες αδικίες κυρίως στους αιγοπροβατοτρόφους. Η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο για τα βοσκοτόπια και δίνει αυτή την μάχη στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο. 
 
Οι κτηνοτρόφοι ( κυρίως οι αιγοπροβατοτρόφοι) βλέπουν ότι η πληρωμή των εξισωτικών αποζημιώσεων του 2015 επανέρχεται στην ομαλότητα. Σε κάποιους υπήρξε πλήρης αποκατάσταση, σε άλλους μερική και σε λίγους εξακολουθεί το πρόβλημα. Αυτές τις μέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ ψηφιοποιεί τους βοσκοτόπους της τεχνικής λύσης με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των αδικιών. Δεν απαιτούνται ενστάσεις, ελέγχονται υπηρεσιακά όλες οι περιπτώσεις. Η κτηνοτροφία πρέπει να στηριχτεί, το εμπορικό ισοζύγιο των κτηνοτροφικών προϊόντων πρέπει να βελτιωθεί με μείωση των πολύ μεγάλων εισαγωγών, με στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αποκατάσταση όλων των αδικιών στον χώρο της κτηνοτροφίας. Και θα δώσουμε στους κτηνοτρόφους που στηρίζουν την εθνική οικονομία και κρατούν την ζωή στην Ελληνική ύπαιθρο την αξιοπρέπεια τους, την δυνατότητα τους να ζήσουν τις οικογένειες τους και να παροτρύνουν και τα παιδιά τους να συνεχίσουν και να αναπτύξουν την κτηνοτροφική παραγωγή με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων τους, με επιστημονικό τρόπο και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εγχώριων προγραμμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *