Σε ενημέρωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (10/05/2019), Τούρκοι διπλωμάτες έδειξαν χάρτες σε ξένους διπλωμάτες και παρουσίασαν τις τουρκικές θέσεις για την τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Επικεφαλής των Τούρκων διπλωματών ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας – Αεροπορικών Θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές και, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση, η Τουρκία θεωρεί ότι οι δραστηριότητες της γεώτρησης είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που αδειοδότησε το ψευδοκράτος.
Επικεφαλής των Τούρκων διπλωματών ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας – Αεροπορικών Θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές και, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση, η Τουρκία θεωρεί ότι οι δραστηριότητες της γεώτρησης είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που αδειοδότησε το ψευδοκράτος.
Σύμφωνα με το CNN Turk, ήταν η πρώτη φορά που στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν για ενημέρωση ξένοι διπλωμάτες σχετικά με τις τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμμετείχαν και διπλωμάτες από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Η Τουρκία επιμένει να «εξαφανίζει» το Καστελόριζο και να μην αναγνωρίζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Οι θέσεις αυτές της Τουρκίας είναι γνωστές, όμως αυτή η κίνηση της Άγκυρας θεωρείται μια «προειδοποίηση» προς τις χώρες της περιοχής για τις γενικότερες βλέψεις της Άγκυρας.
Η τουρκική πλευρά επιμένει στην αμφισβήτηση της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ακόμη και στη συμφωνία της Λευκωσίας με το Κάιρο για τον καθορισμό της. Ουσιαστικά, εκτός από δύο Οικόπεδα νότια, η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο από όλη την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και από την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.
Οι εργασίες της γεώτρησης, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι Τούρκοι διπλωμάτες, γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές όπου έχει άδεια η κρατική εταιρεία από την τουρκοκύπρια πλευρά.
Στον χάρτη που παρουσίασαν οι τούρκοι διπλωμάτες σημειώνονται με κόκκινο οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες. Με φούξια χρώμα η φερόμενη ως τουρκοκύπρια περιοχή και στο κίτρινο περίγραμμα είναι η κυπριακή ΑΟΖ.
Προσπαθώντας να ενισχύσουν τις θέσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι Τούρκοι διπλωμάτες μαζί με τους χάρτες παρουσίασαν και διαφωνίες άλλων κρατών σχετικά με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως το 1933 της Δανίας με τη Νορβηγία, του Κατάρ με το Μπαχρέιν το 2001 κ.λπ.
Σημαντική λεπτομέρεια στην παρουσίαση των χαρτών είναι ότι η Άγκυρα ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καθορίσει ΑΟΖ, όμως κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα της, που κατά την άποψη της είναι καθορισμένη. Οι τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού σε περιοχές που υπήρχαν πεδία που αμφισβητούνται κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης οι ξένες εταιρείες, γεγονός που η άγκυρα χαρακτηρίζει απαράδεκτο. Στις περιοχές αυτές που «συμπίπτουν», σύμφωνα με την άποψη της Άγκυρας, οι ξένες εταιρείες κάνουν μονομερείς εργασίες και αυτές αντίκειται του Διεθνούς Δικαίου.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Άγκυρα, στις περιοχές αυτές έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Οι Τούρκοι διπλωμάτες «προειδοποίησαν» μάλιστα και την ΕΕ να μην πάρει θέση στην υπόθεση αυτή, αν και η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της. Για το «Μπαρμπαρός» η Άγκυρα υποστηρίζει ότι κάνει έρευνες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από το ψευδοκράτος.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr