Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Υπόθεση «Πυθία»: Ενα πολιτικοδικαστικό θρίλερ χωρίς «ενόχους»

Για το πολυσυζητημένο σχέδιο «Πυθία», τις καταγγελίες, δηλαδή για σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, έχει προσδιοριστεί για σήμερα, Παρασκευή, να γίνει δίκη στο Εφετείο, χωρίς κατηγορούμενο, καθώς κάποιος William B, που κατονομάστηκε ως υπεύθυνος, δεν εντοπίστηκε ποτέ, ούτε βρέθηκε κάτι περισσότερο από τις πολύχρονες δικαστικές έρευνες.

Και ενώ η δίκη έχει οριστεί για σήμερα Παρασκευή, χθες αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Τύπου (Εφ Συν, Παραπολιτικά και άλλα) έφεραν στο φώς πληροφορίες, από έγγραφα της ΕΥΠ και αποκαλύψεις τους διοικητή της Γιάννη Ρουμπάτη, ότι το σχέδιο Πυθία ήταν ανύπαρκτο σχέδιο.

Τι ήταν το σχέδιο «Πυθία»;

Τι ήταν όμως η υπόθεση του σχεδίου «Πυθία»; Eνα πολιτικοδικαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ η μια υπόθεση με στοιχεία και σοβαρές ενδείξεις;

Σίγουρα υπήρξε η υπόθεση που αφορούσε σε αφορούσε καταγγελίες για σχέδιο απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που απασχόλησε την ελληνική δικαιοσύνη για τουλάχιστον επτά χρόνια και σήμερα φθάνει σε δίκη

Η υπόθεση αρχικά απασχόλησε τον ανακριτή Δημήτριο Φούκα για μήνες, ο οποίος έφθασε να διατυπώσει πόρισμα αποδεχόμενος, ότι υπήρξε σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, που σχετιζόταν με τις επιδιώξεις ξένων κύκλων εξαιτίας της ασκούμενης, τότε πολιτικής, ειδικά σε θέματα όπως οι σχέσεις της χώρα μας με τη Ρωσία.

Το σχέδιο «Πυθία» και οι δύο άλλες υποθέσεις

Η έρευνα για το σχέδιο «Πυθία» πάντα συνδυάστηκε με παράλληλη έρευνα για δύο ακόμα υποθέσεις. Μία αφορούσε τις γνωστές καταγγελίες για τηλεφωνικές υποκλοπές κυβερνητικών παραγόντων επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και από «σπόντα» μία ακόμα υπόθεση. Εκείνη σχετικά με τον πρώην βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, τον οποίο υπάλληλος της ΕΥΠ είχε καταγγείλει, ότι κατείχε έγγραφα απόρρητα, που δεν έπρεπε να τα κατέχει.

Οι έρευνες του ανακριτή Φούκα που ολοκληρώθηκαν μετά από μήνες οδήγησαν την υπόθεση στο σύνολό της - και για τα τρία σκέλη, την υπόθεση για το σχέδιο Πυθία, υποκλοπές και την υπόθεση Καρχιμάκη- στο Συμβούλιο Εφετών.

Μετά από πολλά δικαστικά στάδια το Συμβούλιο των Εφετών έκρινε, ότι δεν βρήκε άκρη με τις υποκλοπές, δεν μπόρεσε να εντοπίσει η δικαιοσύνη τι ακριβώς έγινε και πώς έγινε, ενώ απάλλαξε τον Μιχάλη Καρχιμάκη για τα έγγραφα, καθώς κρίθηκε, ότι ούτε απόρρητα ήταν, ούτε συνιστούσαν στοιχεία για να δικαστεί για παραβίαση των μυστικών της Πολιτείας.

Εμεινε όμως το σχέδιο Πυθία για το οποίο έχει οριστεί σήμερα η δίκη.

Άφαντος ο William B της «Πυθίας»

Δίκη για το σχέδιο «Πυθία», όμως χωρίς κατηγορούμενο, καθώς από τις πολύχρονες έρευνες της δικαιοςύνης δεν εντοπίστηκε κάποιος με το όνομα William B, που εφέρετο ως εμπλεκόμενος στο εν λόγω σχέδιο.

Και μια εξέλιξη ενδιαφέρουσα της τελευταίας στιγμής. Πριν από τη δίκη και ενώ το Συμβούλιο Εφετών είχε «εξαφανίσει» την υπόθεση Καρχιμάκη, η εισαγγελέας που προσδιόρισε σε ποια μέρα θα διεξαχθεί η δίκη για το σχέδιο Πυθία, πρόσεξε, ότι το Συμβούλιο Εφετών, πράγματι είχε απαλλάξει τον Μιχάλη Καρχιμάκη, αλλά είχε αφήσει - εκ παραδρομής;- εκτός απαλλαγής ένα έγγραφο με το οποίο είχε κάνει ο Μιχάλης Καρχιμάκης επερώτηση στη Βουλή. Και τον έστειλε στο εδώλιο γι αυτό, στην ίδια δίκη με το σχέδιο Πυθία, επειδή είχε γίνει για τις υποθέσεις αυτές κοινή ανάκριση.

Πάντως, η σημερινή δίκη δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα γίνει η όχι.

Τορπίλη οι αποκαλύψεις Ρουμπάτη

Ωστόσο οι αποκαλύψεις Ρουμπάτη για «ανύπαρκτο σχέδιο» σχετικά με το σχέδιο «Πυθία» τορπιλίζει το κατηγορητήριο της δίκης και ανατρέπει τα δικαστικά δεδομένα καθώς φέρνουν στο φως έγγραφα που καταρρίπτουν τις βεβαιότητες της δικαιοςύνης και εγείρει θέματα, πώς αυτά τα έγγραφα δεν είχαν φθάσει στις δικαστικές αρχές και δεν είχαν ληφθεί υπόψη. Αλλά δεν είναι τα μόνα ερωτήματα για το πολυσυζητημένο σχέδιο «Πυθία».Πηγή: iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *