Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Αφιέρωμα: Ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Στις 4 Αυγούστου του 1875 έφυγε από την ζωή ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο αμόρφωτος και αγράμματος συγγραφέας που μας δίδαξε κάποια από τα μεγαλύτερα μαθήματα για την ανθρώπινη φύση. Ένας φτωχός που κατάφερε να αφήσει πίσω του μια ανεκτίμητης αξίας περιουσία.


Με αφορμή λοιπόν την σημερινή μέρα, ας θυμηθούμε μέσα από τη ζωή και το έργο του το μεγάλο ρόλο του ανθρώπου στην κοινωνία μέσα από μικρές πτυχές του χαρακτήρα του.

Ρίχνοντας μια απλή ματιά στη ζωή του, γνωστή μέσα από την βιογραφία του, βλέπουμε έναν ονειροπόλο, αθεράπευτα ρομαντικό και ευφυή άνθρωπο που δεν άφησε την σκληρότητα της ζωής να επηρεάσει την ποιότητα του. Μεγαλωμένος σε ένα περιβάλλον οικονομικής ανέχειας με πατέρα τσαγκάρη και μητέρα πλύστρα, όντας ορφανός από πατέρα στα 11 του, η μόρφωση και η εκπαίδευση φαντάζει πολυτέλεια για τον μικρό Χανς αν και η φλόγα της αγάπης του για την τέχνη και τη συγγραφή δεν καταφέρνει να σβήσει. Επηρεασμένος από τον οικογενειακό του περίγυρο ζει την καθημερινότητα του πιστεύοντας πως έχει κληρονομήσει μια σοβαρή ψυχική ασθένεια από τον παππού του αλλά και κρυφά πεπεισμένος πως είναι απόγονος του βασιλιά της Δανίας Χριστιανό Η’ σύμφωνα με τις μη αποδεδειγμένες διηγήσεις της γιαγιάς του που του δίνουν μια μικρή δόση κουράγιου στην ωμή πραγματικότητα της ζωής του.

Η επαγγελματική του πορεία ξεκινά με την προσπάθεια του να μάθει την τέχνη του πατέρα του χωρίς καμία επιτυχία και συνεχίζεται με πολλά ακόμα εμπόδια. Η ελλιπής και επιφανειακή μόρφωση θα του κλείσουν πολλές πόρτες αλλά το ταλέντο του θα καταφέρει να τον κάνει γνωστό μέχρι και σήμερα. Πολλοί πιστεύουν πως το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι ταλέντο, σωστό timing και αρκετή τύχη, μπορεί όλα αυτά να συντέλεσαν στην καριέρα του όμως ο Άντερσεν μας αποδεικνύει μέσα από τις πολλές απορρίψεις που τέθηκε να αποδεχτεί και να αντιμετωπίσει πως τίποτα δεν είναι δυνατό αν δεν υπάρχει πάθος και ακούραστη επιμονή. Μετά από πολλές απόπειρες στο τραγούδι, το θέατρο, την υποκριτική αλλά και το χορό έρχεται ο μεγάλος σταθμός στην πορεία του αφού καταφέρνει να αναγνωρισθεί για το ανυπέρβλητο ταλέντο του στην συγγραφή.

Η ιστορία της ζωής του μας είναι γνωστή ως ένα παράξενο ονειροπόλο παιδί που συνάντησε πολλά εμπόδια όμως βρέθηκαν οι άνθρωπο που πίστεψαν σ΄αυτόν και τον στήριξαν τόσο επαγγελματικά όσο και ουσιαστικά δίνοντας του την ευκαιρία να συνεχίσει το σχολείο σε μεγάλη ηλικία. Μπορεί η ζωή του να μοιάζει με παραμύθι που στο τέλος νικάει το καλό, αλλά πως θα γινόταν αλλιώς από την στιγμή που μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες.

Σήμερα όμως δεν αναφερόμαστε στην βιογραφία του αλλά σ’ αυτό που τον κάνει να κατέχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις καρδιές μικρών και μεγάλων, τα παραμύθια του. Από τα πιο γνωστά όπως το Ασχημόπαπο, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, η Τοσοδούλα, η Μικρή γοργόνα, Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα μέχρι και τα λιγότερο γνωστά όπως Ο λαιμός του μπουκαλιού ή η Ιστορία μιας μάνας, συνολικά μας έχει χαρίσει 168 παραμύθια που χαρακτηρίζονται από την ανθρώπινη δύναμη. Ο Άντερσεν έχει καταφέρει μέσα από τις ιστορίες του να ζωντανέψει μολυβένια στρατιωτάκια μέχρι και να μετατρέψει πρίγκιπες σε κύκνους ταξιδεύοντας μας σε φανταστικούς κόσμους γεμάτους σουρεαλισμό, μερικές φορές λίγη μελαγχολία και αρκετά ηθικά διδάγματα που μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και τις καταστάσεις που βρισκόμαστε καθώς τις διαβάζουμε. Αυτό που μας αρέσει κυρίως στον μεγάλο μας παραμυθά είναι οι ήρωες του, που δεν έχουν μαγικές δυνάμεις αλλά διακατέχονται από καθημερινά απτά συναισθήματα.

Αναλογιζόμενοι έστω και ένα από τα παραμύθια του είναι φανερό πως οι χαρακτήρες του έχουν μια συναισθηματική διαφάνεια που τους καθορίζει και αγγίζουν κάτι δικό μας. Οι κακοί δεν είναι τέρατα και οι καλοί υπερήρωες, αλλά έντονες προσωπικότητες που τους διακατέχει εγωισμός, αυταρέσκεια, μετριοπάθεια, μελαγχολία, αυταπάρνηση, υπεροψία, φιλοδοξία χαρακτήρες με μικρά καθημερινά ελαττώματα που πάντα κάπου μέσα τους κρύβουν μια καλοσύνη, ευγνωμοσύνη και μια γλυκιά θέληση να αλλάξουν. Οι ιστορίες του έχουν μια δόση πικρίας και αδικίας για την ζωή που καταλήγουν στην ευτυχία, δείχνοντας μας πως τίποτα δεν είναι απόλυτο, τίποτα δεν είναι μόνο καλό ή μόνο κακό και πως μέσα μας κρύβουμε θησαυρούς που αξίζει να αφήσουμε να βγουν στην επιφάνεια, να μάθουμε από τα λάθη μας, να αντιμετωπίσουμε κάθε εμπόδιο και να γίνουμε καλύτεροι. Μας έχει μάθει να αποδεχόμαστε τα ελαττώματα μας και να αναδεικνύουμε τα προτερήματα, αλλά κυρίως να δεχόμαστε τον συνάνθρωπο μας όπως ακριβώς είναι, να προσπαθήσουμε να τον αγαπήσουμε με τις αδυναμίες του και να ανακαλύψουμε τα όμορφα σημεία του χαρακτήρα του.

Το μεγαλύτερο δίδαγμα που μας έχει δώσει είναι η μεγαλοψυχία που έχει ο άνθρωπος, ας την θυμηθούμε μέσα από τα παραμύθια του, ας πάρουμε λίγη έμπνευση για να βελτιώσουμε πρώτα εμάς και μετά τους γύρω μας και λίγη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τα πάντα με θάρρος και επιμονή όπως οι ήρωες του, στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε.


Επιμέλεια: Μαρία Ξανθού

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *