Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Κατολίσθηση στο Αμύνταιο: Εικόνες που 'κόβουν' την ανάσα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Αμύνταιο. Φωτογραφικά καρέ και βίντεο που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής





Συγκλονιστικά είναι τα πλάνα από την κατολίσθηση στα ορυχεία της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη να αποφασίζει την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, των Τοπικών Κοινοτήτων Αναργύρων, Βαλτονέρων, Ροδώνα, Πεδινού και Φανού του Δήμου Αμυνταίου, της Π.Ε. Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και διαχείριση συνεπειών που προέκυψαν εξ αιτίας κατολισθήσεων και ρηγματώσεων εδαφών που προκλήθηκαν στις 10 Ιουνίου 2017.


Οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί είναι τεράστιες ενώ την Κυριακή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων.



Ο υπουργός δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων.







Νωρίτερα ο υπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τους τεχνικούς της επιχείρησης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μεγάλο κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου.






Υποσχέσεις χρόνων χωρίς αντίκρυσμα

Το χωριό αντιμετωπίζει εδώ και πάνω από μία δεκαετία προβλήματα με την παρουσία του ορυχείου και, όπως αναφέρουν κάτοικοι και εκπρόσωποι του σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ νομού Φλώρινας "ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ", οι υποσχέσεις για απαλλοτρίωση και μεταφορά σε άλλη περιοχή δεν τηρήθηκαν ποτέ, καθώς το σχετικό προεδρικό διάταγμα δεν υπογράφηκε για να προχωρήσει το σχέδιο.




Στους Αγίους Αναργύρους υπάρχουν 150 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων αρκετοί είναι εργαζόμενοι στα ορυχεία και άλλοι ασχολούνται με τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία. Το ορυχείο τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Μελίτης και τις δύο μονάδες του Αμυνταίου και, σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι από τα πλέον αποδοτικά σε λιγνιτικές θερμίδες. Αυτή την περίοδο βρισκόταν σε φάση συντήρησης και επρόκειτο να λειτουργήσει τη Δευτέρα.



απο το News247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *