Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Αυξάνονται τα κρούσματα μηνιγγίτιδας - Ποιος είναι ο μόνος τρόπος πρόληψης;

Η σχολική χρονιά προχωρά κανονικά και μαζί με τις ιώσεις, τα κρυολογήματα και όλων των ειδών τις ασθένειες που κυκλοφορούν, έρχεται να προστεθεί και η μηνιγγίτιδα!

Η μηνιγγίτιδα Β, είναι μια ύπουλη και ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, που δεν κάνει διακρίσεις και προσβάλει μωρά, νήπια και εφήβους, ενώ εξελίσσεται ταχύτατα σε μόλις 24 ώρες με πιθανότητα να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.


Μήπως όμως ανήκετε στην ομάδα εκείνη που πιστεύει ότι το παιδί του δεν πρόκειται να νοσήσει; Κάνετε λάθος, διότι τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς. Πριν από έναν μήνα περίπου, ένα 4χρονο αγοράκι διαγνώσθηκε με μηνιγγίτιδα Β στη Νίκαια ενώ και ένα κοριτσάκι 13 μηνών από το Νέο Ηράκλειο, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο. Το κοριτσάκι, που δεν είχε εμβολιαστεί ενάντια της συγκεκριμένης νόσου, ευτυχώς έχει διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο για την ζωή του.

 
Ένα 4χρονο αγοράκι διαγνώσθηκε τον περασμένο μήνα με μηνιγγίτιδα

Και δεν είναι μόνο αυτά τα περιστατικά. Τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί κρούσματα σε πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Βέροια και Ρόδο.

Τι κάνει την Μηνιγγίτιδα Β τόσο ύπουλη; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι ο επικρατέστερος από τους τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, και μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο.

Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Αποτελεί επίσης, έκπληξη το γεγονός ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταφέρει, χωρίς να το καταλάβει, σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του.


Πώς μπορεί να προληφθεί;

Μοναδικός τρόπος πρόληψης είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού κατά της νόσου. Ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013 και μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από το 2017 έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *