Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Πάθατε έγκαυμα από τον ήλιο; Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Ολοι περιμένουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές για να χαλαρώσουμε κάτω από τον καυτό ήλιο σε μια παραλία. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην υποστούμε εγκαύματα.

Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια οξεία αντίδραση του δέρματος, όταν αυτό εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου. Προκαλεί άμεση καταστροφή στο DNA, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής και τον «θάνατο» των κυττάρων, ενώ μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Τι πρέπει να κάνετε αν υποστείτε ηλιακό έγκαυμα

Αν καείτε από τον ήλιο, πρέπει να δράσετε πολύ γρήγορα και να μετακινηθείτε φυσικά σε κάποιο σκιερό μέρος, όπως συμβουλεύει η δερματολόγος, Dr Anjali Mahto. Καλύψτε τις παθούσες περιοχές με χαλαρά, βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει, μείνετε στη σκιά και πάρετε παυσίπονα για να μειώσετε τον πόνο.

Στη συνέχεια, δροσίστε το δέρμα σας, τοποθετώντας μια νωπή πετσέτα για 15 λεπτά, ή κάντε μπάνιο/ντους με χλιαρό νερό, ενώ σιγουρευτείτε ότι το νερό στο ντους δεν πέφτει με ορμή, αλλά πως η ροή του είναι απαλή.

Αν φουσκάλες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα σας, τότε σε αυτή την περίπτωση, προτιμότερο είναι ένα μπάνιο κι όχι ντους. Μην τρίψετε το δέρμα σας με την πετσέτα, απλά σκουπίστε το ταμποναριστά. Προσπαθήστε να μην πιέσετε και «σκάσετε» τις φουσκάλες, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και σημάδια στο δέρμα. Θα ηρεμήσουν μόνες τους έπειτα από μερικές ημέρες. Μετά το μπάνιο ή το ντους, χρησιμοποιήστε μια λοσιόν χωρίς άρωμα για να ανακουφίσετε το δέρμα σας. Μια καλή επιλογή είναι η Αλόη.

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να «ενθαρρύνει» την απώλεια υγρών μέσω του δέρματος, οπότε φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό, το οποίο θα αποτρέψει την αφυδάτωση και θα βοηθήσει το σώμα σας να αναρρώσει. Το αλκοόλ θα πρέπει ιδανικά να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς θα κάνει την αφυδάτωση χειρότερη. Φροντίστε το δέρμα σας ενώ επουλώνεται και παραμείνετε καλυμμένοι στη σκιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *