Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Στο δρόμο για τη γαλλική Προεδρία: Συντριβή του δικομματισμού στη Γαλλία

Προεδρικές εκλογές Γαλλία 2017: Ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό κατεστημένο αποτελεί αδιαμφισβήτητα η νίκη του κεντρώου υποψήφιου Εμανουέλ Μακρόν, όπως και το ποσοστό της ηγέτιδας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στη δεύτερη θέση του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.



Στο ολονύχτιο θρίλερ που εξελίχθηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (24/4), ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τελικώς την εκλογική μάχη με 23,75%, ενώ η Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε 21,53% των ψήφων. Την τρίτη και τέταρτη θέση στην επιλογή των Γάλλων πολιτών για τη θέση του Γάλλου Προέδρου κατέλαβαν ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν με 19,91% και ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν με 19,64%.

Το γεγονός ότι οι Μακρόν και Λεπέν κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο γύρο αποτελεί πλήγμα -έστω και προσωρινά- στους παλαιούς πολιτικούς θεσμούς, του συντηρητικούς γκωλικούς Ρεπουμπλικάνους, όπως και για τους σοσιαλιστές του απερχόμενου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Έπειτα από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, οι Γάλλοι επαναπροσδιόρισαν την πολιτική γεωγραφία της χώρας, βάζοντας την ΕΕ στο επίκεντρο της νέας πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την μία πλευρά βρίσκεται «ο Μακρόν, ένας πρώην τραπεζίτης που θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και από την άλλη η Λεπέν, ορκισμένος εχθρός της ΕΕ και του ενιαίου νομίσματος». Στις 7 Μαΐου όπου και θα διεξαχθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στους δυο κορυφαίους υποψηφίους δε θα κρίθει μόνον ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στην περίπτωση που υπερισχύσει η Λεπέν ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο.

(Η εναλλαγή της εξουσίας ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και τους Ρεπουμπλικάνους από το 1965 έως σήμερα)


Τα τελικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με το υπουργείο των Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής:
Εμανουέλ Μακρόν 23,75%
Μαρίν Λε Πεν 21,53%
Φρανσουά Φιγιόν 19,91%
Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64


 
Μακρόν: Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών

«Σε έναν χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του.

«Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», είπε ο κεντρώος προεδρικός υποψήφιος που εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα.

«Άκουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή...θα μεταφέρω την φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη», είπε δηλώνοντας ότι έχει την βούληση να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο. 

Λεπέν: Πάμε για τη μεγάλη αλλαγή


Από το προπύργιό της στην πόλη Ενέν Μπομόν, η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους οπαδούς της που της έδωσαν τη νίκη για το δεύτερο γύρο.

«Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Η πρώτη φάση που θα μπορέσει να οδηγήσει τους Γάλλους στην προεδρία, ξεπεράστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό.

Από εδώ και στο εξής έχω την ευθύνη της υπεράσπισης του γαλλικού έθνους, της ενότητάς του, της ασφάλειας, της κουλτούρας του, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας».

«Δεν διέφυγε από κανέναν Γάλλο», πρόσθεσε, «ότι το σύστημα προσπάθησε με όλα τα μέσα να καταπνίξει τη μεγάλη πολιτική συζήτηση που θα έπρεπε να ήταν αυτή η εκστρατεία. Θα λάβει όμως χώρα τώρα αυτή η πολιτική συζήτηση- αντιπαράθεση. Οι Γάλλοι θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται γιατί η μεγάλη πρόκληση αυτής της εκστρατείας είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας.

Είτε συνεχίζουμε στο δρόμο μιας ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς ασφάλεια, με πολλές συνέπειες όπως η μετανάστευση, ο άνισος διεθνής ανταγωνισμός, η ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών.

Η άλλως επιλέγετε τη Γαλλία με τα σύνορά της και την ασφάλεια. Αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν μπροστά στους γεμάτους ευφορία οπαδούς της.
 
 
 
www.newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *