Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Έχουμε την δικαιοσύνη που μας αξίζει

Ομόφωνα ένοχος για την ανθρωποκτονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από πρόθεση, με άμεσο δόλο κι όμως με δικαστική απόφαση ο Επαμεινώνδας Κορκονέας μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος πριν καν περάσουν 11 χρόνια. Ναι, στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι τυφλή!


Είναι το τουριστικό σλόγκαν της Ελλάδας. Πετυχημένο. Λιτό. Δωρικό. Κατανοητό. Live your myth in Greece. Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα. Διαβάζεται όμως και από την ανάποδη, από την κακή του πλευρά. Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα. Εκεί, που του πάντα επιτρέπονται. Εκεί, που μπορείς να δεις τα πάντα. Εκεί, που τίποτα πια δεν μπορεί να σε εκπλήξει, ούτε να σε σοκάρει. Εκεί, που άνθρωποι που αφαιρούν μία παιδική ανθρώπινη ζωή με μία σφαίρα, μπορούν να ζουν ελεύθεροι κι ωραίοι μετά από 11 χρόνια πίσω από τα σίδερα.
Αλήθεια, τι είναι πιο εξοργιστικό;

Να τελεσιδικεί μία υπόθεση για ένα αδίκημα που τελέστηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, έπειτα από 11 χρόνια ή η ίδια η απόφαση;

Η Θέμις, η θεά της Δικαιοσύνη κατά την μυθολογία απεικονίζεται τυφλή για να τονιστεί η αμεροληψία της, καμιά φορά στην Ελλάδα όμως η έννοια είναι κυριολεκτική.

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας ομόφωνα έκρινε ένοχο τον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα για την ανθρωποκτονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από πρόθεση, με άμεσο δόλο. Του αναγνωρίστηκε όμως ως ελαφρυντικό ο πρότερος έντιμος βίος, κάτι που σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αρκούσε για να «σπάσει» η ισόβια κάθειρξη και να ορίσει ως μέγιστη ποινή τα 15 χρόνια.

Η τελική ποινή κάθειρξης τελικά ήταν τα 13 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι με βάση τα «μεροκάματα» που έκανε μέσα στην φυλακή, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας μπορεί άμεσα να αιτηθεί την αποφυλάκιση του και να κυκλοφορεί άνετα ανάμεσα σε όλους, 11 χρόνια μετά την αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής!

Και κάπου εδώ έρχεται το αυτονόητο ερώτημα. Μήπως τελικά έχουμε τους νόμους που μας αξίζουν; Τι είδους νόμοι είναι αυτοί που ποινικοποιούν την αφαίρεση ζωής με δόλο μόνο με μία απλή κάθειρξη 11 ετών; Υποτίθεται ότι οι ποινές έχουν αποτρεπτικό, παραδειγματικό χαρακτήρα; Τι μήνυμα μπορεί να περάσει στην κοινωνία, σε κάθε της μέλος μία τέτοια απόφαση; Πως μπορεί να εμπιστευτεί ξανά το (λεγόμενο) κράτος δικαίου;

Στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου στέκονται ακόμα δύο ανατριχιαστικές στήλες από μαρμάρινο γρανίτη.

Η πρώτη λέει: «Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος -Ετών 15- Δολοφονήθηκε 6 Δεκεμβρίου 2008».

Στην άλλη, στίχοι από τον Άμλετ και τον διαχρονικό Σαίξπηρ που σαν να μιλά για όλους τους «Αλέξανδρους» που θα ακολουθούσαν: «Αν είχα χρόνο. Αν μ' άφηνε ο θάνατος που κανείς δεν σταμάτησε. Αν μπορούσα να σας πω. Πεθαίνω. Όμως εσείς ζείτε. Δικαιώστε με. Πείτε για μένα. Προπάντων στους ανύποπτους. Σε κείνους που δεν ξέρουν... Οι φίλοι μου με λέγαν πρίγκιπα. Δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι το όνομά μου θα επικρατούσε τόσο πολύ στον κόσμο. Αυτοί οι πρίγκιπες πεθαίνουν αθώοι, δολοφονημένοι σε μάχες που δεν δόθηκαν ποτέ».

Ο Αλέξανδρος Κορκονέας μπορεί να βγει από την φυλακή σε λιγότερο από 11 χρόνια. Λιγότερα από όσα έζησε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος που έφυγε άδοξα σε ηλικία 15 ετών. Δεν χρειάζονται άλλα λόγια...



απο το sdna.gr

1 comments:

  1. Σοβαρά τα γράφετε;Εδώ οι περισσότεροι της 17Ν είναι έξω και ο καθένας έχει κάνει τόσα εγκλήματα.Σίγουρα είναι λυπηρό να χάνονται νέα παιδιά αλλά το παιδάκι δεν ήταν και τόσο αθώο.Τι δουλειά είχε στα Εξάρχεια να κάνει "πόλεμο" με τους αστυνομικούς;Ποιος θαρρούσε ότι είναι.Και ποιοι φίλοι του τον έλεγαν πρίγκηπα;Ο Ρωμανός που ήταν μέσα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και τελικά αφέθηκε κι αυτός ελεύθερος;Για σοβαρευτείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *