Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

1968: Το σίριαλ με Κούδα στον Ολυμπιακό και η επιστροφή του στον ΠΑΟΚ

Σαν σήμερα το 1968, έληξε το σίριαλ της μεταγραφής του Γιώργου Κούδα στον Ολυμπιακό, με τον διεθνή ποδοσφαιριστή να επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να ενταχθεί στον ΠΑΟΚ.

Ήταν καλοκαίρι του 1966, μία χρονιά, στην οποία ο Γιώργος Κούδας αποτελούσε το νέο μεγάλο αστέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε ηλικία μόλις 19 χρόνων.

Αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ, ωστόσο ο πατέρας του επιθυμούσε την αποχώρησή του, για οικονομικούς λόγους και κάπως έτσι, ξέσπασε ο πόλεμος των “Βόρειων και Νότιων” στη χώρα.

Μάλιστα, λόγω της έντονης αντιπαλότητας που προκλήθηκε, για 23 ολόκληρα χρόνια ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κερδίσει μέσα στην Τούμπα.

Οι «μνηστήρες» εκείνη την χρονιά για τον Κούδα ήταν αρκετοί, με τον Παναθηναϊκό να προσφέρει ένα εκατομμύριο δραχμές κι ως έμψυχα ανταλλάγματα τους Λουκανίδη, Βουτσαρά, Παπαεμμανουήλ και Παπουλίδη.

Στο σημείο αυτό μπήκε... σφήνα ο Ολυμπιακός, που πρόσφερε 800.000 δραχμές (όπως αναφερόταν στον Τύπο της εποχής), καθώς και τους Αυγητίδη, Πλέσσα, Ν. Σιδέρη, Κυπριανίδη και Νεοφώτιστο.

Οι αντιδράσεις όμως από τους οπαδούς του Δικεφάλου ήταν έντονες και ο αξέχαστος παράγοντας Γιώργος Παντελάκης δεν παραχωρούσε τον Κούδα, ο οποίος είχε υπογράψει στον Ολυμπιακό, χωρίς να έχει δικαίωμα να αγωνίζεται.

Την ίδια ώρα, επί δικτατορίας, ο συνταγματάρχης Ασλανίδης προσπάθησε να ολοκληρώσει την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, ωστόσο ο Παντελάκης δεν έδωσε ποτέ το δελτίο του. Μάλιστα, η τότε διοίκηση Ανδριανόπουλου στον Ολυμπιακό έχει πλησιάσει τον πατέρα του Κούδα, με τον εξωδιοικητικό παράγοντα και φίλο των «ερυθρολεύκων», Διονύση Μολφέτα, να παίζει σπουδαίο ρόλο στην υπόθεση.

Ωστόσο, δεν υπήρξε happy ending στη συγκεκριμένη υπόθεση και παρότι ο Κούδας αγωνίστηκε σε τέσσερα φιλικά με τη φανέλα του Ολυμπιακού, δεν μπόρεσε να αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα, διότι ο ΠΑΟΚ, βασιζόμενος στους κανονισμούς εκείνης της εποχής, κατάφερε να... κρεμάσει το δελτίο του παίκτη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, δύο χρόνια μετά, να επιστρέψει στους Θεσσαλονικείς, με τους οποίους πραγματοποίησε τεράστια καριέρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν αγωνίστηκε σε κανένα επίσημο ματς με τους «ερυθρόλευκους».

«Ήταν η πιο έντονη στιγμή της ζωής μου. Όταν γύρισα μετά την απραξία δύο χρόνων αρκετοί πίστευαν ότι δεν ήμουν αυτός που ήξεραν. Έλεγαν πολλά. Απέδειξα, ότι δεν έχασα τίποτα από την ποδοσφαιρική ποιότητα και ταυτότητα μου. Ήταν κάτι που το χρωστούσα στον κόσμο του ΠΑΟΚ, που με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή που επέστρεψα στην ομάδα» είχε δηλώσει κατά το παρελθόν για το θέμα ο Γιώργος Κούδας.

Παράλληλα μέσα στο βιβλίο του γράφει τη δική του εκδοχή για την περίφημη υπόθεση της μεταγραφής του από τον ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό, όπου είχε σημειώσει: «Δεν είμαι αφελής. Γνωρίζω ότι ειπώθηκαν και σκληρά λόγια εναντίον μου, όταν έφυγα Πολλά λέγονταν ενώπιον μου. Κατάμουτρα! Η παράταση της εκκρεμότητας δημιούργησε εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για μένα. Και οφείλω να πω ότι ούτε εγώ, ούτε ο επίσημος ΠΑΟΚ, ούτε ο πατέρας μου, ούτε οι ποδοσφαιριστές, ούτε καν οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να φανταστούν το μέγεθος των αντιδράσεων που ξέσπασαν στη Θεσσαλονίκη».



απο το sdna.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *