Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Ν. Μηταράκης: «Αποχωρούν άμεσα 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά»

Μεταφορά 10.000 στην ενδοχώρα και 5.000 εθελούσιες επιστροφές.

Η τρέχουσα κατάσταση στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, καθώς και επιμέρους θέματα διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα φιλοξενίας και μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, την Πέμπτη, στο υπουργείο.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συσκέψεων, ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως «η τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα και στα νησιά μας, η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ήδη έχουμε ανακοινώσει τη μεταφορά 10.000 μεταναστών στην ενδοχώρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Σήμερα, ανακοινώνουμε την περαιτέρω αποσυμφόρηση των νησιών με την εθελοντική μεταφορά άλλων 5.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες προέλευσής τους. Ζητήσαμε και λάβαμε τη σχετική χρηματοδότηση του προγράμματος. Αλλά και τη χρηματοδότηση δράσεων που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ο υπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα, «όπως γνωρίζει όλη η Ευρώπη», αντιμετωπίζει μια ασύμμετρη απειλή, «στην οποία το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε εργαλείο πίεσης και άσκησης εξωτερικής πολιτικής».

Γι' αυτό, όπως είπε, «λάβαμε άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το ελληνικό, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο. Με ενότητα και αποφασιστικότητα, προστατέψαμε όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης.

Ζητήσαμε και ζητάμε τη στήριξη της Ευρώπης, για τη διαχείριση της κρίσης και των επιπτώσεών της, όπως άλλωστε προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και οι κοινές μας αξίες. Ζητάμε την άμεση στήριξη στην αρχή αναλογικής κατανομής της ευθύνης των προσφυγικών ροών στον νέο Κανονισμό της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο».

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε πως σήμερα οι χώρες πρώτης υποδοχής σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος. «Άμεσα πρέπει να σταματήσει η πίεση στα σύνορά μας» τόνισε, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της βάσει τους διεθνούς δικαίου, αλλά και της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε., «η οποία πρέπει να μην οδηγεί σε συμφόρηση στα νησιά, όπως έγινε το 2016».

Για το θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρώπης, σημείωσε πως η Ελλάδα ξεκινά τη διαδικασία κι αναμένει την ενεργή στήριξη των κρατών-μελών. «Ήδη, επτά κράτη-μέλη έχουν ανταποκριθεί θετικά και αναμένουμε ανταπόκριση και από τα υπόλοιπα. Θα διοργανώσουμε στην Αθήνα σχετική διάσκεψη για να συγκεκριμενοποιηθεί η συμβολή όλων σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

 
 
 
 
Πηγή: naftemporiki

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *