Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Ποιο είνι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση του εαυτού μας; - Γράφει η Μαρίνα Μπάχου

Είναι γνωστόν πως η ζωή είναι μία δύσκολη διαδρομή,μα συνάμα ωραία. 
 
Γεμάτη εμπόδια αλλά και όμορφες στιγμές. Καθημερινά ο κάθε άνθρωπος αγωνίζεται με το δικό του τρόπο και για το δικό του σκοπό. Μέσα όμως σε αυτή τη μάχη που δίνει ο καθένας ξεχωριστά παλεύει με σκέψεις,συναισθήματα και πάθη,που πολλές φορές δε μπορεί να διαχειριστεί. Κάνει λάθη,επιπόλαιες κινήσεις και επιλογές. Χωρίς να ξέρει τον ευατό του,χωρίς να γνωρίζει προς τα που βαδίζει και χωρίς να έχει θέσει στόχους και όνειρα,πορεύεται με έναν λάθος τρόπο. Προκειμένου όμως να κινείται με έναν σωστό βηματισμό,να κοπιάζει να κατακτήσει αυτό που ποθεί,να έχει αναπτύξει μία καλή σχέση με τον ευατό του και τους γύρω του,οφείλει πρώτα πρώτα να ανακαλύψει αυτό που έχει μέσα του
και αυτό θα επιτευχθεί με την αυτοκριτική. 

Η αυτοκριτική,όπως το δηλώνουν και τα συνθετικά της(αυτό<ευατός + κριτική) είναι η κριτική που ασκούμε στον ευατό μας. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που διαθέτει το άτομο,ώστε να αυτοβελτιώνεται. Η λειτουργία αυτή συμβάλλει στην καλύτερη γνωριμία με τον ευατό μας. Γνωρίζουμε πάθη και  αρετές, αδυναμίες και δυνατά μας σημεία,ταλέντα... Αποκτούμε αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση,και ταυτόχρονα ταπείνωση,αφού παραδεχόμαστε τα σφάλματά μας και καταβάλλουμε προσπάθειες,για να τα καταπολεμήσουμε. Η αυτοκριτική δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Αντίθετα,δύσκολη και επίπονη.Απαιτεί διαρκή εσωτερικό αγώνα,μόχθο και ανικειμενικότητα. Προκαλεί πόνο,δάκρυα μα και ευχαρίστηση. Είναι απαραίτητο,καθώς θα υποβαλλόμαστε σε αυτή τη διαδικασία,να μη δικαιολογούμε τον ευατό μας ή να τον κολακεύουμε,αλλά ούτε και να τον υποβαθμίζουμε. Στην πρώτη περίπτωση θα τον υπερεκτιμήσουμε και θα διαμορφώσουμε μία λανθασμένη εντύπωση,η οποία ενδέχεται να μας οδηγήσει στην αλαζονεία. Στη δεύτερη,αν μισήσουμε τον ευατό μας ή τον υποβαθμίζουμε συνεχώς,μπορεί να μας προκαλέσει κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ακόμα και να έχεις ανακαλύψει την προσωπικότητά σου,θα πρέπει να 'σκάβεις' την ψυχή σου. Και αυτό γιατί θα υπάρχουν στιγμές που θα χρειαστεί να πάρεις νέες αποφάσεις, να ηρεμήσεις και να ξανά βρεις τον ευατό σου. Μπορεί κάποιες φορές στη ζωή σου να τον έχεις χάσει,να έχεις χάσει στοιχεία του χαρακτήρα σου, να έχεις πράξει αντίθετα από αυτό που είσαι. Και αυτό σε πονάει και έχει αποτελέσει η αιτία του να μην αισθάνεσαι ' εσύ ' και να βουλιάζεις στο σκοτάδι.

Για να έρθεις όμως πάλι στο φως,χρειάζεται να αντλήσεις βαθιά μέσα σου δύναμη. Και θα τη βρεις,εφόσον κάνεις μία ενδοσκόπηση στην καρδιά σου και  συνειδητοποιήσεις τους λόγους που σε οδήγησαν σε μία συγκεκριμένη πράξη. Εάν υπάρχει ισχυρή θέληση και δύναμη ψυχής,τα οποία θα αντλήσεις από τα βάθη της καρδιάς σου,θα ανακουφιστεί κάτι μέσα σου. Θα έχουν κολλήσει σπασμένα κομμάτια του ευατού σου και θα έχεις καταφέρει ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα.

Αυτοκριτική και εσωτερικός πνευματικός αγώνας. Ένα μαζί που θα βοηθήσουν τον άνθρωπο να ανέβει σκαλοπάτια. Η αυτοκριτική είναι απαραίτητο να είναι αντικειμενική και ο ' κριτής ' εσωτερικά ελεύθερος και επίμονος,προκειμένου ο ίδιος και ολόκληρη η κοινωνία να βαίνουν προς το καλύτερο.


ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΑΧΟΥ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *