Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Πώς προέκυψαν τα ονόματα 10 μεγάλων συγκροτημάτων

Η εύρεση του ιδανικού ονόματος -αν αυτό υπάρχει- είναι μία κρίσιμη απόφαση που συνήθως ακολουθεί μία μπάντα για όλη της τη ζωή, άπαξ και καταφέρει να γίνει γνωστή με αυτό.


Καλώς ή κακώς, είναι μία επιλογή που μπορεί να επηρεάσει ή ακόμα και να καθορίσει παράγοντες όπως τη ραδιοφωνική επιτυχία, το λογότυπο της μπάντας ή ακόμα και τον τύπο του ακροατή που θα ανταποκριθεί πρώτος. Και όταν το όνομα κλειδώσει, πάντα θα επιστρέφει για να ανταμείψει τους εμπνευστές του και να τους υπενθυμίσει πόσο γαμάτοι ακούγονται (Guns N’ Roses, Metallica, Iron Maiden) ή για να τους στοιχειώσει και να τους κάνει να μετανιώσουν που δεν αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο ή δεν χρησιμοποίησαν περισσότερη φαντασία στην αναζήτησή τους (Mumford & Sons, Foo Fighters – κατά δηλώσεις των ίδιων των μελών τους).

Πώς όμως καταλήγει μία μπάντα στο όνομα με το οποίο θα συστηθεί στο κοινό; Μία πραγματική ιστορία, μία εμπειρία από τις πρώτες της ημέρες, μία ατάκα σε μία πρόβα, ένα πρόσωπο, μία ταινία, ένα μυθιστόρημα, ένα ποίημα, ένα όνομα/στίχος/τραγούδι/άλμπουμ άλλου καλλιτέχνη, ένα αρκτικόλεξο, ένα ευφυολόγημα, ένα οξύμωρο ή αλλόκοτο σχήμα, μία πρόταση από τη δισκογραφική εταιρεία ή μία τυχαία αναζήτηση στο λεξικό, είναι πάνω-κάτω μερικές πηγές έμπνευσης για δεκάδες μπάντες που είναι τώρα διάσημες εκεί έξω.

Σε αυτό το μίνι-αφιέρωμα θα δούμε πώς προέκυψαν τα ονόματα 10 γνωστών συγκροτημάτων, και εκτός από το εγκυκλοπαιδικό του πράγματος, θα θυμηθούμε τις ιστορίες και τα γεγονότα που «γέννησαν» ονόματα που σήμερα μας ακούγονται τόσο γνώριμα.

AC/DC

Ο Angus Young ήδη από τα πρώτα του βήματα, έβγαινε στη σκηνή με τη χαρακτηριστική μαθητική αμφίεση, και η αδερφή του, Margaret, έφτιαχνε τη στολή του στη ραπτομηχανή της. Μία μέρα, ενώ οι Angus και Malcolm έψαχναν για όνομα για την μπάντα τους, παρατήρησαν το σήμα «AC/DC» πάνω στη ραπτομηχανή της (εναλλασσόμενο/συνεχές ρεύμα) και είπαν «Γιατί όχι;», σκεπτόμενοι πως αυτό θα εξέφραζε τέλεια την «ηλεκτρισμένη» δυναμική ενός hard rock συγκροτήματος. Μία επιλογή που μάλλον τους δικαίωσε…


Guns N’ Roses

Επίσης κορυφαίο όνομα… Πώς καταλήξαμε όμως στο Guns N’ Roses; Βρισκόμαστε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και, όπως και το αρχικό τους line-up, έτσι και το ίδιο το όνομα της θρυλικής μπάντας ουσιαστικά δημιουργήθηκε από τη συνένωση δύο συγκροτημάτων που προϋπήρχαν: Των L.A. Guns του κιθαρίστα Tracii Guns και των Hollywood Rose των Axl Rose και Izzy Stradlin. Αν μη τι άλλο εμπνευσμένο και αυτό…


Pantera

Ο πάνθηρας… Σύντομο και εύηχο, εκφράζει σίγουρα τη σκοτεινή δύναμη των Pantera, ωστόσο η έμπνευση ήρθε από το «θορυβώδες» sport αμάξι του Dimebag Darell, μία κλασική De Tomaso Pantera. Θαυμάστε την εδώ.


Linkin Park

Η ιδέα ανήκει στον Chester Bennington. Η μπάντα αρχικά ονομαζόταν «Zero» και μετ’ έπειτα «Hybrid Theory». Ούτε και το δεύτερο όμως όνομα στέριωσε, αφού ένα άλλο γκρουπ με όνομα «Hybrid» έθεσε θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Επιστρέφοντας στο σπίτι του μετά από μία πρόβα και περνώντας από το Lincoln Park της Santa Monica -κάτι που ο Chester έκανε πολύ συχνά- σκέφτηκε να ονομάσει ακριβώς έτσι το συγκρότημα, με μία μικρή αλλαγή αφού δεν ήταν εφικτό να κατοχυρωθεί η web διεύθυνση «lincolnpark.com».


Lynyrd Skynyrd

Οι Lynyrd Skynyrd που φρόντισαν στο τρομερό ντεμπούτο τους το 1973 να μας μάθουν πώς ακριβώς να προφέρουμε το όνομά τους, είχαν μία περίεργη έμπνευση. Ο λόγος για τον αυστηρό καθηγητή γυμναστικής Leonard Skinner. Ο Skinner δεν συμπαθούσε καθόλου τα αγόρια που είχαν μακριά μαλλιά και δεν ήταν λίγες οι φορές που οδήγησε μέλη των Lynyrd Skynyrd όπως τους Ronnie Van Zant, Gary Rossington και Bob Burns, στο γραφείο του διευθυντή. Τα μέλη της μπάντας είχαν ήδη πολλές ιστορίες και αστειάκια για τον Skinner, αλλά το πήγαν ένα βήμα παραπέρα αποτίοντας έναν ειρωνικό φόρο τιμής στον… αγαπημένο καθηγητή τους και ονομάζοντας έτσι όπως όλοι ξέρουμε το συγκρότημα. Και μάλιστα με τις απαραίτητες αλλαγές για να αποφύγουν τις μηνύσεις…

ZZ Top

Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Billy Gibbons, την περίοδο που έψαχνε όνομα για το συγκρότημα, διέμενε σε ένα διαμέρισμα που ήταν γεμάτο αφίσες και φυλλάδια από συναυλίες του Z.Z. Hill και του B.B. King. Παίζοντας με αυτά τα ονόματα, τελικά κατέληξε στο ZZ Top το οποίο έκτοτε συνοδεύει τα διασημότερα μούσια της ροκ.


Radiohead

Όπως γνωρίζουν αρκετοί φίλοι της μπάντας, οι Radiohead κυκλοφορούσαν με το όνομα «On a Friday» στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές της επόμενης. Όταν όμως υπέγραψαν στην Parlophone το ’91, τους ζητήθηκε να βρουν ένα ολοκαίνουριο όνομα για τα άλμπουμ που θα κυκλοφορούσαν. Ακούγοντας έναν δίσκο του 1986, το True Stories’ των Talking Heads και πιο συγκεκριμένα το κομμάτι ‘Radio Head’, αποφάσισαν να βαφτίσουν έτσι το συγκρότημα, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο ήταν το λιγότερο ενοχλητικό κομμάτι του δίσκου…


Pink Floyd

Το θρυλικό γκρουπ έπαιζε με το όνομα «Tea Set» στα πρώτα του βήματα και η μετάβασή στο ομολογουμένως καλύτερο «Pink Floyd» οφείλεται σε μία έμπνευση του Syd Barrett να ενώσει τα ονόματα δύο blues καλλιτεχνών: του Pink Anderson και του Floyd Council. Μάλιστα, η αρχική μορφή του νέου ονόματος ήταν «The Pink Floyd Sound», με το «the» να ακολουθεί για αρκετά χρόνια τους Pink Floyd πριν εγκαταλειφθεί εντελώς.


System of a Down

Το «System of a Down» προέρχεται από τον τίτλο ενός ποιήματος του Daron Malakian με τίτλο «Victims of a Down» – μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στα Αγγλικά, εδώ. Η αλλαγή στην πρώτη λέξη που έκανε η μπάντα, απλώς έγινε για να τους τοποθετήσει αλφαβητικά πιο κοντά στους αγαπημένους τους Slayer.


The Beatles

Και τα τέσσερα μέλη του κουαρτέτου από το Liverpool ήταν fans του πρωτεργάτη του rock ‘n’ roll, Buddy Holly, γι’ αυτό και στα πρώτα τους shows διασκεύαζαν τραγούδια του, ενώ πολύ αργότερα ο Paul McCartney απέκτησε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του καταλόγου του. Το «The Beetles» (σκαθάρια) γεννήθηκε από την επιρροή του μουσικού σχήματος του ειδώλου τους που δεν ήταν άλλο από το «The Crickets» (γρύλοι), με το τελικό «The Beatles» να υποδηλώνει τον ρυθμό (beat) της νεοσύστατης τότε μπάντας.



Απο το straightonmusic.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *