Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου: 7000 ακίνητα στο σφυρί το 2014!

Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών ακινήτων υπό προϋποθέσεις θα ξεκινήσουν στα τέλη του Οκτώβρη


Προς τα τα τέλη Οκτωβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατέληξαν την Πέμπτη σε συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους αλλά και την τιμωρία εκείνων που αν και έχουν τη δυνατότητα οχυρώνονται πίσω από τη γενική ρύθμιση που ίσχυε και θα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου προκειμένου να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, αναμένεται να βγουν στο σφυρί περί τα 7.000 ακίνητα με εμπορική χρήση ή άλλη εκτός αυτής της κύριας κατοικίας.

Παράλληλα στην κυβέρνηση θα μελετήσουν το επόμενο διάστημα τα στοιχεία σχετικά με 25.000 ακίνητα που αγοράστηκαν προ του 2009 και παρότι έχουν κατασχεθεί ήδη- λόγω της γενικής ρύθμισης- να πωληθούν από τις τράπεζες.

Η συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων σύμφωνα με την "Ημερησία" περιλαμβάνει :

- Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 μπαίνει τέλος από την στο καθεστώς της οριζόντιας απαγόρευσης πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και άλλων ακινήτων. Για την ακρίβεια παύει να ισχύει ρύθμιση με την οποία προστατεύονται όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή ενός οφειλέτη ανεξάρτητα από την ιδιότητά του εφόσον πρόκειται για οφειλές μόνο προς πιστωτικά ιδρύματα κάτω των 200.000 ευρώ.

- Στο «μικροσκόπιο» μπαίνει η διάταξη με την οποία προστατεύεται η κύρια ή μοναδική κατοικία ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη αλλά και του δανειστή (τράπεζα, ιδιώτης). Προϋπόθεση είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%. Δηλαδή για έναν άγαμο είναι 300.000 ευρώ. Για έγγαμο ζευγάρι ανεβαίνει στα 375.000 ευρώ. Για κάθε παιδί το όριο ανεβαίνει κατά 25.000 ευρώ κι έτσι μία τετραμελής οικογένεια έχει πήχυ προστασίας τα 450.000 ευρώ. Με τα όρια αυτά προστατεύονται και νοικοκυριά με διαμερίσματα και μεζονέτες σε ακριβές περιοχές. Υπάρχει η πιθανότητα, τα όρια αυτά να κατέβουν. Είτε π.χ. το όριο των 200.000 ευρώ να κατέβει στα 150.000 ή 120.000 ευρώ.

- Ένα άλλο κριτήριο που ίσως πέσει στο τραπέζι είναι το ύψος του ανεξόφλητου δανείου. Διαφορετική αντιμετώπιση πρέπει να έχει εκείνος που χρωστά το 80% του υπολοίπου από εκείνο που έχει αποπληρώσει το ίδιο ποσοστό.

- Δεν αποκλείεται επίσης να εξεταστεί η θέσπιση της πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Με τον τρόπο αυτό βγαίνουν στο... σφυρί το πολύ 25.000 ακίνητα για τα οποία αν και είχαν ξεκινήσει το 2008 οι σχετικές διαδικασίες, εντούτοις δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της νομοθετικής ρύθμισης. Κάθε χρόνο και μετά λοιπόν θα «ξεπαγώνουν» ακίνητα των ετών που έπονται του 2008. Δηλαδή το 2015 θα βγουν στο «σφυρί» ακίνητα του 2009.

- Κατά το υπουργείο Ανάπτυξης, με την τελευταία τροποποίηση του νόμου Κατσέλη όσοι καταθέσουν αίτηση στο ειρηνοδικείο και μέχρι την έκδοση προσωρινής διαταγής αλλά και από την έκδοση αυτής μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστέλλεται κάθε καταδιωκτικό μέσο σε βάρος των δανειοληπτών. Έτσι προστατεύουν με τον τρόπο αυτό την κύρια κατοικία τους.

- Θα προστατεύεται η κύρια κατοικία των ανέργων, των πολύτεκνων και ενδεχομένως και ατόμων με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

- Από τον Σεπτέμβριο θα καθιερωθούν και οι θεσμοί του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» αλλά και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης» βάσει των οποίων θα γίνονται ρυθμίσεις δανείων με σκοπό τη διευκόλυνση εκείνων που πραγματικά δεν μπορούν να είναι συνεπείς και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να διαφυλάττουν την κύρια κατοικία τους.

- Σε ισχύ βέβαια είναι και ο νόμος 4161/2013 που προσδιορίζει συγκεκριμένο τρόπο ρύθμισης των ενυπόθηκων δανείων ενήμερων οφειλετών.

Πηγή:news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *