Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Διήμερο γλέντι στην Πιπεριά Αλμωπίας προς τιμή της Παναγίας από τη Μικρά Ασία

Η Εικόνα μεταφέρθηκε από μια Θαρραλέα Ελληνίδα από την περιοχή Γεντζέ της Πανόρμου Μικρασίας στην Πιπεριά Αλμωπίας.

Η Παναγία βρίσκεται τοποθετημένη στην εκκλησία του χωριού, και κάθε χρόνο οι κάτοικοι, παράλληλα με τη δοξολογία και την περιφορά, διοργανώνουν διήμερο γλέντι προς τιμήν της.
Φέτος παραβρέθηκαν πλήθος πιστών, ο δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σίμος Σωτηριάδης, και ο πρόεδρος του χωριού κ. Γιάννης Μπαρμπαγιάννης. 

Μικροί και μεγάλοι του τόπου, αλλά και από τα γύρω μέρη και την Αριδαία, καθώς και ξενιτεμένοι, που φροντίζουν αυτές τις μέρες του δεκαπενταύγουστου να βρίσκονται στην Πιπεριά, θυμούνται, τρώνε, γλεντούν, και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.
Γέμισε κόσμο η πλατεία το βράδυ της Κυριακής, και οι ρυθμοί της παράδοσης ξεχύθηκαν από τα χορευτικά συγκροτήματα του Τοπικού Συλλόγου, του Μορφωτικού Συλλόγου Χρύσας- Τσάκων-Ροδωνιάς, και του Μορφωτικού Συλλόγου Κωνσταντίας. 

Στη συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα ΄΄ Ρυθμοί της Μακεδονίας΄΄
Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή κατά πλειοψηφία νέων, που έδειξε πως αγκαλιάζει, τιμά, και συνεχίζει το δρόμο της παράδοσης με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση.
Η ολονύκτια διασκέδαση συνοδεύτηκε, εκτός από το χορό, με μεζέδες ψημένους στα κάρβουνα και ποτό. Κρεατικά ψήθηκαν και μοσχοβόλησε ο τόπος, έτσι για το καλό και της φετινής χρονιάς!
Το πολιτιστικό αυτό αντάμωμα που απορρέει από τη θρησκεία, καταλήγει σε ένα ξεφάντωμα που σέβεται την παράδοση, παράλληλα ενώνει και υπενθυμίζει την πλούσια ιστορία του τόπου που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς .


Το χωριό Πιπεριά Αλμωπίας απέχει τρία χιλιόμετρα από την Αριδαία. Μέχρι το 1923 το κατοικούσαν μόνο τούρκοι και ονομαζόταν Μπίζιο Μαχαλάς.
Με τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τα παράλια της Προποντίδας, αλλά και από διάφορα μέρη της Μικράς Ασίας και της Τραπεζούντας, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
Την ίδια εποχή εκεί εγκαταστάθηκαν και μερικές οικογένειες από το Λουτράκι.
Η ονομασία του χωριού προέκυψε από την καλλιέργεια της πιπεριάς που κυριαρχούσε τότε στην τοποθεσία.
Ο Ελληνισμός των ξεριζωμένων Μικρασιατών έφερε μαζί του, εκτός από τα ήθη και έθιμα, την αμπελουργία και την παραγωγή κρασιού.
Οι επισκέπτες και οι περαστικοί από το χωριό, εκτός από την υπέροχη φιλοξενία, μπορούν να βρουν από μονάδες παραγωγής , τσίπουρο, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, τουρσιά, ζυμαρικά χειροποίητα, εξαιρετικό κρασί, κά .


ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΙΣΚΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ |  meapopsi.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *