Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

«Θρίλερ» στην Κύπρο: Οι Τούρκοι απήγαγαν πλήρωμα αλιευτικού σκάφους υπό κυπριακή σημαία

Δραματικές εξελίξεις στη Μεγαλόνησο - Υπέρτατη πρόκληση του τουρκικού στρατού να συλλάβει τα μέλη του πλοίου σε διεθνή ύδατα – Έντονο διάβημα της Λευκωσίας στον ΟΗΕ - Αγριεύει επικίνδυνα η κατάσταση με φόντο τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ


Στα άκρα φαίνεται πως τραβά πλέον το «παιχνίδι» της έντασης και των προκλήσεων η Τουρκία, καθώς ο τουρκικός στρατός στα Κατεχόμενα απήγαγε το βράδυ της Παρασκευής (21/09/2018) το πλήρωμα –που αποτελείτο από πέντε Αιγύπτιους– αλιευτικού υπό κυπριακή σημαία και ρυμούλκησε το σκάφος στο λιμανάκι της Κερύνειας.


Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, λίγο πριν από την απαγωγή του πενταμελούς πληρώματος του σκάφους, ο καπετάνιος πρόλαβε να στείλει σήμα στο «Ράδιο Κύπρος» και ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι έγινε έντονο διάβημα από την κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη. Ταυτόχρονα, είπε, οι αρμόδιες υπηρεσίες δραστηριοποιούνται για την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε ότι η Δύναμη ενημερώθηκε για το περιστατικό με το ψαροκάικο και «είναι σε επαφή με τις δυο πλευρές για να βοηθήσει στην επίλυση του θέματος».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής εταιρείας με διακριτική ονομασία, «Group ψαροκάικα», Πάμπος Μιτίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη. Πλευρίστηκε από τουρκικό σκάφος με ενόπλους, οι οποίοι ζήτησαν να ανέβουν στο ψαροκάικο για να το ερευνήσουν. Ακολούθως τους ανέφεραν ότι τίθενται υπό σύλληψη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άριστος Αριστείδου μετέβη στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σε άλλες δύο περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, είχε παρενοχληθεί από τουρκικά πολεμικά μια τράτα της εταιρείας, η «Μπουμπουλίνα».

Τα σκάφη της Κυπριακής εταιρείας εξορμούν για αλίευση από το λιμάνι της Λεμεσού.

Το νέο αυτό απαράδεκτο περιστατικό έρχεται να καταδείξει, για πολλοστή φορά, τη σαφή πρόθεση της Τουρκίας να επιτείνει το σκηνικό γενικευμένης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, με το καθεστώς Ερντογάν να επιμένει σε κινήσεις φθηνού εντυπωσιασμού, με φόντο τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *