Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Σε Αλαφούζο, Κυριακού, Καλογρίτσα και Μαρινάκη οι τηλεοπτικές άδειες

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία διάρκειας 66 ωρών ανακοινώθηκαν οι 4 καναλάρχες. Τα "πονταρίσματα" και η σύγκρουση, που οδηγεί σε νέο τηλεοπτικό τοπίο. Τι προηγήθηκε



Μετά από μια πραγματικά μαραθώνια και πρωτόγνωρη διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα, που κράτησε για 66 ώρες, η δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών συχνοτήτων εθνικής εμβέλειας ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Στις 2.56 ο "λευκός καπνός" βγήκε και σήμανε την λήξη της δημοπρασίας. Οι πύλες της ΓΓΕΕ άνοιξαν και όπως ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οι τέσσερις νέοι ιδιοκτήτες είναι:

1) ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) καταβάλλοντας 43,6 εκατ. ευρώ
2) ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.) καταβάλλοντας 52,6 εκατ. ευρώ
3) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) καταβάλλοντας 73,9 εκατ. ευρώ
4) ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ καταβάλλοντας 75,9 εκατ ευρώ.
Το δε συνολικό τίμημα άγγιξε τα 246 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενώ στις δηλώσεις του ο Νίκος Παππάς είπε πως δεν περίμενε το συνολικό τίμημα να είναι τόσο υψηλό.

Οι πρώτες στιγμές

Στον ύπνο φάνηκε πάντως πως πιάστηκαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που περίμεναν τον κ. Κρέτσο καθώς την ώρα που έκανε δηλώσεις δεν υπήρχε ζωντανός ήχος.


Πότε και πόσοι γύροι χρειάστηκαν ανά άδεια

-1η άδεια: ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, στις 8.50 το βράδυ και αφού χρειάσθηκαν 56 γύροι. Την πρώτη άδεια κέρδισε ο ΣΚΑΪ με 43.600.000 ευρώ.
-2η άδεια: ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, στις 3.25 το μεσημέρι (δηλαδή μετά από σχεδόν 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 78 γύροι. Την δεύτερη άδεια κέρδισε ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας με 52.600.000 ευρώ.
-3η άδεια: ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί (δηλαδή χρειάσθηκαν άλλες 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 99 γύροι. Την τρίτη άδεια κέρδισε ο ΑΝΤ1 δίνοντας το υψηλότερο τίμημα όλων με 75.900.000 ευρώ.
-4η άδεια: ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, στις 2.35 τα ξημερώματα (δηλαδή χρειάσθηκαν «μόλις» 15 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 117 γύροι, που ήταν οι περισσότεροι σε όλες τις άδειες. Την τέταρτη άδεια κέρδισε η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73.900.000 ευρώ.

Κιμπουρόπουλος: Η διαδικασία ξεπέρασε κάθε φαντασία

“Δεν υπήρξε πρόβλημα με τη διαδικασία. Η πιο χρονοβόρα διαδικασία ήταν η τρίτη και η τέταρτη άδεια” είπε ο κ. Κουμπουρόπουλος που εκπροσωπούσε τον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε:  Η διαδικασία ξεπέρασε κάθε φαντασία. Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια στη μικρότερη τιμή. Οι επιλαχόντες είναι 70% πάνω και έχουν μείνει έξω. Ήταν ραντεβού στα τυφλά με την τύχη αλλά και αποτέλεσμα κρίσιμων αποφάσεων”

Κάρολος Αλκαλάι: Εντυπωσιακά τα νούμερα

Φανερά εντυπωσιαμένος με το ύψος των χρημάτων εμφανίστηκε ο Κάρολος Αλκαλάι. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "Καλύτερα θα ήταν αυτή η διαδικασία να είχε γίνει αφού αποφανθεί η Δικαιοσύνη για όλα όσα εκκρεμούνε. Ο καθένας το προσέγγισε όπως νόμιζε. Εμένα μου έκανε εντύπωση το ύψος των ποσών. Είχαμε φανταστεί ότι θα πάει ψηλά, αλλά όχι σε αυτό το ύψος. Η διαδικασία νομίζω ήταν υπερβολική. Κατά την άποψη πολλών, η διαδικασία έπασχε από πάρα πολλά ζητήματα που θα ήταν καλύτερα να είχαν κριθεί πριν τον πλειστηριασμό. Θα κριθούν εκ των υστέρων και θα δούμε" και κατέληξε λέγοντας ότι "αύριο πάμε να κάνουμε τη δουλειά μας".

Σαββίδης: Ο Αλαφούζος έπρεπε να πληρώσει παραπάνω

"Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα μπούμε στα μίντια. Η κυβέρνηση στεναχώρησε τους σκεπτικιστές. Οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν. Στεναχωρήθηκα που ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερα απ' όλους" είπε σε δηλώσεις ο Ιβάν Σαββίδης προσθέτοντας ότι "κάποια στιγμή θα μπούμε στα μίντια. Η κυβέρνηση στεναχώρησε τους σκεπτικιστές. Οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν. Στεναχωρήθηκα που ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερα απ' όλους".
 

Ποιο αποκλείστηκαν

1. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
2. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
3. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
4. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV)

Τι προηγήθηκε

Όλοι εναντίον όλων

Δεύτερη μέρα της διαδικασίας και η είσοδος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γέμισε με αντίγραφα ασφαλιστικών μέτρων τα οποία θυροκόλλησαν δικαστικοί επιμελητές.

Τον “χορό” των ασφαλιστικών μέτρων άνοιξε εκπρόσωπος του STAR. Ο κ. Κάρολος Αλκαλάι επέδωσε ασφαλιστικά μέτρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατά της υποψηφιότητας Καλογρίτσα.
 
Η επίδοση των ασφαλιστικών μέτρων έγινε από το γραφείο του κ. Πάνου Λαζαράτου, δικηγόρου του καναλιού που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Όπως ανέφερε ο δικαστικός επιμελητής η θυροκόλληση έγινε σήμερα γιατί αυτή ήταν η τελευταία ημέρα που μπορούσε να γίνει αυτή η επίδοση.

Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο του STAR, με τα ασφαλιστικά μέτρα ζητείται ο αποκλεισμός της εταιρίας Καλογρίτσα επειδή στους καταστατικούς σκοπούς της εμπεριέχονται κι άλλες δραστηριότητες εκτός από τις ραδιοτηλεοπτικές.

 
Αμέσως μετά ο ALPHA συμμετέχει δια του αντιπροσώπου του, Δημήτρη Φουρλεμάδη, ο οποίος είχε αναφέρει κατά την προσέλευση του ότι δεν θα έπρεπε ο κ. Καλογρίτσας να μετέχει στον όλο διαγωνισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσανθάκη, εκπρόσωπο του σταθμού, τα ασφαλιστικά μέτρα αφορούν υποψηφιότητες που κατά τον εντολέα του περιείχαν παρατυπίες. Οι υποψηφιότητες αυτές είναι μεταξύ άλλων των κ.κ. Καλογρίτσα, Σαββίδη, Αλαφούζου και Μαρινάκη.

Στις 11.30 το πρωί, ακολούθησε και η θυροκόλληση ασφαλιστικών μέτρων από το κανάλι του ΑΝΤ1, ο οποίος εκπροσωπείται εντός της ΓΓΕΕ από τον Θοδωρή Κυριακού. Ο ΑΝΤ1 κινείται εναντίον της DIMERA του Ιβάν Σαββίδη.

Λίγα λεπτά αργότερα είχαμε επίδοση από το κανάλι του ΣΚΑΙ που εκπροσωπείται από τον Κ. Κιμπουρόπουλο, κατά των τεσσάρων νέων διεκδικητών αλλά και κατά της δημοπρασίας όπως διεξάγεται.

 
Επίδοση κατά της διαδικασίας είχαμε και από το MEGA, η υποψηφιότητα του οποίου είχε απορριφθεί μιας και ο φάκελος του ήταν ελλιπής.
Συνολικά επιδόθηκαν έξι φάκελοι. Πρόκειται για παλαιά και νεότερα ασφαλιστικά μέτρα που θα συζητηθούν συνολικά στις 16 του Σεπτέμβρη και αφορούν στη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μια, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας και στη συμμετοχή "αντιπάλων" συνυποψηφίων

Η διαδικασία

Η όλη διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, ωστόσο, δεν έλειψε το όργιο φημών για τους νέους καναλάρχες. “Κλείδωσε η πρώτη”, “κλειδώνει η δεύτερη”, αυτό είναι το “τίμημα”, ήταν μόνο κάποιοι από τους τίτλους που από την Τρίτη είδαν το φως της δημοσιότητας.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που κυβερνητικές πηγές διέψευσαν εξ αρχής όλες αυτές τις πληροφορίες.  “Ουδείς έξω από τη Γενική Γραμματεία γνωρίζει το παραμικρό” ανέφεραν και πρόσθεταν ότι διάφοροι που κυκλοφορούν “πληροφορίες” δεν γνωρίζουν το οτιδήποτε.
Την ίδια στιγμή ο Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ τόνιζε ότι “Σε έναν διαγωνισμό δημοσίου, πρέπει να αποτραπεί η διαρροή δεδομένων. Σε αντιδιαστολή, πρέπει να δει κανείς τι έγινε για τον ψηφιακό πάροχο που οι συμμετέχοντες είχαν συνασπιστεί και πήραν σε πάρα πολλή χαμηλή τιμή όλο το ψηφιακό φάσμα”. 
 

Από την πλευρά της και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη από τη Βουλή, ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ότι είχαμε μια ομαλή διαδικασία.
 

Λ. Κρέτσος: Διασφαλίσαμε μια αδιάβλητη δημοπρασία. Επόμενο βήμα οι περιφερειακοί σταθμοί

«Εκπληρώνουμε μια συνταγματική υποχρέωση, είναι υποχρέωσή μας από τον νόμο να αδειοδοτήσουμε τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας ήταν να παραδώσουμε μια αδιάβλητη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια». «Και έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχει ασφάλεια του δικτύου, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος διαρροής του συστήματος, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας», διαβεβαίωσε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, ο κ. Κρέτσος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ανοίγει ο ανταγωνισμός, γιατί το επάγγελμα του καναλάρχη παύει να είναι κλειστό. «Δεν υπάρχει από το σύνταγμα ατομικό δικαίωμα στο να έχω ένα κανάλι. Και αυτό καταργεί και τις αρχές ισονομίας και ενός κράτους δικαίου, ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, συγκεκριμένα συμφέροντα είχαν καβαλήσει, σύμφωνα με ορολογία του ΣτΕ, τις δημόσιες συχνότητες παρανόμως, και το κάνανε αυτό για 27 χρόνια» προσέθεσε.

Αμέσως μετά την αδειοδότηση των 4 καναλιών εθνικής εμβέλειας προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού για τις άδειες των περιφερειακών σταθμών. «Είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών και να αφήσουμε το θέμα των θεματικών» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δίνοντας το στίγμα των επόμενων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε «άκαιρη» τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες και σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει πολυφωνία αν όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ φυτοζωούν γιατί οι τράπεζες δεν τους χρηματοδοτούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως δεν γίνεται σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα πλέον ποσά που δίνουν οι τράπεζες στα ΜΜΕ, να εισπράττει ο περιφερειακός Τύπος 2,5% και τα περιφερειακά κανάλια να είναι αποκλεισμένα από τη διαφήμιση.

Τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «σ' αυτό το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνοντας πως «θέλουμε να αλλάξουμε αρκετά πράγματα, γιατί μόνο αυτά θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας, πραγματική και ουσιαστική πολυφωνία». Εφόσον έχει αλλάξει το πρότυπο συσσώρευσης οικονομικής, σημείωσε, «πρέπει να στραφούμε και σε νέους κλάδους που έχουν υψηλή προστιθεμένη αξία, και ο κλάδος των οπτικοαουστικών είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση».



πηγη: news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *