Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Εορτασμός επετείου απελευθέρωσης της Σκύδρας – Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου

Η ιστορική ημερομηνία της απελευθέρωσης της Σκύδρας από τον Ελληνικό Στρατό, στις 17 Οκτωβρίου 1912, που ενσωμάτωσε τη Σκύδρα στα εθνικά εδάφη κι έβαλε τέλος στην τουρκική σκλαβιά, γιορτάστηκε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 με τιμή, σεβασμό και μεγαλοπρέπεια.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου Στεφάνου Σκύδρας από τους Σεβαστούς μας Πατέρες: Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Κορέστη, Αθανάσιο Ρούντο, Χριστόδουλο Καραγιάννη, Δαυίδ Πασατά και Δημήτριο Χατζή.

Ακολούθησε η ομιλία για το χρονικό και τη σημασία της ημέρας από τον Υποδιευθυντή του Γυμνασίου Σκύδρας Σταύρο Καραβίτη.

Λίγο αργότερα στο Ηρώο της πόλης τελέστηκε τρισάγιο και στη συνέχεια κατάθεση στεφανιών από τη Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, τον Συνταγματάρχη (ΠΒ) της Ι Ι Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Αθανάσιο Λάκη, τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Πέλλας Πέτρο Περδικάτση και τον Επιπυραγό Γιάννη Σολομωνίδη. Ακολούθησε η τήρηση σιγής ενός λεπτού, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σκύδρας και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη δεξίωση στο Δημαρχείο.

Συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, οι Αντιδήμαρχοι: Θεμιστοκλής Κρητίδης, Μάγδα Παπαδοπούλου, Θανάσης Σπανός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Μαρία Γιακαμόζη, Χαράλαμπος Γεραντίδης, Μιχάλης Λαουντός, Χρίστος Μακρίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρος Αντωνιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Ανδρίτσος, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Προφήτη Ηλία Παναγιώτα Παπανδρέου - Δημητριάδου, ο πρώην Βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές-τριες Σχολείων της πόλης και του Δήμου Σκύδρας κι Εκπρόσωποι Συλλόγων – Σωματείων.

Ας υπογραμμιστεί ότι καθώς η σημερινή ημέρα δεν είναι αργία ο Εμπορικός Σύλλογος Σκύδρας αποδέχθηκε την παραίνεση της Δημοτικής Αρχής και τιμώντας την επέτειο κράτησε και φέτος κλειστά τα καταστήματα μέχρι τις 11:00΄.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης δήλωσε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Σαν σήμερα, πριν 106 χρόνια, ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Σκύδρα που πλέον ενώνεται με τον εθνικό κορμό ενώ μέχρι τότε βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή.

Η απελευθέρωση της Σκύδρας είναι μια σημαντική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας , αφού στη συνέχεια θ΄ακολουθήσει η απελευθέρωση της Έδεσσας, των Γιαννιτσών, της Αριδαίας κι άλλων περιοχών της Μακεδονίας μας που επιστρέφουν στη θερμή αγκαλιά της Μητέρας Ελλάδας.

Σήμερα, μνημονεύουμε, τιμάμε και δοξάζουμε τους αγώνες τους έθνους μας για ελευθερία, δημοκρατία, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Αυτό όμως δεν αρκεί. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι αγώνες και οι θυσίες των ηρωικών μας προγόνων μας καθοδηγούν, και θα σταθούμε αντάξιοί τους όποτε χρειαστεί. Και, βεβαίως, ότι θα διαφυλάξουμε, θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το ιερό όνομα και τα σύμβολα της Μακεδονίας και της Ελλάδας μας.

Στο βαλκανικό περίγυρο αλλά και διεθνώς η κατάσταση είναι τεταμένη και ύπουλη. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού. Ο μεγαλοϊδεατισμός και οι παρορμητικές ενέργειες ορισμένων γειτόνων μας, που γίνονται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, είτε από μισαλλοδοξία είτε για εσωτερική κατανάλωση των υπηκόων τους χρησιμοποιώντας κι ως όπλο το προσφυγικό, πρέπει να μας βρίσκουν ενωμένους, αισιόδοξους και δυνατούς.

Αυτό που προέχει ως αδήριτη εθνική αναγκαιότητα είναι η πατριωτική ενότητα, η ομοψυχία, η ετοιμότητα και η επαγρύπνηση ώστε ν΄αποτρέπουμε οποιαδήποτε σκέψη ή ενέργεια που θα επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Όλοι μαζί, ας διατρανώσουμε ότι η χώρα μας, το έθνος μας ήταν και θα παραμείνει για την οικουμένη ο παντοτινός φάρος του σεβασμού, της προστασίας και της προαγωγής των πανανθρώπινων δικαιωμάτων κι αξιών.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους Σεβαστούς Πατέρες, τους προσκεκλημένους μας, όλους τους συμπολίτες μας και μάλιστα τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους στην εθνική, τοπική μας γιορτή.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *