Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Νέες αλλαγές στην Παιδεία: Fast track αναγνώριση πτυχίων για κολέγια - Τι φέρνει το υπουργείο

Ένα θέμα που αφορά μεγάλο μέρος αποφοίτων αν υπολογίσει κάποιος ότι στα κολέγια φοιτούν -κατά μέσο όρο- 18.000 σπουδαστές.

Απλοποίηση και ταχύτερη διαδικασία στην αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων κολεγίων, καθώς και άρση αποκλεισμών που προκαλεί ο ισχύων νόμος φέρνει διάταξη που θα έρθει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Τα προηγούμενα χρόνια, οι εν λόγω απόφοιτοι είχαν ταλαιπωρηθεί με χρονοβόρες διαδικασίες και τη λίστα αναμονής να περιλαμβάνει χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε πριν από μερικούς μήνες μία διάταξη που όπως ανακοίνωνε θα «έβγαζε από την ομηρία χιλιάδες αποφοίτους» και προέβλεπε ταχύτερες διαδικασίες στην επαγγελματική ισοδυναμία των τίτλων σπουδών των αποφοίτων κολεγίων.

Η ρύθμιση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κολέγια, τα οποία κατηγόρησαν την τότε κυβέρνηση για αποκλεισμούς και θολά σημεία.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της την Πέμπτη (03/10) στον «Real FM» ανέφερε: «Περνάμε τώρα διάταξη, θα μπει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, που αφορά στην επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων. Και το λέμε αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να καταργήσει αυτή την ισοδυναμία. Γενικότερα θεσμοθετούμε με επείγοντα τρόπο διατάξεις, οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν μια μεγαλύτερη ελευθερία στα πρωτοβάθμια ιδρύματα. Και το λέω αυτό με αφορμή διατάξεις που περνάμε και για μεταπτυχιακά προγράμματα σε δημόσια πανεπιστήμια».

Αν και η διάταξη δεν έχει δημοσιοποιηθεί και βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προβλέπει τη δημιουργία νέων οργάνων αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας (σ.σ.: σε σχέση με το δυσλειτουργικό, όπως αποδείχτηκε, ΣΑΕΠ) που θα προχωρούν ταχύτερα τις διαδικασίες. Διευκρινίζεται ότι, εκτός από τους χιλιάδες αποφοίτους που κάθε χρόνο ολοκληρώνουν τις σπουδές τους από τα κολέγια, εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις από παλαιότερους υποψηφίους που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλα σημεία της διάταξης που θα «ξεμπλοκάρουν» τα κωλύματα που προκλήθηκαν από την προηγούμενη ρύθμιση, που απέκλειε έναν μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων, ενώ δημιουργούσε προβλήματα και στους αποφοίτους των κολεγίων από τρίτες χώρες (π.χ. Αμερική).

Τα κολέγια επιθυμούν την άρση των παραπάνω αποκλεισμών, καθώς και την αναγνώριση του πτυχίου από το Δημόσιο. Οι πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για διόρθωση των αποκλεισμών, ενώ σχετικά με το Δημόσιο, θα ισχύσει ό,τι ίσχυε και στο παρελθόν.

Οι απόφοιτοι θα μπορούν να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ όσον αφορά τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, θα συνεχίσει να ζητείται ακαδημαϊκή ισοδυναμία.

Οι σημαιοφόροι

Μεταξύ άλλων, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε και μία σειρά άλλων διατάξεων που θα έρθουν με επείγουσες διαδικασίες στη Βουλή που αφορούν τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μεταξύ αυτών είναι και η διάταξη για τους σημαιοφόρους στις εθνικές επετείους που προβλέπει το να κρατάει τη σημαία στις παρελάσεις ο καλύτερος μαθητής και να μην προκύπτει αυτό από κλήρωση. Στόχος της υπουργού είναι να προλάβει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όπως είχε εξαγγείλει και παλαιότερα.

Παράλληλα, έρχονται διατάξεις και για τα δημόσια Ιδρύματα, με επίκεντρο τα μεταπτυχιακά. «Διατάξεις που απελευθερώνουν τα μεταπτυχιακά, που θα φέρουν κόσμο πίσω από άλλες χώρες, γιατί ξέρετε δεν χάνουμε μόνο φοιτητές, χάνουμε και καθηγητές», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Να δώσουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια το χώρο, την ελευθερία που τους αρμόζει».
 


Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *