Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Προβληματισμοί στις επιπτώσεις της πανδημίας


Η επανεκκίνηση της εστίασης τοποθετείται τον Μάϊο και μέχρι τότε χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρίσκονται με αναστολή εργασίας. 
 
Πολλές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν ποτέ, οπότε όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή ολόκληρων οικογενειών και ταυτόχρονα για ανυπολόγιστη ζημιά στην Ελληνική οικονομία. Όσο αφορά το λιανικό εμπόριο οι προοπτικές παραμένουν σκοτεινές παρά τις προσπάθειες που θέλει να κάνει η κυβέρνηση για μερική επανεκκίνηση δραστηριοτήτων από τον Μάρτιο.

Αυτή την στιγμή η πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού επιβιώνουν μετά βίας με το επίδομα των 534 ευρώ που χορηγούνται από το κράτος (οι ποιο τυχεροί τα λαμβάνουν). Στην ουσία έχει θεσπιστεί άτυπα ένας κατώτατος μισθός. Όμως αυτά τα επιδόματα δεν είναι ικανά να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας. Στην ουσία μιλάμε για το τσάκισμα της οικονομικής αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους με εκ περιτροπής εργασία με αποτέλεσμα και το επίδομα να μην παίρνουν και ο μισθός τους να είναι ελάχιστος.

Η περιοχή μας έχει και χειμερινούς όπως και ιαματικούς προορισμούς με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους να μην έχουν δουλέψει καθόλου και να μην έχουν καθόλου ένσημα οπότε δεν δικαιούνται κανένα επίδομα.

Θα αναφέρω ότι με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ η Ελλάδα έχει 1.133.000 ανέργους από τους οποίους μόνο το 15 % λαμβάνει το επίδομα ανεργίας. Επίσης από τους 570 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους ελάχιστοι λαμβάνουν το σχετικό επίδομα με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να παραμένει ακάλυπτο.

Όσο αφορά την προκαταβολή της σύνταξης που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, καλό θα ήταν να αφορά μικρό χρονικό διάστημα και σύντομα να καταβάλλεται η κανονική σύνταξη και να μην χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα προκειμένου να καθυστερούν ακόμα περισσότερο οι απονομές των κανονικών συντάξεων.

Η ανησυχία μου είναι ότι η επιστροφή στην κανονικότητά θα αργήσει πολύ και το κατά πότε και πόσοι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Από ότι φαίνεται τα προβλήματα που αφήνει η πανδημία είναι πολλά και οι πληγές στην οικονομία θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη ανοιχτές!


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *