Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Επίσκεψη εκπαιδευτικών του 4ου Δ.Σ. Έδεσσα σε Δ.Σ Σλοβενίας


Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας συμμετείχε σε συνάντηση Erasmus plus που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο OsnovnašolaRače στην πόλη Rače της Σλοβενίας από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021


Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας διανύοντας το δεύτερο έτος του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA229 Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων , με τίτλο «Ourcultures-ourtreasures» και κωδικό: 2020-21-SI01-KA229-075865_6), εγκεκριμένο από τον Εθνικό Φορέα των προγραμμάτων Erasmus+ της Σλοβενίας και από το ελληνικό Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών συμμετείχε με τρείς εκπαιδευτικούς στην πρώτη διεθνική συνάντηση που φιλοξενήθηκε από το σχολείο OsnovnašolaRače στην πόλη Rače της Σλοβενίας από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021. Το «OsnovnašolaRače» ήταν το σημείο συνάντησης συνολικά 12 εκπαιδευτικών από Ελλάδα, Ισπανία, Εσθονία και Πορτογαλία . Οι εκπαιδευτικοί που εκπροσώπησαν το σχολείο μας ήταν ο Διευθυντής κ. Πιπεράς Κων/νος και οι συντονιστές του Σχεδίου Σιόλου Μαρία και ΓκαλίπηςΣωτήρης.Οι συντονιστές του προγράμματος από όλες τις χώρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να αξιολογήσουν συνολικά τη μέχρι τώρα πορεία του Σχεδίου καθώς και να σχεδιάσουν λεπτομερειακά τις δραστηριότητες του δεύτερου χρόνου υλοποίησης του προγράμματος .

Οι συνάδελφοι του σχολείου“ OsnovnašolaRače» υποδέχτηκαν όλους τους εταίρους πολύ θερμά. Ετοίμασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που κάλυψε όλες τις ανάγκες μας και μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ταυτόχρονα στοιχεία του πολιτισμού και της ιστορίας τους. Κατά γενική ομολογία το κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν εξαιρετικό. Η ομάδα όλων των συναδέλφων εταίρων ήταν τόσο δυνατή και με διάθεση δοσίματος που πολύ γρήγορα αναπτύχθηκαν δεσμοί φιλίας με όλους και όλες. Εξαιρετικό ήταν επίσης και το ενδιαφέρων που έδειξαν για την μεταξύ τους συνεργασία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Ο διευθυντής RonaldoLašič, η συντονίστρια του Σχεδίου Sabina Hovnik και η ομάδα τους είχαν μια τέλεια οργάνωση και ήταν πολλοί ζεστοί και φιλικοί με όλους μας καθώς ανταποκρίθηκαν άψογα και υλοποίησαν τις δράσεις του πρόγραμματος σε όλες τις φάσεις του.

Στην διάρκεια της συνάντησης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου έγινε μια ζεστή γιορτή υποδοχής στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου από μαθητές, στη διάρκεια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος της Σλοβενίας, καθώς και τη λειτουργία του σχολείου. Επίσης, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μάθησης και εκπαίδευσης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής μας, οργανώθηκαν από το σχολείο υποδοχής διαδικτυακές δράσεις/εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας. Όλα τα παιδιά βρήκαν τη συγκεκριμένη δράση πολύ δημιουργική, καθώς τους έδωσε τη δυνατότητα να δουν, έστω από μακριά, συνομηλίκους τους μαθητές ,να γνωρίσουν την κουλτούρα της Σλοβενίας και να κάνουν εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας με άλλους μαθητές από το εξωτερικό.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τον χρόνο τους τόσο μέσα στο σχολείο όσο και σε οργανωμένες δραστηριότητες έξω από αυτό.Στο πλαίσιο των δράσεων εκτός σχολείου, αποκτήσαμε πολλές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Επισκεφτήκαμε το Puppet museum, Castle Rače, Nature park Rače,eco-farm, Postojna Cave,το Ptuj,την παλαιότερη καταγεγραμμένη πόλη στη Σλοβενία καιείχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στις πόλεις Maribor και Ljubljana.

θεωρούμε ότι συγκεκριμένη επίσκεψη, εκπλήρωσε τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του προγράμματος Erasmus+ και βοήθησε να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα της διαπολιτισμικής επικοινωνίας με στόχο την γνωριμία με άλλες κουλτούρες .Κοινή διαπίστωση ήταν η ουσιαστική αλληλεπίδραση και γόνιμη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων, σε πλαίσιο αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού.

Το επόμενο βήμα είναι η διάχυση και ανταλλαγή των καλών πρακτικών που αποκομίστηκαν κατά τη διάρκεια της κινητικότητας στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς ,η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του διδακτικού προσωπικού του σχολείου που θα κάνει τη διδασκαλία και τη μάθηση πιο εποικοδομητικές και θα δράσει ως προσθετική αξία προς την επίτευξη του στόχου μας που είναι ένα σχολείο ελκυστικό και ευχάριστο που θα το αγαπούν τα παιδιά και θα το εμπιστεύονται οι γονείς.

Τέλος η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματισθεί να γίνει στην Εσθονία τον Απρίλιο του 2022.

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *