Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν παραλείψουμε ένα γεύμα - 5 επιπτώσεις

Κάθε μέρα τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα.

Δουλειά, γραφείο, σχολή. Και πολλές φορές ξεχνάμε να φάμε ή παραλείπουμε ένα γεύμα. Μπορεί να νομίζεις ότι έτσι θα χάσεις βάρος αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Υπάρχουν κάποιες συνέπειες, καθόλου θετικές, που θα φανούν αμέσως ενώ άλλες παίρνουν περισσότερο καιρό.

Σύμφωνα με την Huffington Post, το σώμα σου θα σε τιμωρήσει που του στερείς ενέργεια.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όμως αν παραλείψουμε ένα γεύμα;

1. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα κάνουν βουτιά

Όταν δεν κοιμόμαστε, η πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έχει μεγαλύτερη επίπτωση γιατί το σώμα είναι ενεργό και χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Αν το σώμα δεν έχει σάκχαρο να κάψει, θα νιώθεις κούραση και αδυναμία.

2. Το λίπος αποθηκεύεται

Αν δεν παρέχεις αρκετές θερμίδες στο σώμα σου για ώρες όταν πεινάει, θα αλλάξει στο «starvation mode», σε έναν μηχανισμό αυτοσυντήρησης. Έτσι, θα διατηρεί ενέργεια για αργότερα και δεν θα καίει θερμίδες και δεν θα χάνεις βάρος.


3. Επηρεάζεται ο εγκέφαλος

Καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, πέφτει και ο μεταβολισμός. Όλα επιβραδύνονται, όπως και η λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψη ενέργειας με τη μορφή της γλυκόζης επηρεάζει την διάθεση και την ετοιμότητα. Ακόμη, η χαμηλή πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων οδηγεί σε συμπτώματα εξάντλησης και ευερεθιστότητας.


4. Απελευθερώνονται ορμόνες άγχους

Όταν παραλείπεις ένα γεύμα, το σώμα απαντά με επιβράδυνση του μεταβολισμού και να εκκρίνει ορμόνες άγχους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το αντίθετο, η υπερφαγία, με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από το κανονικό.


5. Πεινάς περισσότερο

Οι ορμόνες που συνδέονται με την πεινά, απελευθερώνονται όταν δεν τρως για αρκετές ώρες. Αυτό προκαλεί δραστικές διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους παρά την χρήση του. Μετά από αφαγία πολλής ώρας, οι περισσότεροι ζητάμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και θερμίδες καθώς δίνουν την αίσθηση της ικανοποίησης. 

Κανείς διαιτολόγος δεν συνιστά το να παραμελείς γεύματα για να χάσεις το περιττό βάρος.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *