Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Ποιοι επιχειρηματίες συνόδεψαν τον Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια

Στόχος είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται στην επίσκεψη στα Σκόπια από πολυάριθμη επιχειρηματική απoστολή που θα καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ το επιχειρηματικό φόρουμ, θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί και οφείλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας μετά και τη θετική δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι εταιρείες

Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ανάμεσα στου ομίλους που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: ΣΙΔΕΝΟΡ, ΔΕΗ, Όμιλος Μυτιληναίου, Promitheus Gas, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, APIVITA, Doc Pharma AE, ΓΕΩΤΕΚ ΑΤΕ, Δαστερίδης Νικ. ΑΒΕΕ, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ΑΕ, ΕΛΒΙΑΛ ΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας - ΕΚΕ, Κ. Κουμτζής ΑΕ, ΜΕΒΓΑΛ Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕ, Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ, ΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ - Μονάδα Ξύλου, Selecta ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ & ΣΙΑ ΕΕ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΧΟΝΟΣ ΣΝΑΚ ΑΒΕ, Κτήμα Γεροβασιλείου, Τηλεματική, EDIL HELLAS, New Age ΑΒΕΕ - Βιομηχανία Ενδυμάτων και Εφαρμογών, Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα / Γρανίτες, Αυγοδιατροφική ΑΕ, Δομική Π.Παυλίδης ΑΕ & Στέρεα Καύσιμα, Σφαγεία Αλμωπίας ΑΕ, Εταιρεία ΝΕΦΕΛΗ fruit AE, Βουλγαράκης Γεώργιος ΙΚΕ (ΒΟΡΑΣ) - Επεξεργασία Προϊόντων, GAIA Επιχειρείν, Κτήμα Αλφα (Alpha Estate), Γιώτας ΑΕ, ΑΦΟΙ ΠΙΤΕΝΗ ΑΒΕΕ, Ελληνικές Νοστιμιές, ELATON, Οινοποιία Μαλαματίνας και ΥΙΟΣ, VARDAX SA, Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.

Ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Τα προηγούμενα χρόνια η επιχειρηματική δραστηριότητα και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας δεν ήταν μικρή στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, από το 1997 μέχρι το 2016 οι ελληνικές επενδύσεις ήταν πάνω από 1,5 δισ. στη γειτονική χώρα.

-Συγκεκριμένα, πάνω από 400 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με 25.000 θέσεις εργασίας εκεί δραστηριοποιούνται ήδη με έναν εκτεταμένο κύκλο εργασιών στον κατασκευαστικό, στον μεταλλευτικό, στον τραπεζικό κλάδο, στα πετρελαιοειδή, στα καλλυντικά και στα τρόφιμα.

-Έξι ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 50 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία.

-Η Ελλάδα ως προμηθευτής της γειτονικής χώρας καταλαμβάνει την 3η θέση. Τα βασικά αγαθά που την προμηθεύει είναι τα πετρελαιοειδή, οι πλαστικές ύλες και ο χάλυβας.

-Στις εξαγωγές η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση με υπερδιπλάσιες τις εξαγωγές από τις εισαγωγές. Το 2017 υπήρξε μια σημαντική αύξηση 21% στις εξαγωγές από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία οι οποίες συνεχίστηκαν να κινούνται ανοδικά και το 2018 και εκτιμάται συνεπώς ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυξητική πορεία των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *