Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Προκλήσεις Ερντογάν μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου ότι η μειονότητα της Θράκης είναι τουρκική και όχι μουσουλμανική.


Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα ξεκίνησε η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα καθώς στην επίσκεψή του στο προεδρικό μέγαρο ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Έλληνα ομόλογό του και κύριο αντικείμενο της διαφωνίας τους αποτέλεσε τόσο η εθνική υπόσταση της Δυτικής Θράκης όσο και η Συνθήκη της Λωζάνης.

Πρ. Παυλόπουλος: «Σας καλωσορίζω, σε μια επίσκεψη ιστορική για τη σχέση των δύο λαών, για την ασφάλεια στην γύρω περιοχή.

Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή πορείας της Τουρκίας είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Είμαστε εδώ για να σφίξουμε το χέρι, να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμό. Θέλουμε να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ.

Απαιτείται πλήρης σεβασμός των κανόνων δικαίου και των ευρωπαϊκών κεκτημένων.
Αυτονόητες προϋποθέσεις για όλα τα κράτη μέλη και για κάθε υποψήφιο.

Στην εποχή που έγινε η προηγούμενη επίσκεψη, επί Ελευθέριου Βενιζέλου, έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε το θεμέλιο που στηρίζεται η φιλία μας και αυτό δεν είναι άλλο από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή είναι η βάση που μπορεί και πρέπει να στηρίξει τη φιλία μας και στο μέλλον.
Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση

Καλύπτει πλήρως όλα τα ζητήματα και δεν αφήνει περιθώριο για γκρίζες ζώνες, ενώ ρυθμίζει τα θέματα των μειονοτήτων.

Τα ίδια ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες που επιθυμούν την είσοδό τους στην ΕΕ (π.χ ΠΓΔΜ).
Ονόματα που προσβάλλουν την Ιστορία δεν είναι αποδεκτά από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου.
Όλοι πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά των μειονοτήτων.

Όσον αφορά το Κυπριακό θέλουμε να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν με λύση δίκαιη και βιώσιμη. Καθένας οφείλει να σέβεται την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και το τι σημαίνει είναι γνωστό.

Εδώ είμαστε όλοι μαζί για μια λύση από τους όρους και τις προϋποθέσεις που ταιριάζουν σε ένα μέλος – κράτος της ΕΕ.

Είναι ανάγκη να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης για το Προσφυγικό. Εφαρμόζοντας αυτή τη συνθήκη θα αποδείξουμε ότι και εμείς και εσείς μπορούν να αναδείξουν τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της Δικαιοσύνης. 

Σας διαβεβαιώ ότι θέλω η επίσκεψη σας να μείνει ιστορική.
Όποια διαφορά και αν έχουμε μεταξύ μας αυτή δεν μπορεί παρά να λυθεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο με ειρηνικό τρόπο.

Φρόντισα να σας πως ευθέως υπό ποιους όρους μπορούμε να κάνουμε καλύτερες της σχέσεις μας. Σημαντική η ειλικρίνεια. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτούς τους λογαριασμούς θα στηρίξουμε τη φιλία μας».

Τ. Ερντογάν: «Σας ευχαριστώ. Η σημερινή μέρα είναι ιστορική.

Μεγάλη ευχαρίστηση που κάνω την πρώτη επίσκεψη μετά από 65 χρόνια.
Επιθυμώ η επίσκεψη να αποτελέσει νέο σημείο  καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών. Βέβαια, διατυπώσατε κάποια αλήθειες ανοικτά, θα κάνω το ίδιο και εγώ.

Στο θέμα της Συνθήκης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες και  θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο ανάμεσα σε μας τους δύο. Έντεκα χώρες πήραν μέρος στη συμφωνία, ακόμη και η Ιαπωνία

Στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ανοικοδομείται ο πλανήτης μας. Αλλάξαν πολλά, εμφανίστηκαν καινούργια θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα

Για παράδειγμα, χαρακτηρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Σωστά, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει απόφαση Δικαστηρίου με την αναφορά «τουρκική». Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε αν μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους του βάσει της συνθήκης τη Λωζάνης;

Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής εκεί από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο πατριάρχης δεν είναι διορισμένος.

Εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο.

Οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς μπορούμε να πούμε σε αυτή την περίπτωση ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης; Δεν εφαρμόζεται η συνθήκη. Πρέπει να το αποδείξουμε. Το θέμα συζητήσαμε με διάφορους φίλους μου Έλληνες πρωθυπουργούς μέχρι σήμερα (Σημίτη, Παπανδρέου, Καραμανλή)και το ίδιο κάνουμε με τον κ. Τσίπρα τώρα αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε κάποιο αποτέλεσμα τώρα. 

 Στη δυτική Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη τη λέξη τουρκική σε μια πινακίδα σχολείου ή συλλόγου! Να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Όταν μιλάω και επικαιροποίηση εννοώ αυτά τα θέματα. Βέβαια, υπάρχουν προβλήματα και σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ σας στηρίξαμε για να γίνεται πάλι μέλος του. Αν είχαμε εμποδίσει, δεν θα γινόσασταν. Σας είδαμε ως γείτονες, το ίδιο κάνουμε και σήμερα.

Δεν τηρούνται οι υποσχέσεις της ΕΕ. Δεν έθεσε σε εφαρμογή καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε στον οικονομικό τομέα ακόμη και σήμερα. Πρέπει να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα βήματα (σ.σ.: στη Συνθήκη της Λωζάνης) Κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψή μου στη Θράκη

Αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες. Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από τόσα χρόνια απέδειξε το θάρρος να πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη. Να εντατικοποιήσουμε τη σχέση που έχουμε».





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *