Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Η καραντίνα ως ευκαιρία για ενδοσκόπηση και ξεκαθάρισμα διαπροσωπικών σχέσεων


Γράφει η Άννα Πούδη



Όσο ψυχοφθόρα κι αν είναι η καραντίνα, άλλο τόσο είναι και ευεργετική, διότι μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις ανάγκες του, καθώς και να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Όλα κρίνονται στην απόσταση. Τι σημαίνει αυτό; Η απόσταση μπορεί να ενδυναμώσει περισσότερο τον δεσμό που έχουμε αναπτύξει, σε βάθος χρόνου, με τους δικούς μας ανθρώπους, μπορεί να τον αποδυναμώσει ή ακόμη και να τον διαλύσει. Φυσικά, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει στην περίπτωση αυτή και η δική μας στάση. Δεν ευθύνεται αμιγώς ο παράγοντας της απόστασης. 
 
Αν εμείς και οι άλλοι ψάχνουμε τρόπους να διατηρήσουμε το δέσιμο ανάμεσά μας, τότε, παρά την απόσταση, θα περνάμε το μήνυμα, ο ένας στον άλλον, του ενδιαφέροντος, της αγάπης και της ύπαρξης ενός ουσιαστικού δεσμού με γερές βάσεις. Αντιθέτως, εάν αδιαφορούμε και δεν ψάχνουμε αφορμή για να επικοινωνήσουμε, παρά μόνο στην περίπτωση που χρειαζόμαστε κάποια βοήθεια ή ένα αποκούμπι σε μια δύσκολη στιγμή, αμφότεροι, τότε αυτό αυτομάτως υποδηλώνει πως η σχέση αυτή, είτε φιλική είτε συντροφική, δεν έχει θεμέλια και δημιουργήθηκε μόνο λόγω της αμφίπλευρης ανάγκης για στήριξη, για κάλυψη προσωπικών ανασφαλειών και απώθηση του φόβου της μοναξιάς. Και αυτές οι σχέσεις φέρουν ημερομηνία λήξης. 

Οι δύσκολες καταστάσεις, λοιπόν, πάντοτε αποτελούν μία καλή ευκαιρία για ενδοσκόπηση και ξεκαθάρισμα των διαπροσωπικών μας σχέσεων. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να απομακρύνουμε από τη ζωή μας όσους μας αποδεικνύουν ξεκάθαρα με τη συμπεριφορά τους ότι δε μας θεωρούν κομμάτι της καθημερινότητάς τους και μας θυμούνται μόνο όταν αντιμετωπίζουν κάποιο προσωπικό αδιέξοδο, βλέποντάς μας σαν ψυχολόγους τους για να ξεσπούν τα απωθημένα τους. 
 
Ούτε εμείς ούτε οι άλλοι πρέπει να λειτουργούμε σαν ψυχολόγοι. Διαχωρίζουμε τους ρόλους μας εξ αρχής: είμαι φίλη σου, είσαι φίλος μου/φίλη μου. Είμαι η σύντροφός σου, είσαι ο σύντροφός μου. Οι σχέσεις μας χρειάζεται να διέπονται από αλληλοσεβασμό και αμοιβαιότητα, κι όχι από εγωκεντρισμό και συμφεροντολογικούς σκοπούς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *