Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Τραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι – Οι έρευνες για τα κινητά των στρατιωτικών, οι ανησυχίες της Αθήνας

Η Αθήνα έστειλε ήδη διάβημα στην Τουρκία με το οποίο εκφράζει την έντονη διαμαρτυρίας της κυβέρνησης γιά την έκταση που πήρε ένα απλό και συνηθισμένο στην παραμεθόριο συμβάν απώλειας προσανατολισμού από περίπολο.


Στην Βασιλίσσης Σοφίας δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις γιά τις προθέσεις των Τούρκων, πέντε μέρες μετά το συμβάν και τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί.

Βουλευτές που συμμετείχαν στην άτυπη ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, διέρρευσαν οτι ο ίδιος τόνισε πως δεν μπορεί να ξέρει πότε θα γυρίσουν οι έλληνες αξιωματικοί. Ωστόσο, πηγές του ΥΠΕΞ διαψεύδουν οτι υπήρξε τέτοια διατύπωση από τον υπουργό, ο οποίος και παρείχε αναλυτική ενημέρωση γιά όλες τις εξελίξεις γύρω από το περιστατικό.

Όπως και να χει, το θέμα είναι πως υπάρχει ανησυχία για την τουρκική νευρικότητα σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοιχτά ο Ερντογάν και στα οποία δεν φαίνεται να έχει επιτυχίες.

Η τελευταία ενημέρωση γιa τους δύο στρατιωτικούς είναι πως θα εξεταστούν , υπολογίζεται για ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων τα κινητά τους τηλέφωνα σε τεχνικό επίπεδο χωρίς όμως κανείς από την γειτονική χώρα να μιλά γιa περίπτωση κατασκοπείας. Δεν το αποκλείει όμως και κανείς, με την έννοια ότι οι όποιες επαφές φυσικά γίνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Οι Τούρκοι σε κάθε επικοινωνία με Έλληνες αξιωματούχους τονίζουν μετ επιτάσεως ότι η δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι ανεξάρτητη και λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες και χρόνους. Βρέθηκε δηλαδή η ευκαιρία εκείνη που οι Τούρκοι επιστρέφουν στην Αθήνα τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εδώ για την έκδοση των 8 Τούρκων που ζητούνται να εκδοθούν στην γειτονική χώρα ως ύποπτοι γιά συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Ο αγώνας δρόμου της Ελλάδας αυτές τις ώρες εστιάζεται τουλάχιστον στην παραμονή των στρατιωτικών στην Αδριανούπολη για να μην γίνει μεταφορά τους σε άλλες φυλακές της χώρας.Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει και αυτό,κάτι που προκαλεί παραπάνω λόγους ανησυχίας στους Έλληνες διπλωμάτες τις τελευταίες ώρες.

Οι εξελίξεις στο Αφρίν, η έλευση της Αμερικανικής Exxon στην Κυπριακή ΑΟΖ για εξορύξεις και το πολικό κλίμα στις σχέσεις με την Ευρώπη κάνουν τον Ερντογάν πολύ ευάλωτο στο εσωτερικό του και έτοιμο για κίνηση εκτός ορίων.

Στις 26 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα. Όμως, μετά τις απειλές της Άγκυρας στην ιταλική πλατφόρμα στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, η σύνοδος βρίσκεται στον αέρα,όπως δήλωσε επίσημα και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ. Έτσι, η ΕΕ έδωσε προθεσμία στην Τουρκία να αποχωρήσει έως τις 10 Μαρτίου από την περιοχή, και η τακτική σύνοδος κορυφής στις 22 – 23 Μαρτίου θα κρίνει εάν πρόκειται να πραγματοποιηθεί και η ευρωτουρκική, τρεις μέρες μετά στο θέρετρο της Βουλγαρίας.

Όλα αυτά συγκλίνουν στο οτι ο Ερντογάν θα ήθελε να έχει περισσότερα χαρτιά σο παιχνίδι του και δυστυχώς ένα από αυτά είναι και οι Έλληνες στρατιωτικοί.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *