Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Ταινιοθήκη: Σε πρώτο πλάνο το Μουσείο Κινηµατογράφου

Θα είναι έτοιµο να λειτουργήσει πλήρως µέσα στο 2019, ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση των µελλοντικών δράσεων της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


Με την ανακοίνωση ότι το Μουσείο Κινηµατογράφου θα είναι έτοιµο µέσα στο 2019 και ότι η µελέτη του βρίσκεται στην αρµόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ προς υπογραφή να αποτελεί τη σηµαντικότερη είδηση, η Ταινιοθήκη τη Ελλάδοςπαρουσίασε τις προσεχείς δράσεις της για τη σεζόν 2019-2020, παρουσία της υπουργού Πολιτισµού και Αθλητισµού, Μυρσίνης Ζορµπά. «Είναι απαραίτητο να δώσουµε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος διευρυµένες δυνατότητες, οικονοµικές και υποστηρικτικές, ώστε να µπορεί να παίξει τον ρόλο που οι ταινιοθήκες παίζουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη διαπιστώνουµε ότι η εµπειρία χρόνων και η υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισµού τη βοήθησε να έχει ένα πιο συνεκτικό και ολοκληρωµένο σχεδιασµό για το 2019. Αυτό δεν πρέπει να διακοπεί, δεδοµένου ότι έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις υποδοµών, µελετών, συνεργασιών και στόχων από ένα ΔΣ και µια πρόεδρο που γνωρίζουν καλά, θεωρητικά και πρακτικά, το πεδίο, ελληνικό και ευρωπαϊκό» σηµείωσε η κυρία Ζορµπά, προσφέροντας πλήρη στήριξη στη σηµερινή διοίκηση της Ταινιοθήκης.

Σε πρακτικό επίπεδο, από την εποχή που η Ταινιοθήκη µεταφέρθηκε στη Λαΐδα στον Κεραµεικό, το µουσείο έχει λειτουργήσει απρόσκοπτα, είτε φιλοξενώντας µέρος των συλλογών του Ιδρύµατος είτε µε περιοδικές εκθέσεις. Σε αυτήν τη φάση η µουσειογραφική και µουσειολογική µελέτη έχει ολοκληρωθεί από την καθηγήτρια της ΑΣΚΤ και αντιπρόεδρο της Ταινιοθήκης, Αφροδίτη Λίτη, η οποία παρουσίασε ένα λιτό µουσείο απλωµένο σε 108 τ.µ. Η έκθεση θα περιλαµβάνει 5 εκθεσιακές ενότητες, 74 αντικείµενα – µια συνέχεια του έργου της Αγλαΐας Μητροπούλου, η οποία αγόραζε από το Λονδίνο συλλεκτικά αντικείµενα που κάλυπταν όλο το φάσµα του κινηµατογράφου. Σε αυτά έχουν προστεθεί και αντικείµενα από δωρεές από ιδιώτες.

Στον απολογισµό των τελευταίων µηνών, η πρόεδρος του διοικητικού συµβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κοµνηνού, αναφέρθηκε, µεταξύ άλλων, στις εργασίες εκσυγχρονισµού που έγιναν, στις παρεµβάσεις και δράσεις που «θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν στο Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Πολιτισµού» (υλοποίηση µελετών για τον εκσυγχρονισµό των εργαστηρίων, ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση των µη φιλµικών συλλογών της Ταινιοθήκης κ.λπ.).

Από την Ταινιοθήκη περιµένουµε ακόµα: το αφιέρωµα «Κινηµατογράφος και πόλη – Η εποχή του βωβού», το οποίο θα διεξαχθεί σε πρώτη φάση στις 29 και 30 Ιουνίου στο θερινό σινεµά της Λαΐδας, προβάλλοντας τρεις ταινίες γυρισµένες στις αρχές του 20ού αιώνα σε Αθήνα και Βερολίνο («Οι περιπέτειες του Βιλάρ», «Άνθρωποι την Κυριακή», «Κοινωνική Σαπίλα»), συνοδεία πρωτότυπης ζωντανής µουσικής εκτέλεσης από τον Μηνά Αλεξιάδη. Τον Νοέµβριο, µάλιστα, δεν αποκλείεται να δούµε και τον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο στο 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηµατογράφου της Αθήνας (20-30 Νοεµβρίου) που ετοιµάζει ένα αφιέρωµα στο έργο του µε κεντρική ρετροσπεκτίβα αυτή στον Πορτογάλο µετρ Μανουέλ Ολιβέιρα (συµπεριλαµβάνονται αφιερώµατα στους Μαρί Λοζιέ, Εύα Στεφανή, Ρόµπερτ Μπίβερς, Ανιές Βαρντά κ.ά).

Εντός του χειµώνα αναµένουµε, επίσης, την παρουσίαση της αποκαταστηµένης ταινίας «Απάχηδες των Αθηνών», αντίγραφο της οποίας βρέθηκε στη Γαλλική Ταινιοθήκη. Η πρώτη προβολή της αποκατεστηµένης ταινίας θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισµού Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), µε ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


απο το ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *