Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

«Ο ρόλος της γυναίκας στο σήμερα», μέσα από τα μάτια των εργαζόμενων του Δήμου Αλμωπίας


Ο Δήμος Αλμωπίας, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την πρώτη μεγάλη γιορτή της άνοιξης και όλες τις εργαζόμενες του Δήμου Αλμωπίας, ζήτησε από αυτές να εκφράσουν τις σκέψεις τους σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας στο σήμερα. Δημοσιεύουμε τις σκέψεις αυτών των υπέροχων γυναικών, που δίνουν καθημερινά το δικό τους στίγμα στον Δήμο μας και τους ευχόμαστε Χρόνια Πολλά από καρδιάς!

«Δεν είναι τυχαίο που στην αρχή της άνοιξης, η γυναίκα γιορτάζει. Και ως εορταζόμενη επιβάλλεται να διεκδικεί, να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να προσφέρει, να διαφέρει, να δίνει την ελπίδα. Με τη δύναμη που διαθέτει, οφείλει σήμερα να προστατέψει το παιδί, το κάθε παιδί που έρχεται στο κόσμο, αλλά και το παιδί που κρύβει μέσα της. Γιατί ‘’όταν γλιτώνει το παιδί, τότε μόνο υπάρχει ελπίδα ’’». – Σοφία Επιγαρίδου, Πρ/νη Διεύθυνσης Οικονομικών - Τοπ. Οικ Ανάπτυξης- Κοιν Προστασίας& Πολιτιστικής Ανάπτυξης

«Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους της συζύγου, της μητέρας, της νοικοκυράς, της εργαζόμενης. Ξεκινώντας από τον εαυτό της και έπειτα εστιάζοντας στους γύρω της, μπορεί να πετύχει οποιονδήποτε στόχο και να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία. Η ημέρα της γυναίκας είναι για να θυμηθούμε τι πέτυχαν οι προηγούμενες, τι έχασαν οι σημερινές και τι μπορούν να περισώσουν οι νεότερες». – Δήμητρα Μαυρίδου, Τμ. Οικονομικών.

«Από την γυναίκα του οίκου της Αρχαίας Αθήνας, την Λυσιστράτη και την Σπαρτιάτισσα των γυμναστηρίων, ως την γυναίκα Αγία του Βυζαντίου και τη Βασίλισσα των Μακεδόνων περνάμε σταδιακά στη γυναίκα της Γαλλικής και Οκτωβριανής επανάστασης. Θαυμάζουμε την γυναίκα Ελληνίδα αγωνίστρια Μπουμπουλίνα και τη γυναίκα πολεμίστρια του έπους του ΄40. Χρωστάμε πολλά στην γυναίκα εργάτρια της Ν.Υόρκης και τη γυναίκα που ξεριζώθηκε από τη Μ. Ασία και τον Πόντο, κουβαλώντας σε μπόγους τα μωρά της. Συμπαραστεκόμαστε στη γυναίκα του σήμερα που εξακολουθεί να κάνει το ίδιο για να επιβιώσει. Γυναίκα, μία λέξη με ρόλους πολλαπλούς και πολυσήμαντους : ως μητέρα, σύζυγος,κόρη, αδελφή, σύντροφος, εργαζομένη, νοικοκυρά.

Σε μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει σε οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο καλείται να συνεισφέρει ουσιαστικά σε όλους τους τομείς. Η σημερινή γυναίκα είναι έξυπνη, μορφωμένη, εργατική, δοτική και η συμβολή της στην κοινωνία τεράστια. Η γυναίκα του σήμερα, έχει κατακτήσει πολλά και σημαντικά πόστα του εργαζόμενου δυναμικού της χώρας και μαζί με τα οικογενειακά βάρη, ανταπεξέρχεται επάξια σε όλο το δημόσιο βίο, σπάζοντας κατεστημένα και στερεότυπα. Πολύ δύσκολο να περιγράψεις σε λίγες σειρές την ύπαρξη αυτή που ο θεός ευλόγησε να γεννά τη ζωή. Ανάμεσά μας υπάρχουν υπέροχες κυρίες, όμορφες, δραστήριες, με ψυχική και σωματική δύναμη που δίνουν απλόχερα την αγάπη τους, την χαρά, την ευτυχία, την ελπίδα και τελικά από μέσα τους, την ίδια την ζωή. Αγωνίζονται καθημερινά ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, ώστε να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο κόσμο για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Η μητέρα όλων μας, γυναίκα και αυτή , η Παναγία, να προστατεύει όλες τις γυναίκες του κόσμου από κάθε κακό!!! Αν θέλουμε να μιλάμε για πολιτισμένη ανθρωπότητα, οι γυναίκες πρέπει να απολαμβάνουν τον σεβασμό που τις πρέπει. Αγάπη αξίζουν όλες και μια ασφαλή αγκαλιά, όσο και πετυχημένες και δυνατές και αν είναι!!!». - Μαρία Κιρκενίδου - Προϊσταμένη Αυτοτελούς Γραφείου Δημάρχου Αλμωπίας

«Ο ρόλος της γυναίκας σήμερα είναι πολυδιάστατος. Η σύγχρονη γυναίκα είναι μία δυνατή αγωνίστρια, καλείται να είναι εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά... Απίστευτο!!! Τόσοι πολλοί ρόλοι για ένα μόνο άτομο!!!! Όμως το μεγάλο "στοίχημα" για εμένα είναι, μέσα σ' όλη αυτήν την τεράστια προσπάθεια που κάνει η κάθε μία από εμάς, ώστε να εξυπηρετήσει τους παραπάνω ρόλους, να ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ!!! Ελπίζω και εύχομαι να τα καταφέρουμε! Χρόνια μας πολλά!!!» – Αναστασία Καρφιτσοπούλου - Ειδική Συνεργάτης Δημάρχου

«Μια από τις σημαντικότερες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις του εικοστού αιώνα είναι η είσοδος των γυναικών στο έμμισθο εργατικό δυναμικό .Οι παράγοντες οι οποίοι διαδραμάτισαν ρόλο για την ταχεία εξάπλωση της γυναικείας απασχόλησης ήταν αρκετοί όπως δημογραφικές αλλαγές ,χαμηλός αριθμός γεννήσεων ,διαζύγια αλλά και η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου των γυναικών.

Παρά την αξιόλογη όμως πρόοδο που σημειώθηκε στην αγορά εργασίας, οι γυναίκες ακόμη και σήμερα, καλούνται να διαδραματίσουν διττό ρόλο (εργασία –οικογένεια, έναν ρόλο δύσκολο πολύπλοκο και κουραστικό αλλά συνάμα και ένα μέσο ολοκλήρωσης της προσωπικότητας τους.

Η ισότητα των φύλων κατοχυρώθηκε στην Ευρώπη με την συνθήκη του Άμστερνταμ με την αρχή της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών η οποία έδωσε μια διαφορετική διάσταση στο ρόλο της γυναίκας. Αυτό τον ρόλο οφείλουμε να τιμούμε καθημερινά.» – Ευδοκία Χατζηαβραμίδου – Δ/ντρια Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς.


«Κορίτσι,γυναίκα,μαμά ....όταν ήμουν μικρή ήθελα να είμαι αγόρι γιατί τα αγόρια έπαιζαν ως αργά το βράδυ στις αλάνες, έπαιζαν μπίλιες ή έκαναν μπάνιο στο ποτάμι κι η μάνα μου, μου έλεγε: εσύ θα κάτσεις σπίτι να παίξεις με τις κούκλες σου, γιατί είσαι κορίτσι....

...όταν μεγάλωσα ήθελα να είμαι αγόρι γιατί έκανα όλες τις δουλειές του σπιτιού μετά το σχολείο , ενώ ο αδελφός μου όχι κι όταν ρωτούσα τη μάνα μου γιατί, μου απαντούσε .... Γιατί εσύ πρέπει να μαθαίνεις αφού είσαι γυναίκα.....

.....όταν παντρεύτηκα ήθελα να είμαι άντρας γιατί έκανα αυτό που είχα μάθει, όλες τις δουλειές του σπιτιού ενώ δούλευα συγχρόνως.

....όμως όταν αισθάνθηκα το πρώτο σκίρτημα της ζωής που κουβαλούσα μέσα μου κι αργότερα όταν πήρα στην αγκαλιά μου τα παιδιά μου αισθάνθηκα ο πιο ευλογημένος άνθρωπος του κόσμου γιατί είχα γίνει μαμά». – Εργαζόμενη Δήμου Αλμωπίας

«Χρόνια πολλά! Γιορτάζουμε τούς αγώνες των γυναικών, για μία αξιοπρεπή θέση στην κοινωνία ! Χρόνια πολλά στις γυναίκες που ξεχώρισαν!

Γυναίκες μάνες ,γυναίκες εργαζόμενες,

γυναίκες που δεν χρειάστηκε να προκαλέσουν αλλά ελκύουν τα βλέμματα με το ήθος τους!» – Τμήμα Κοιν. Προστασίας.«Ο ρόλος-στόχος της γυναίκας, στο σήμερα, είναι ένας και σημαντικός... η αυτοκυριαρχία της....» - Ελένη Μπάρουφλη – Σχολ. Επιτροπές Δήμου Αλμωπίας«Η δύναμη της γυναικάς μπορεί να μην ταυτίζεται με την σωματική ισχύ, ταυτίζεται όμως με το σθένος να ανταπεξέλθει στους πολλούς και δύσκολους ρόλους της καθημερινότητας της, στον ρόλο της μητέρας, της συζύγου, της εργαζομένης, ταυτίζεται με το σθένος που δείχνει σε οποιαδήποτε δυσκολία, με την αυτοθυσία της για χάρη του παιδιού της, με την αξιοπρέπεια και τον αγώνα της να μένει πιστή στα ιδανικά και στο ήθος της, ακόμα και όταν όλα είναι εναντίον της. Χρόνια πολλά στα ΣΥΜΒΟΛΑ ΔΥΝΑΜΗΣ της ζωής!

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!» - Μιχαηλίδου Ελένη, ΔΕΥΑ Αλμωπίας

«Ακόμα και αν όλος ο κόσμος καταρρέει υπάρχει πάντα κάποια που έχει χρόνο να καθοδηγεί, να συμβουλεύει και να εμπνέει.. όπως εσύ!

Χρόνια πολλά για την γιορτή της γυναίκας!» - Αλίνα Κόκκα – ΔΕΥΑ Αλμωπίας0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *