Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός: 8 νέα κρούσματα, 2.620 συνολικά, 3 νέοι θάνατοι

Στην σημερινή ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν μόλις 8 νέα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας.



Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 8 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.620 συνολικά, από τα οποία το 55,4% είναι άνδρες. Οι 593  συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό ενώ 1.301  είναι επαφές άλλου κρούσματος.

Επίσης, ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο τρεις ακόμα συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 143. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 78207 κλινικά δείγματα.

Ακόμα 37 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 77 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Οσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το Remdesivir

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε και στην έγκριση του Remdesivir στις ΗΠΑ. «Επετράπη στις ΗΠΑ η χρήση του, αν και με προσωρινή έγκριση, λόγω του κατεπείγοντος που παρουσιάζεται σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Θα αρχίσει να χορηγείται σε παιδιά με χαμηλή οξυγόνωση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν έχουμε στα χέρια μας όλες τις απαντήσεις», είπε.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης ότι σε λειτουργία θα τεθούν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι πρώτες κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Καταλήγοντας τόνισε για τη σταδιακή άρση μέτρων που ξεκινά από τη Δευτέρα: «Η επόμενη φάση είναι πολύ κρίσιμη. Αν τηρήσουμε όλα τα μέτρα και περιορίσουμε εθελούσια τις πολλές επαφές και θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικούς φορείς θα έχουμε μικρότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης. Να είμαστε σε επαγρύπνηση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ακόμα δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, εμείς θα επιτηρούμε καθημερινά».

Χαρδαλιάς: Εκεί είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε κατά την σημερινή ενημέρωση για το ζήτημα της μάσκας: «Θέλω να μιλήσω για τη χρήση μάσκας. Οι τελικές αποφάσεις των επιστημόνων έχουν αλλάξει καθώς κινούμαστε παγκοσμίως σε αχαρτογράφητα νερά. Μεγάλοι οργανισμοί αλλάζουν αποφάσεις. Αυτό που μετρά πάντα είναι το αποτέλεσμα και η Ελλάδα τα πάει καλά.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα

    ΜΜΜ
    ταξί
    ασανσέρ
    ιατρεία
    διαγνωστικά κέντρα και
    νοσοκομεία.

Για τους εργαζόμενους σε στα:

    ΜΜΜ,
    ταξί
    σούπερ μάρκετ
    καταστήματα τροφίμων
    νοσοκομεία
    ιατρεία
    διαγνωστικά κέντρα,
    κομμωτήρια
    κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας».
Χαρδαλιάς για την συγκέντρωση ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά: Κάποιοι μας αγνόησαν

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τοποθετήθηκε σχετικά την χθεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα ελέω Πρωτομαγιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων φρόντισε αρχικά να υπενθυμίσει σε όλους ότι «από την Δευτέρα, δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό. Θα ήταν επικίνδυνο να το πιστέψουμε», ενώ πρόσθεσε ότι: «Την Δευτέρα περνάμε στην επόμενη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας. Και νέα κρούσματα θα έχουμε και ανάγκες νοσηλείας και νεκρούς, δυστυχώς».

Στη συνέχεια και μετά τις διευκρινήσεις για τη χρήση μάσκας από τον μαζικό πληθυσμός, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα την Πρωτομαγιά. «Οι συγκεντρώσεις αυτές προκάλεσαν ερωτήματα και διαμαρτυρίες», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: .«Προτείναμε εναλλακτικές ημερομηνίες για τις συμβολικές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Κάποιοι επέλεξαν να μας αγνοήσουν».

«Οι συμπολίτες μας που έχουν δείξει πειθαρχία όλο αυτό το διάστημα θα μας κρίνουν όλους για τις επιλογές μας. Κυβερνητική απόφαση ήταν να μην γίνει σπάσιμο των διαδηλώσεων. Το δικαίωμα της πολιτικής συγκέντρωσης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ωστόσο, πρέπει πάντα να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Πρώτα από για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων και της κοινωνίας. Ο αγώνας όλων συνεχίζεται», ανέφερε τέλος ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Διευκρινήσεις Παπαθανάση για την λειτουργία των καταστημάτων

Μαζί με τον κ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά είναι και ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων. Όπως τόνισε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας, ενώ σημείωσε ότι για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα είναι: Λιανικό εμπόριο βιβλίων, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης, λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο ανθέων, υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ), δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων, καθώς επίσης και η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας».

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαθανάσης τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή τα ατομικά μέτρα προστασίας όπως η τακτική υγιεινή και η χρήση μάσκας, η αναλογία των τετραγωνικών μέτρων για τους πελάτες, η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, και ο κατάλογος με τα ραντεβού όπου χρειάζεται.

Σημείωσε ότι σε περίπτωση παραβάσεων θα υπάρχουν κυρώσεις. Παράλληλα υπενθύμισε ότι μπορούν να γίνουν καταγγελίες στον αριθμό 1520 για μη τήρηση των μέτρων αλλά και καταγγελίες για αισχροκέρδεια.

Τι ισχύει με το ωράριο λειτουργίας

Όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας, ο κ. Παπαθανάσης, ανέφερε ότι τα καταστήματα τροφίμων θα συνεχίσουν να λειτουργούν από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ τα Σάββατα μέχρι τις 9 Μαΐου, ενώ όσον αφορά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής το ωράριό τους μπορεί να διαμορφωθεί από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τα Σάββατα.

Οι θέσεις εργασίας πρέπει να έχουν 2 μέτρα απόσταση τουλάχιστον μεταξύ τους ενώ η χρήση μάσκας για τους υπαλλήλους είναι υποχρεωτική, ενώ όσον αφορά τη χρήση μάσκας το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα τροφίμων.

Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι καταστήματα μασάζ, pilates και personal training δεν επιτρέπεται να επαναλειτουργήσουν.
Τρεις άνδρες έχασαν τη ζωή τους την τελευταία ημέρα

Συνολικά 143 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στη χώρα μας εκ των οποίων οι τρεις το τελευταίο 24ωρο.

Ο λόγος για τρεις άνδρες οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον ιό και δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Ο πρώτος ήταν ένας 57χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και κατέληξε τα ξημερώματα.

Εκτός του 57χρονου, ένας 88χρονος, καθώς και ένας 83χρονος έφυγαν επίσης από τη ζωή στο νοσοκομείο . Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις άνδρες είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, γεγονός που επιδείνωσε την υγεία τους.

Χθες, σύμφωνα με την γραπτή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας δεν υπήρξε κανένας θάνατος, ωστόσο σήμερα μέσα σε λίγες ώρες τρία άτομα εξέπνευσαν.

Χθες, λόγω Πρωτομαγιάς, δεν έλαβε χώρα συνέντευξη Τύπου από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασία και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά. Σήμερα επιστρέφουν αμφότεροι για την ενημέρωση των πολιτών λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της σταδιακής άρσης των μέτρων που έχουν θεσπιστεί ελέω πανδημίας.
 


Πηγή: iefimerida.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *