Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Χωρίς ΑΣΕΠ θα προσλαμβάνονται οι άνεργοι στο Δημόσιο

Προσλήψεις ανέργων με σύμβαση 12 μηνών σε δήμους και στον δημόσιο τομέα, μέσω ΟΑΕΔ και εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ προβλέπει τροπολογία της κυβέρνησης που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Η τροπολογία αλλάζει άρδην το καθεστώς προσλήψεων στο δημόσιο, αφού παρακάμπτει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού που ήταν υπεύθυνο για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, εγκαινιάζοντας ένα νέο καθεστώς απασχόλησης μέσω ειδικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Μέχρι σήμερα οι άνεργοι μπορούσαν να απασχοληθούν στο δημόσιο μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (όπως η κοινωφελής εργασία στους δήμους), που όμως χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από κοινοτικά κονδύλια, μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας (ΕΣΠΑ).

Πλέον η νέα γενιά προγραμμάτων τύπου Stage θα απολαμβάνει χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με κριτήρια και διαδικασίες που μένει να αποδειχτεί πως δεν θα υποκρύπτουν κάποια υπόνοια «φωτογραφικών» προσλήψεων.
Υπενθυμίζεται πως ακόμη και οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας που προκήρυσσε ο ΟΑΕΔ την τελευταία τριετία εγκρίνονταν από το ΑΣΕΠ, τόσο ως προς την κατάρτιση της προκήρυξης όσο και ως προς τον έλεγχο των δικαιολογητικών των υποψηφίων.
Όπως αναφέρεται στην σχετική διάταξη, «με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών και μετά από εισήγηση του ΔΣ του Ο.Α.Ε.Δ. είναι δυνατή η ένταξη ομάδων ανέργων, με προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες, εγγεγραμμένων στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης στο δημόσιο τομέα».
Ταυτόχρονα εξαιρείται από τη διαδικασία πρόσληψης μέσω Α.Σ.Ε.Π. και το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση ειδικών προγραμμάτων, που καταρτίζονται από τον ΟΑΕΔ, όπως η Κοινωφελής Εργασία (για την ομογενοποίηση της ορολογίας, χρησιμοποιούμενης στα προγράμματα προώθησης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα ανέργων). 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *