Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Αντιφατικό αλλά... υπαρκτό. Προτιμούν επίδομα ανεργίας, παρά μισθούς - πείνας!

ΔΙΝΟΥΝ «ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ» ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΑΦΟΥ 360 ΕΥΡΩ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ 338,52 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Οι αποδοχές για τους μερικώς απασχολούμενους στη χώρα μας δεν υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο για να λειτουργούν ως κίνητρο για εργασία, και έτσι ένας άνεργος μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη και περισσότερα χρήματα εισπράττοντας μόνο το επίδομα.


 
«Παραιτούμαι ή συμβιβάζομαι;». «Επίδομα ανεργίας ή κατώτατος μισθός;». «Επίδομα ανεργίας ή μισθός μερικής απασχόλησης;». Παράδοξα ερωτήματα ή μία πραγματικότητα που ποτέ δεν αξιολόγησε σωστά η εκάστοτε κυβέρνηση; Ένα είναι το γεγονός. Η υπάρχουσα μισθολογική κατάσταση των νέων δεν δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Ο νέος, Έλληνας ή Ελληνίδα, βγαίνει στην αγορά εργασίας έχοντας στο μυαλό του το λεγόμενο μισθό «επιφύλαξης» ή «αδιαφορίας», ο οποίος δεν είναι άλλος από το ύψος του μισθού για τον οποίο ένας εργαζόμενος είναι αδιάφορος για το αν θα δεχτεί να πιάσει δουλειά ή αν θα κάτσει σπίτι του.

Επίδομα ανεργίας vs μισθός μερικής αποσχόλησης

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα -και μάλιστα σε συνθήκες εργασιακού Mεσαίωνα-, επιλέγουν να γραφτούν στον ΟΑΕΔ και να διεκδικήσουν το επίδομα ανεργίας, παρά να βγουν στην αγορά εργασίας και να διεκδικήσουν μισθούς που σε πολλές περιπτώσεις είναι και χαμηλότεροι του επιδόματος!
Ο μέσος μισθός όσων εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης είναι χαμηλότερος ακόμα και από το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ! Αφού δεν ξεπερνά τα 403 ευρώ μικτά και τα 338,52 ευρώ καθαρά! Παράλογο! Αλλά ένας εργαζόμενος που λαμβάνει το επίδομα παίρνει 21,48 ευρώ περισσότερα!  
Και το δίλημμα πλέον ενός νέου είναι: «Να εργάζομαι σε μία δουλειά με 7ωρη τουλάχιστον απασχόληση (αφού πρόκειται για εργασία σε καθεστώς μερικής απασχόλησης) και να αμείβομαι με σχεδόν 300 ευρώ, ή να κάθομαι σπίτι μου, να μεγαλώνω τα παιδιά μου, να ψάχνω για κάτι που είναι περισσότερο κοντά στα προσόντα μου και να διεκδικώ από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον 360 ευρώ; (αλλά και παραπάνω, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας!)».


ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: 
 
360 ευρώ/μηνιαίως
+1 μέλος: 396€
+2 μέλη: 432€
+3 μέλη: 468€
+4 μέλη: 504€
+5 μέλη: 540€
+6 μέλη: 576€ 

Επίδομα ανεργίας vs κατώτατος μισθός

Ακόμα και κάποιος να μην λαμβάνει τον μισθό που αντιστοιχεί στο καθεστώς μερικής απασχόλησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καθαρός κατώτατος μισθός αγγίζει τα 429,24 ευρώ, για όποιον είναι έως 25 ετών! Μάλιστα, εάν είναι άνω των 25, ο μισθός αυτός δεν ξεπερνά τα 492,24 ευρώ.
Ψυχρά και ορθολογικά αν σκεφτεί κανείς, με χαρτί και μολύβι, τα οικονομικά είναι πολύ συγκεκριμένα. Κόστος και έξοδα μεταφοράς από τον τόπο διαμονής έως τον τόπο εργασίας. Φαγητό. Καφές. Πιθανές έξτρα μετακινήσεις που κανείς δεν καλύπτει. Το συμπέρασμα; Ένα. Στην τσέπη μένουν ελάχιστα. Ένας νέος, όμως, που λαμβάνει 360 ευρώ από το Ταμείο Ανεργίας, έχοντας και την οικονομική υποστήριξη των γονιών του, σίγουρα θα έχει περισσότερα χρήματα!

Πραγματικά παραδείγματα

1. Νέος εργαζόμενος, 23 ετών, με προϋπηρεσία 2,5 ετών ως πωλητής ειδών ένδυσης, λαμβάνει σήμερα μισθό 510,95 ευρώ, δηλαδή τον κατώτατο. Ο συγκεκριμένος παίρνει καθαρά «στο χέρι» 429,24 ευρώ, δουλεύοντας τουλάχιστον 9 ώρες καθημερινά και χωρίς να διεκδικεί μπόνους και έξτρα! Θα μπορούσε μέχρι να βρει μία καλύτερη δουλειά, να εγγραφεί στο Ταμείο Ανεργίας λαμβάνοντας 360 ευρώ!
2. Νέα εργαζόμενη, 28 ετών, με πτυχίο λογιστικής και μεταπτυχιακό στο marketing, εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία και παίρνει μισθό 586 ευρώ μικτά. Καθαρά; 492,24 ευρώ!
 
 
 
www.newsbomb.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *