Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Κοινωνική οικονομία και Δήμος Αλμωπίας - του Γιώργου Τσιώνη

Του Γιώργου Τσιώνη

Ο Τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας αποτελεί ένα σύνολο πρακτικών οργάνωσης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που εντάσσονται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του Κράτους και της Αγοράς, όπως είναι οι συνεταιρισμοί, οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κ.α.

Χαρακτηριστικό της Κοινωνικής Οικονομίας είναι ότι μπορεί να παράξει εναλλακτικό εισόδημα σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται έλλειψη χρηματικών πόρων, κατάλληλων προδιαγραφών και δείγματα ανεργίας.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημά της είναι το μειωμένο κόστος συναλλαγών, η αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων και ανενεργών υλικών.

Ο Δήμος Αλμωπίας δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με τον συγκεκριμένο τομέα και αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη κατάρτισης και τεχνογνωσίας των ανθρώπων που κατέχουν θέσεις - κλειδιά.
Τα νερά είναι θολά, στην κυριολεξία, για αρκετά χρηματοοικονομικά ζητήματα του Δήμου, οπου αν δεν αλλάξουμε πορεία και τρόπο πλεύσης θα λιμνάζουν για πολύ καιρό συνεχίζοντας να ταλαιπωρούν τους κατοίκους της περιοχής.

Συνεπώς, οφείλουμε να δοκιμάσουμε νέες πρακτικές για τα δεδομένα του Δήμου μας έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τις πρώτες ύλες που διαθέτει ο τόπος μας με τον καλύτερο και οικονομικά λιγότερο δαπανηρό τρόπο.

Η Κοινωνική Οικονομία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, πρωτοβουλιών και μορφωμάτων. Η τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εντάξει την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στον προγραμματικό σχεδιασμό της από εδω και πέρα για να καλυτερεύσει η οικονομία μας αλλά ταυτόχρονα και ο τόπος μας.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα που θα παραχθεί απο την εφαρμογή της Κοινωνικής Οικονομίας θα μειώσει τα κοινωνικά προβλήματα, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία. Θα βοηθήσει τις ευάλωτες, κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του τόπου μας, θα τους δώσει την κινητήρια δύναμη να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα με αξιοπρέπεια και έχοντας τον σεβασμό και την βοήθεια όλων μας.

Η λύση για την ανάπτυξη του τόπου μας είναι η Κυκλική Οικονομία σε συνδυασμό με την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα με κύριο στόχο την επίτευξη Καινοτομίας.

Η Αλμωπία οφείλει να τολμήσει το διαφορετικό!


http://www.ialmopia.gr/2014/03/ialmopiagr_20.html

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *