Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Συντάξεις: Αυτοί κερδίζουν ένα μηνιάτικο - Ποιοι θα πάρουν περισσότερα χρήματα

Ξεμπλοκάρει η έκδοση χιλιάδων επικουρικών συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση πριν από το 2016 από το ΕΤΕΑΕΠ, ενώ κερδίζουν ένα μηνιάτικο στις πληρωμές όσοι έκαναν αίτηση ως 3/11/2018.

Σε αναμονή για επικουρική σύνταξη με στοιχεία Αυγούστου 2019 ήταν περίπου 90.300 συνταξιούχοι, εκ των οποίων διαδοχική ασφάλιση έχουν περισσότεροι από 10.000 συνταξιούχοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - είχαν κάνει αίτηση πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13/05/2016 και είτε οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν, είτε καθυστερούν ως και σήμερα, επειδή στο ΕΤΕΑΕΠ δεν φρόντισαν να εκδώσουν οδηγίες ώστε όπως λέει ο νόμος 4387/2016, ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης στα επικουρικά ταμεία να θεωρείται ενιαίος και όχι ξεχωριστός ανά φορέα.

Οι οδηγίες που βγήκαν την Πέμπτη από το νέο υποδιοικητή του Ταμείου Επαμεινώνδα Ατσαβέ, ο οποίος ως δικηγόρος αποκωδικοποίησε τις διατάξεις με στόχο να εκδοθούν πιο γρήγορα οι επικουρικές.

Με τις οδηγίες που δόθηκαν θα πάρουν επικουρική και όσοι αρχικά είχαν απορριφθεί επειδή δεν θεμελίωναν δικαίωμα σε κανένα Ταμείο, παρότι μπορεί να είχαν συνολικά πάνω από 20 ή 25 χρόνια ασφάλισης. Ο λόγος που είχαν απορριφθεί ήταν επειδή δεν συμπλήρωναν τα ελάχιστα απαιτούμενα 15 έτη για επικουρική σύνταξη σε κανένα Ταμείο, αλλά τα είχαν αθροιστικά σε δύο ή περισσότερα.
Ενιαίος χρόνος

Με τις νέες οδηγίες, στο εξής ο χρόνος θα είναι ενιαίος και δεν θα εξετάζεται αν οι ασφαλισμένοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 15ετία σε έναν από τους φορείς που ασφαλίστηκαν διαδοχικά.

Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος με 10 χρόνια στο επικουρικό του ΙΚΑ και 10 χρόνια στο επικουρικό του Δημοσίου που έκανε αίτηση πριν από τις 13/05/2016 και τότε απορρίφθηκε, τώρα θα πάρει επικουρική με ενιαίο χρόνο των 20 ετών ασφάλισης από το ΕΤΕΑΕΠ.

Προσοχή! Οι αιτήσεις πριν από τις 13/05/2016 για επικουρική σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, που είχαν απορριφθεί θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου από τους ασφαλισμένους ώστε η σύνταξη να βγει με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016. Στις περιπτώσεις αυτές η έναρξη συνταξιοδότησης θα ξεκινά από την ημερομηνία κατάθεσης της νέας αίτησης, δηλαδή θα πληρωθούν από εδώ και πέρα.

Για παλιές αιτήσεις που κατά την 13/05/2016 δεν είχαν κριθεί οριστικά (και δεν είχαν απορριφθεί) γίνεται δεκτό ότι η αίτηση συνταξιοδότησης ανατρέχει στις 13/05/2016.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις πριν από τις 13/05/2016, με διαδοχική ασφάλιση θα πάρουν αναδρομικά από 13/05/2016 και μετά, και όχι παλιότερα γιατί πλέον θα εξεταστούν με ενιαίο χρόνο.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι και στην πληρωμή των επικουρικών θα ισχύει το ευνοϊκότερο καθεστώς για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 3/12/2018 και δεν έχουν κριθεί οριστικά. Στις αιτήσεις αυτές η πληρωμή θα ξεκινά από τον μήνα που υποβλήθηκε η αίτηση και όχι από τον επόμενο μήνα, ούτε από τον μήνα που ο ασφαλισμένος πληροί όλες τις προϋποθέσεις όπως προβλέπει ο νόμος 4578/2018.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *