Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Το πιο βρώμικο αντικείμενο της κουζίνας - Εκτός από το σφουγγάρι

Πρέπει να το αποδεχτούμε: το σπίτι μας είναι μια μεγάλη εστία μικροβίων και πρέπει να συμβιώνουμε με αυτά.

Κάθε δωμάτιο του σπιτιού έχει τους δικούς του -περισσότερο ή λιγότερο- «ενόχους» για τη μεταφορά και εξάπλωση παθογόνων μικροοργανισμών.

Αλλά ας βάλουμε στο μικροσκόπιο την κουζίνα: έναν χώρο στον οποίο περνάμε αρκετές ώρες, ένα δημιουργικό εργαστήρι στο σπίτι στα οποίο τα μικρόβια κάνουν «γιορτή».

Τα περισσότερα από τα σημεία της κουζίνας δεν καθαρίζονται συχνά και αρκετά από αυτά παραμένουν με υπολείμματα μικροβίων ακόμα και μετά τον καθαρισμό τους.

Πέρα από το σφουγγάρι -έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports το 2017 έδειξε ότι το σφουγγάρι μπορεί να μεταφέρει εκατομμύρια βακτήρια σε λίγα κυβικά εκατοστά- η πετσέτα κουζίνας βρίσκεται σε παρόμοια θέση -από άποψη μικροβίων- με το σφουγγάρι. Επιστημονική έρευνα (διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Kansas) επιβεβαιώνει ότι η πετσέτα κουζίνας -με την οποία σκουπίζουμε τα πιάτα και τα χέρια μας, καθαρίζουμε τους πάγκους και άλλες εστίες της κουζίνας- είναι ένα αντικείμενο που συγκεντρώνει τεράστιο αριθμό μικροβίων.

Οταν με την πετσέτα σκουπίζουμε τα χέρια μας που μόλις έχουμε πλύνει μεταφέρουμε υπολείμματα μικροβίων.

Η πετσέτα στεγνώνει και με αυτή ίσως λίγο μετά σκουπίσουμε τα πιάτα, που και αυτά ίσως να περιέχουν μικρόβια. Η πετσέτα έχει ήδη γίνει ένα βρώμικο αντικείμενο που μπορεί να μολύνει άλλες εστίες.

Οι πετσέτες της κουζίνας ιδανικά θα πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση αν θέλουμε να μην γίνονται αμέσως ένα βρώμικο αντικείμενο που μεταφέρει μικρόβια από το ένα σημείο στο άλλο.


απο το bovary

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *