Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

«Θύελλα» αντιδράσεων και σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τη «μακεδονική μειονότητα» του BBC

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα, μετά το δημοσίευμα του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC, το οποίο κάνει λόγο για δήθεν ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, «κόκκινο» έχει χτυπήσει και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το ρεπορτάζ του BBC προκάλεσε τη βαθύτατη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (24/02/2019) το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Το πρωθυπουργικό γραφείο κάνει λόγο για «ανύπαρκτο θέμα» και σημειώνει σε αυστηρό τόνο: «Όπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ. πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα "μειονότητας". Η ίδια η γειτονική χώρα έχει δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου (5/12/2018) τονίσει ότι "ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ" και ως χώρα που "σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών... δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της" προσθέτοντας ότι "το ζήτημα τού ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας"».

«Με δυο λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους», αναφέρει - μεταξύ άλλων - το Μαξίμου.

Η Αθήνα στέλνει τη Δευτέρα επιστολή στο BBC: «Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί»

Νωρίτερα, πάντως, υπήρξε αντίδραση και από διπλωματικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας», τόνισαν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, σχετικά με ρεπορτάζ που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του έκδοση του BBC, το οποίο αναφέρεται σε «καταπιεσμένους Μακεδόνες-Σλάβους».

Το ρεπορτάζ του BBC, όπως υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές, περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία. Τη Δευτέρα (25/02/2019) μάλιστα, όπως επισημαίνουν, θα σταλεί και σχετική επιστολή προς το BBC, απορρίπτοντας τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ.

Οργισμένη αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία

Στο ρεπορτάζ του BBC, ωστόσο, απάντησε σε οργισμένο ύφος και η ΝΔ, η οποία είχε προειδοποιήσει για έξαρση του αλυτρωτισμού, εξαιτίας διαφόρων κέντρων που θα εκμεταλλεύονταν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υφίσταται θέμα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας», ανέφερε με ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η πλήρης ανακοίνωση της έχει ως εξής:

«Δεν πέρασε ούτε ένα μήνας αφότου ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου». Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η ΝΔ υποθάλπει τον εθνικισμό», σημειώνει το γραφείο Τύπου της ΝΔ και συνεχίζει: «Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”. Καλούμε τον κ.Τσίπρα να πράξει σήμερα κι όλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της».

Απάντηση Μαξίμου κατά Μητσοτάκη: «Είσαι ανίδεος και εθνικά επιζήμιος»

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι», ανέφερεσε γραπτή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, απαντώντας στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε στο Politico ότι βλέπει "αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Ελλάδα". Στη συνέχεια είπε στην Άνγκελα Μέρκελ πως "δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίηση της βόρειας Ελλάδας", συγκρίνοντας δηλαδή τη βόρεια Ελλάδα με την Καταλονία που έχει διαφορετική γλώσσα, διαχωριστό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό από τους κατοίκους της και ιστορικά αποσχιστικές τάσεις από την Ισπανία. Και όσες φορές τον έχει καλέσει ο Πρωθυπουργός να διαψεύσει, ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει τολμήσει», προσέθετε η ανακοίνωση.

«Αντί ο κ. Μητσοτάκης να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος», κατέληξε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
ΝΔ σε Τσίπρα: «Να ξεκαθαρίσεις ότι δεν υπάρχει ζήτημα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα»

«Επειδή το BBC δεν είναι Documento και επειδή όσα γράφει τα διαβάζει η διεθνής κοινότητα, ο κ. Τσίπρας οφείλει, σήμερα κιόλας, να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ζήτημα μακεδονικής μειονότητας ΔΕΝ υφίσταται στην Ελλάδα», τονίζει η ΝΔ, απαντώντας το απόγευμα της Κυριακής (24/02/2019) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας προσθέτει πως «το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, και η μέθοδος να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, επειδή εγκαίρως τον προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών ούτε ωφελεί, ούτε πείθει πια κανέναν».

Κίνημα Αλλαγής: «Με ευθύνη της κυβέρνησης η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού»

«Λίγες ήμερες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού», επισήμανε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή (24/02/2019) το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, για το πρωτοφανές δημοσίευμα του BBC.

Και συνέχισε το ΚΙΝ.ΑΛ.: «Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν όπως και τη βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες. Δεν θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις;».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *