Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Προεδρικές εκλογές Γαλλία 2017: Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος Πρόεδρος με ποσοστό 66,1%

«Ας αγαπήσουμε τη Γαλλία - Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και την Ευρώπη - Η Γαλλία νίκησε», οι πρώτες δηλώσεις του νέου Προέδρου - Ήττα για τη Μαρίν Λεπέν που έλαβε το 33,9% των ψήφων


Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη το βράδυ της Κυριακής (07/05/2017) πανηγυρικά, νέος πρόεδρος της Γαλλίας επικρατώντας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν.
Ο 39χρονος επικεφαλής του κεντρώου κόμματος «En Marche!» (σ.σ. «Εμπρός!») γίνεται ο 8ος Πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου.
Στις 21:00 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Κυριακής η γαλλική κρατική τηλεόραση μετέδωσε το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Μακρόν γίνεται ο νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, με ποσοστό 65,1%, έναντι 34,9% που συγκέντρωνε η κ. Λεπέν.
Τα οριστικά αποτελέσματα του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής:
- Εμμανουέλ Μακρόν: 66,1%
- Μαρίν Λεπέν: 33,9%
macron 5

Η αποχή έφθασε στο 25,44% των εγγεγραμμένων, ποσοστό ρεκόρ. Στον πρώτο γύρο η αποχή είχε φθάσει το 22,23%.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε 20.753.797 ψήφους, η Μαρίν Λεπέν 10.644.118 ψήφους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών για ολόκληρη τη Γαλλία.
Το ποσοστό των λευκών (8,51%) και των άκυρων ψηφοδελτίων (2,96%), που αποτέλεσαν συνολικά το 11,47% των καταμετρημένων ψήφων και αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 4 εκατομμύρια ψηφοφόρους, είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε προεδρική εκλογή από την αρχή της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Στον πρώτο γύρο, στις 23 Απριλίου, ο Εμμανουέλ Μακρόν, υποψήφιος του κινήματος Εμπρός!, είχε συγκεντρώσει 24,01% των ψήφων και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν 21,30%.
Η μεταβίβαση της εξουσίας ανάμεσα στον εκλεγέντα πρόεδρο και τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή.
17946439 copy
Επίσης, τα γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν στις 21:06 ώρα Ελλάδας ότι η κ. Λεπέν είχε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μακρόν, τον οποίο και συνεχάρη για τη νίκη του.
Περίπου 47 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν ενώπιον της κάλπης, για να απαντήσουν στο «δίλημμα» που οδήγησε στην εκλογή του νέου Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η πρώτη δήλωση του νέου Προέδρου της Γαλλίας

«Ανοίγει μια νέα σελίδα» για τη Γαλλία, «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε απόψε ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Γυρίζουμε μια νέα σελίδα στη μακρά ιστορία μας απόψε», τόνισε ο Μακρόν εκφράζοντας την ευχή αυτή να είναι μια σελίδα «ελπίδας και εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται». «Ανοίγει μια νέα σελίδα, αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται».

«Απόψε η Γαλλία νίκησε»

macron

O Εμανουέλ Μακρόν αργά το βράδυ της Κυριακής (07/05/2017) έκανε την εμφάνισή του στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της «Ωδής στην Χαρά» από την Ενάτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Εκεί τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του.
«Απόψε, η Γαλλία νίκησε!», είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, που διέσχισε το χώρο μόνος, με το πρόσωπο σοβαρό, προτού κατευθυνθεί στο βήμα και γίνει δεκτός από το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.
Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θέλει να σταθεί στο ύψος της εμπιστοσύνης που του έδειξαν οι πολίτες, όπως θεωρεί υποχρέωσή του.
Ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι «θα κάνει τα πάντα» προκειμένου να μην υπάρχει πλέον «κανένας λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες τους ακραίους».
«Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε», είπε επιπλέον.

 
 
www.newsbomb.gr



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *