Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Τέλος στο θρίλερ: Οκτώ τελικά οι υποψήφιοι για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Γιατί απορρίφθηκε η εγγυητική επιστολή του Βρυώνη («Ε») - Εκπρόθεσμος, αλλά... μέσα ο Καλογρίτσας - Ενστάσεις και για τον ΣΚΑΪ - Πώς θα γίνει η δημοπρασία - Οι υποψήφιοι και οι λεπτομέρειες μιας πολυσυζητημένης «μιντιακής» μάχης



Τι και αν έχουν απομείνει λίγες ώρες για την αυριανή δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας η οποία έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τρίτης (30/8), η διαδικασία πήρε από νωρίς πάρει φωτιά με ενστάσεις, αντιδράσεις και τελικά... αποκλεισμούς - Οριστικά τίτλοι τέλους για «Ε».


Οκτώ θα είναι τελικά οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν αύριο τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, καθώς έγινε αποδεκτή η εγγυητική επιστολή Καλογρίτσα και απορρίφθηκε αυτή του Βρυώνη.

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν για να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, παρουσιάστηκαν ενστάσεις για τις εγγυητικές επιστολές των κυρίων Καλογρίτσα και Βρυώνη.

Η συμμετοχή του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα εξελίχθηκε σε θρίλερ, αφού οι δικηγόροι του παρέδωσαν την εγγυητική επιστολή των τριών εκατομμυρίων ευρώ στις 15:40, σαράντα δηλαδή ολόκληρα λεπτά μετά το τέλος της προθεσμίας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των άλλων οκτώ υποψηφίων που ήταν εμπρόθεσμοι.

Από την άλλη, στην περίπτωση του κ. Βρυώνη, το πρόβλημα δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι η εγγυητική επιστολή που παρουσίασε ο ιδιοκτήτης του «Ε» από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ είχε διάρκεια 36 ημερών, ενώ η προκήρυξη αναφέρει ρητά πως θα πρέπει να ισχύει για το επόμενο έτος!

Οι νομικοί σύμβουλοι των άλλων επτά ζήτησαν έτσι την απόρριψη της συμμετοχής των δύο υποψηφίων, με το γενικό γραμματέα Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος ζήτησε τη νομική συμβολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του ελληνικού Δημοσίου Ιωάννη Μαντζουράνη, να καλείται να πάρει την τελική απόφαση για τις δύο υποψηφιότητες.

Βάσει εκτιμήσεων πάντως, η αργοπορημένη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής από την πλευρά Καλογρίτσα ήταν κάτι που αναμενόταν να παρακαμφθεί (αφού υπάρχει νομικό προηγούμενο). Έτσι και έγινε, με τον επιχειρηματία να παίρνει τελικά το πράσινο φως και να διεκδικεί μία από τις τέσσερις άδειες.

Ο κ. Ματζουρανης πληρεξούσιος δικηγόρος του ελληνικού δημοσίου ενημέρωσε πως υπάρχει νομικό προηγούμενο, το οποίο καλύπτει χρονικά τον κ. Καλογρίτσα.

Συγκεκριμένα, δυο αποφάσεις του ΣΤΕ το 2008 και 2014 αναφέρουν πως οι προθεσμίες λήγουν στις 19:00.

Νωρίτερα, η πλευρά Καλογρίτσα ανέφερε πως για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής δεν υπάρχει καμία προθεσμία, σημειώνοντας πως στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρεται πως το ποσό θα πρέπει να κατατεθεί μία ημέρα πριν από τη δημοπρασία, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη ώρα.

Αντίθετα, πόρτα... έφαγε τελικά ο κ. Βρυώνης, ο οποίος κατέθεσε εγγυητική επιστολή που δεν ισχύει για το επόμενο έτος όπως προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού και άρα είναι εκτός προδιαγραφών νόμου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι μέτωπο έχει ανοίξει και για την υποψηφιότητα του κ. Αλαφούζου (ΣΚΑΪ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλαφούζος κατέθεσε την εγγυητική επιστολή των τριών εκατομμυρίων ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, ωστόσο οι νομικοί σύμβουλοι των υπόλοιπων υποψηφίων εγείρουν θέμα τόσο για το πώς κατάφερε κάτι τέτοιο ενώ η περιουσία του έχει δεσμευτεί, όσο και για το πώς θα παρουσιάσει τα χρήματα που θα απαιτηθούν στην αυριανή δημοπράτηση.

Και κάπως έτσι, η κυβέρνηση μπορεί να... κορδώνεται ότι έχει «τσεπώσει» τα πρώτα 24 εκατ. ευρώ από τους καναλάρχες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου δεκτές γίνονται οι εγγυητικές επιστολές των συμμετεχόντων ήτοι των:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)
Οι παραπάνω είναι αποδεκτές, καθόσον πληρούν όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις.
Όπως διευκρινίζεται «η εγγυητική επιστολή του υποψηφίου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV), δεν πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις, και για αυτό δεν γίνεται αποδεκτή, επειδή έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 799, έχει διάρκεια ισχύος τριάντα έξι (36) ημέρες και είναι μεταβιβάσιμη, ενώ η υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας (Παράρτημα ΙΙ) ορίζει ότι αυτή πρέπει να συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 760, να έχει διάρκεια ισχύος τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη».

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια:
adeies7
adeies8
adeies9

Μέχρι και 30 εκατομμύρια η κάθε τηλεοπτική άδεια
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοπράτηση κάθε τηλεοπτικής άδειας, βάσει της εκτίμησης των εκπροσώπων των υποψηφίων, αναμένεται να φθάσει το λιγότερο στα δέκα και το περισσότερο στα τριάντα εκατομμύρια, χωρίς βέβαια να αποκλείεται κάποια έκπληξη.
Σε υψηλότερα ποσά αναμένεται να κατακυρωθούν πάντως η πρώτη και η τέταρτη άδεια, ενώ η δημοπρασία θα ξεκινήσει από τα 3.500.000 ευρώ και θα αυξάνεται διαδοχικά κατά 500.000 κάθε φορά, μέχρι να αποσυρθούν οι επτά και μείνουν μόνο δύο διαγωνιζόμενοι.
Οι δύο επικρατέστεροι θα πρέπει στην συνέχεια να καταθέσουν έγγραφες δεσμευτικές προσφορές με ποσό υποχρεωτικά μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο σταμάτησε η ηλεκτρονική δημοπρασία.
Οι εκπρόσωποι
Οι εταιρείες που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες θα εκπροσωπηθούν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους.
Τον «Ανεξάρτητο Τηλεοπτικό Πάροχο» θα εκπροσωπήσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ενώ την εταιρεία «ALTER EGO» θα εκπροσωπήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Την εταιρεία «DIMERA» θα εκπροσωπήσει ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, καθώς και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.
Αντίθετα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που βρίσκονται ήδη στον αέρα πιθανότατα θα εκπροσωπηθούν από τους Γενικούς Διευθυντές τους (Στρατής Λιαρέλης για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR) χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους την τελευταία στιγμή και οι ιδιοκτήτες τους.

www.newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *