Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Συναισθησία: Τι είναι αυτή η περίεργη νευρολογική κατάσταση ώστε να συνδέουμε μέρες με χρώματα και άλλα περίεργα

«Οταν δυο αισθήσεις γίνονται μία». Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να περιγραφεί με μία πρόταση η συναισθησία.

Η συναισθησία είναι ένα νευρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο δύο αισθήσεις «μιξάρονται», δημιουργώντας ένα ερέθισμα που κανονικά θα προέκυπτε από διέγερση άλλων αισθήσεων. Αυτό σημαίνει ότι ένας συναισθητικός μπορεί να «ακούει» οσμές και να «μυρίζει» ήχους. Π.χ. η Δευτέρα είναι μπλε, ενώ ο αριθμός «1» είναι κόκκινο.

Μπορεί να ακούγεται «περίεργο», ωστόσο, οι περισσότεροι συναισθητικοί θεωρούν τις συνδέσεις που κάνουν φυσιολογικές. Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ υποστηρίζει πως το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει συναισθησία, ανάμεσά τους ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, ο Φάλερ Ουίλιαμς και η Μέριλιν Μονρόε.

«Για κάθε χρώμα, υπάρχει ένας ήχος, ένας κραδασμός, ένα μέρος του ανθρώπινου σώματος, ένας αριθμός, ένα μουσικό σημείωμα», είχε δηλώσει ο Φάρελ Ουίλιαμς, στο Psychology Today.

Ο καθένας με συναισθησία μπορεί να αντιληφθεί με διαφορετικό τρόπο μια έννοια. Οπως αναφέρει ο Independent υπάρχουν περίπου 60 διαφορετικές αντιλήψεις. Για παράδειγμα, ο Ιούλιος για τον έναν μπορεί να έχει κίτρινο χρώμα, ενώ για κάποιον άλλον μπλε.

Πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουν πως η συναισθησία σχετίζεται με ορισμένα γονίδια και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι κληρονομική. Η ακριβής, όμως, αιτία είναι άγνωστη. Η πιο συνηθισμένη συναισθησία είναι η σύνδεση των λεγομένων με τα χρώματα, κάτι που σημαίνει ότι ίσως περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη γλώσσα και την επεξεργασία του χρώματος έχουν συγχωνευτεί ελαφρώς.

Η συναισθησία δεν μπορεί να περιοριστεί, καθώς είναι μια αυτόματη νευρολογική κατάσταση. Ο Σάιμον Μπάρον-Κοέν, ο οποίος διεξάγει σχετική έρευνα, υπογραμμίζει ότι αποτελεί μια φυσιολογική εμπειρία, που τυχόν αφαίρεσή της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Οπως λέει χαρακτηριστικά, θα είναι σαν να στερεί τη λογική από αυτούς τους ανθρώπους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *