Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Γιορτάστηκε η 109η επέτειος απελευθέρωσης της Σκύδρας - Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου


Ο Δήμος Σκύδρας, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, γιόρτασε με τιμές, μεγαλοπρέπεια και υπερηφάνεια την 109η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Σκύδρας από την οθωμανική σκλαβιά.

Ανήμερα της επετείου και κατά τις πρωινές ώρες ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες της εκκλησίας και στη συνέχεια η Φιλαρμονική του Δήμου διάβηκε τους δρόμους του κέντρου της πόλης παιανίζοντας.

Η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία τελέστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου Στεφάνου Σκύδρας από τους Σεβαστούς μας Πατέρες: Αθανάσιο Ρούντο κι Ευστράτιο Ιμβριώτη.

Το χρονικό και τη σημασία της επετείου ανάλυσε με την ομιλία της η εκπαιδευτικός του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας Ελισάβετ Γάτσου .

Ακολούθησε, στο φροντισμένο κι ανακαινισμένο Ηρώο της πόλης, η τελετή του τρισάγιου, της κατάθεσης στεφανιών, της τήρησης ενός λεπτού σιγής και της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν: η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Βουλευτής Πέλλας: Διονύσης Σταμενίτης, ο Στρατηγός – Διοικητής της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Γεώργιος Χατζηγεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας - Επιπυραγός Ιωάννης Σολομωνίδης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Πέτρος Λίτσνης. Επίσης, οι Αντιδήμαρχοι: Γιώργος Χρυσαφίδης, Ιωάννα Βέργου, Σταύρος Πασχαλίδης, Αθανάσιος Γίτσας, οι Πρόεδροι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Σκύδρας, αντίστοιχα: Θεμιστοκλής Κρητίδης και Γιάννης Θεοδοσίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρος Αντωνιάδης και Τοπικοί Σύμβουλοι, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές Σχολείων του Δήμου μας και πολλοί συμπολίτες.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου μιλώντας για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης δήλωσε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Το Ελληνικό Έθνος γιορτάζει φέτος την επέτειο των διακοσίων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που σήμανε το τέλος της τουρκικής υποδούλωσης και σκλαβιάς και ταυτόχρονα την έναρξη μιας νέας πορείας αναγέννησης, αναδημιουργίας, ανάπτυξης και δημοκρατίας για την πατρίδα μας που μετά από περιόδους ειρήνης και πολέμου έλαβε τη σημερινή της έκταση και μορφή.

Δυστυχώς, από το 1821 έως το 1912 απαιτήθηκε σχεδόν ένας αιώνας για να απελευθερωθεί και ο τόπος μας, η Σκύδρα. Ήταν, λοιπόν, στις 17 Οκτωβρίου του 1912, όταν ο Ελληνικός Στρατός κινούμενος γοργά υψώνει την Ελληνική Σημαία στη Σκύδρα κι από εκείνη τη στιγμή η Σκύδρα επανέρχεται κι ενσωματώνεται στην εθνική οικογένεια. Και μπορεί να μη διεξήχθη μάχη ή σύγκρουση για την απελευθέρωση της Σκύδρας, ωστόσο η ταχεία δράση του Ελληνικού Στρατού απέτρεψε κάθε εχθρική αντίδραση, ενώ παράλληλα η δράση αυτή υπήρξε σημαντική για τη συνεχιζόμενη προέλαση του Ελληνικού Στρατού και για τις νικηφόρες μάχες που ακολούθησαν κι απελευθέρωσαν κι άλλες περιοχές της Μακεδονίας μας.

Σήμερα γιορτάζουμε, τιμάμε κι αναδεικνύουμε με σεβασμό, πίστη, ομοψυχία την ιστορία του τόπου μας. Γιορτάζουμε με αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση κι υπερηφάνεια τα 109 χρόνια της ελληνικής και ελεύθερης Σκύδρας. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο γεγονός της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.

Σήμερα συνεχίζουμε να κρατάμε ζωντανή και κρυστάλλινη την ιστορική συνείδηση και μνήμη τιμώντας την πατρίδα μας, τις παραδόσεις, τις αρχές και τις οικουμενικές αξίες. Διατρανώνουμε κι επιβεβαιώνουμε ότι η πατρίδα μας, όπως στο παρελθόν, έτσι στο παρόν και στο μέλλον θα εξακολουθεί να παραμένει πιστή και συνεπής υπερασπιζόμενη την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών με όρους δημοκρατίας, δικαίου, αλληλεγγύης κι ανθρώπινης ανάπτυξης.

Στο σημείο αυτό ευχαριστώ από καρδιάς τους Σεβαστούς Πατέρες, τους προσκεκλημένους μας, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους συμπολίτες μας κι όλους τους συντελεστές της επετείου των ελευθερίων της πόλης μας. Παρά τα περιοριστικά μέτρα εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για την επιτυχία των εκδηλώσεων τις οποίες σκοπεύουμε να εμπλουτίσουμε μετά την άρση των μέτρων που πιστεύω κι εύχομαι ότι δεν θα κρατήσουν για πολύ καιρό. Χρόνια Πολλά, λοιπόν, κι ευλογημένα με υγεία, αλληλεγγύη, ευημερία κι αισιοδοξία για όλη τη Σκύδρα, για όλο τον κόσμο!».

Τέλος, ας σημειωθεί ότι με την ευκαιρία της δεξίωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο και με αφορμή τη διακοσιοστή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 η Δήμαρχος πρόσφερε στους προσκεκλημένους ως ενθύμια: το βιβλίο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ, Ήτοι Λόγος Περί ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ κι ένα επετειακό τετράδιο αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *