Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Αφιέρωμα: Ρεμπέτικο, το μεγάλο μας ντέρτι

ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΠΩΜΕΝΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΗΣ ΤΑ ΑΓΚAΘΙΑ. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΜΙΑΣ ΕΛΛAΔΑΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ. Ο ΚΑΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΚΙAΣ ΜΑΣ.



Η μουσική δημιουργεί αναμνήσεις, διαιωνίζει παραδόσεις, καθορίζει εποχές, ομορφαίνει τον κόσμο. Για την Ελλάδα η Βυζαντινή και η Δημοτική μουσική υπηρέτησαν και υπηρετούν (σ.σ η Δημοτική τώρα) τον ιερό σκοπό. Υπάρχει όμως κι ένας τρίτος πυλώνας, που όχι μόνο έκανε τα προηγούμενα, αλλά “έφτιαξε” μια νέα Ελλάδα. Πρόκειται για το ρεμπέτικο τραγούδι, που δεν ήταν απλώς δημιουργία, σύνθεση, μελωδία, στίχοι, φωνές... Όχι, ήταν αυτό που αποκάλυψε την αθέατη πλευρά του νεοελληνικού κράτους. Αυτό που καθόρισε την πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας στον 20ο αιώνα. Στην ουσία, λοιπόν, έδωσε ζωή σε έναν κόσμο που χανόταν σε στενά, σκοτεινά σοκάκια, που στριμωχνόταν και διασκέδαζε σε χώρους μυσταγωγικούς, γεμάτους καπνούς, χώρους “βλάσφημους”, σκηνικά αρχαίων τραγωδιών, χώροι θυσιαστήρια των πιο ταπεινών επιθυμιών και έκφρασης των πιο ταπεινών ενστίκτων. Το ρεμπέτικο είναι το λαϊκό τραγούδι που δημιουργήθηκε από τον λαό για τον λαό. Κι αν ευτελίστηκε μετά τον Πόλεμο και έγινε της μόδας, αυτό οφείλεται στην ασέβεια των ανθρώπων, τον πολιτικό καθωσπρεπισμό και την επικράτηση της ματαιοδοξίας πάνω στο συναίσθημα και τους καημούς μας. Το ρεμπέτικο όμως είναι σαν λουλούδι που ανθίζει ακόμη και σε τσιμέντο και δεν χρειάζεται κανέναν να το υπερασπιστεί, να το σώσει... Μόνο να το ακούσει και να νιώσει το ντέρτι του, γιατί όπως έγραψε και ο Βαμβακάρης Όλοι οι κουτσαβάκηδες/που ζούνε στο κουρμπέτι/κι αυτοί μες την καρδούλα τους/έχουν μεγάλο ντέρτι.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *