Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Βάσεις 2017: Έρχονται τα πάνω - κάτω μετά τις βαθμολογίες των πανελληνίων

Διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα πέντε επιστημονικά πεδία, αλλά και στο εσωτερικό των πεδίων αναμένονται φέτος στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών και εν αναμονή των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα, τα περισσότερα τμήματα που βρίσκονται στα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα διατηρηθούν με μικρές αυξομειώσεις στα περσινά επίπεδα, ενώ αντίθετα πτωτικές διαγράφονται οι τάσεις στα περισσότερα τμήματα της περιφέρειας όλων των επιστημονικών πεδίων.

Εντωμεταξύ χθες, αναρτήθηκαν την Παρασκευή 30 Ιουλίου στα σχολεία της Επικράτειας και στην εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2017.


Η μείωση των θέσεων στα πανεπιστήμια με τη μεγαλύτερη ζήτηση και η ανακατανομή των θέσεων εισακτών με το ψαλίδισμα των περιζήτητων τμημάτων, κυρίως του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, ωθούν - ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια - σε μεγάλο χάσμα τις βάσεις εισαγωγής.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο εκπαιδευτικός αναλυτής - ερευνητής Χρήστος Κάτσικας στην εφημερίδα Ειδήσεις, «από τη μία αναμένεται άνοδος των βάσεων στα περιζήτητα τμήματα, καθώς αυξάνεται η αναντιστοιχία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά θέσεων, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος "κατασκευής" εκατοντάδων αριστούχων υποψηφίων που δεν θα πετύχουν την εισαγωγή τους στις σχολές της προτίμησής τους και από την άλλη αναμένεται βύθισμα των βάσεων εισαγωγής σε ομάδες σχολών που, αν και δεν έχουν ζήτηση, προσφέρουν σημαντικά περισσότερες θέσεις από πέρυσι».


Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο


Σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, όσον αφορά το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων αλλά και ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων αναμένεται να κρατήσουν τις βάσεις κύριως σε υψηλόβαθμες σχολές στα περσινά επίπεδα, ωστόσο η αναντιστοιχία υποψηφίων εισακτέων ωθεί ένα μεγάλο μέρος των τμημάτων σε άνοδο των βάσεων.

Τρανταχτή άνοδος των βάσεων αναμένεται στα παιδαγωγικά τμήματα, όχι μόνο επειδή οι περσινές βάσεις ήταν εξαιρετικά χαμηλές, αλλά και γιατί, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων των υποψηφίων για τα μαθήματα επιλογής στα οποία θέλησαν να εξεταστούν, σημειώθηκε διπλασιασμός των υποψηφίων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Κάτσικας.

Την ίδια στιγμή η δυσκολία των Μαθηματικών Κατεύθυνσης αναμένεται να οδήγησει σε πτώση τις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου (Οικονομίας και Διοίκησης). Στην πτώση των βάσεων του πεδίου οδηγεί και η μικρή αύξηση όσων επέλεξαν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Οι πλέον τυχεροί των πανελληνίων - σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου των Θετικών και Τεχνολογικών, καθώς μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση στα 234 τμήματα. Παράλληλα, οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης στα οποία σύμφωνα με το δείγμα των βαθμολογιών σημειώθηκε πανωλεθρία, ωθούν σε πτώση των βάσεων εισαγωγής κυρίως στα τμήματα της περιφέρειας.

Λιγότεροι, τέλος, κατά περίπου 1.000 σε σχέση με πέρυσι είναι οι υποψήφιοι που επέλεξαν αποκλειστικά το 3ο πεδίο των Ιατρικών Σχολών, όμως στο σύνολο αυξάνονται καθώς πολλοί από το 2ο επιστημονικό πεδίο επέλεξαν ως πέμπτο μάθημα τη Βιολογία Κατεύθυνσης προκειμένου να έχουν περισσότερες επιλογές.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *