Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Τζαμτζής: "Νομοθετική ρύθμιση ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πολιτών που κατοικούν σε εκτάσεις πρώην στρατοπέδων"

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση της πιο σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με θέμα «Πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πολιτών που κατοικούν στις περιοχές Έδεσσας «ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ» -«ΝΤΕΡΕ»-«ΚΑΡΑΜΑΝ» και στις πρώην εκτάσεις των στρατοπέδων «ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ» και «ΚΑΨΑΛΗ» στα Γιαννιτσά» και κατόπιν του ανωτέρω (β) σχετικού εγγράφου της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Πέλλας, το οποίο σας επισυνάπτουμε, σας γνωρίζουμε τα εξής για θέματα αρμοδιότητάς μας:

Η περιοχή Άγιος Μάρκος Έδεσσας, έκτασης 12 περίπου στρεμμάτων, δηλώθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία Πέλλας κατά την πρώτη φάση του Κτηματολογίου ως δικαίωμα του Ελληνικού Δημόσιου βάσει της 46α/ο7 γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών (αρ.πρωτ.1154143/5960/09/Α0010/31-10-2011 απόφαση αποδοχής γνωμοδότησης του Αν. Υπ. Οικονομικών),με την οποία απερρίφθησαν εννέα (9) αιτήσεις για αναγνώριση κυριότητας κατοίκων της περιοχής ,καταγράφηκαν ως Δημόσια Κτήματα τα με ΑΒΚ 1496 ως ΑΒΚ 1504 ακίνητα και δόθηκε εντολή έρευνας ιδιοκτησιακού καθεστώτος και για τα υπόλοιπα ακίνητα της περιοχής ,και της αριθ.1/1991 Πράξης Εφαρμογής Έδεσσας.

Οι κάτοχοι ύστερα από την απορριπτική γνωμοδότηση έχουν καταφύγει στα πολιτικά δικαστήρια .Όσον αφορά σε διορθώσεις εγγράφων του Κτηματολογίου, οι κάτοχοι μπορούν να απευθύνονται μόνο ενώπιον του οικείου Πρωτοδικείου σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ.24 του ν.3983/2011.

Η περιοχή, «ΝΤΕΡΕ» Έδεσσας, έκτασης 50 περίπου στρεμμάτων ανήκει δυτικά του δρόμου που την διασχίζει στο Τ.Ε.Θ.Α., ανατολικά –εκτός από μικρή έκταση που έχει διανεμηθεί από την Δ/νση Γεωργίας-βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ισχύει ακριβώς ότι για την περιοχή του Αγίου Μάρκου.

Η περιοχή ΚΑΡΑΜΑΝ του Δήμου Έδεσσας βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πόλης και αποτελείται από α) αγρούς β)δασικές εκτάσεις και γ)αστικά ακίνητα. Εντός των περιοχών αυτών υπάρχουν καταγεγραμμένα από την υπηρεσία μας διάφορα ανταλλάξιμα κτήματα.

Α) Για τα αγροτικά ανταλλάξιμα κτήματα, ισχύουν οι διατάξεις του Ν.357/1976 «περί επιταχύνσεως της ρευστοποιήσεως και εκκαθαρίσεως της ανταλλάξιμης περιουσίας» και όσοι έχουν τις προϋποθέσεις του νόμου, μπορούν να εξαγοράσουν απευθείας τα ακίνητα που κατέχουν

Β) Για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός του Δασούς Πάρκου Έδεσσας αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση των κτημάτων, είναι το Δασαρχείο Έδεσσας.

Γ) Τα αστικά ανταλλάξιμα ακίνητα εντός της πόλης ,αποτελούν το συνοικισμό ΚΑΡΑΜΑΝ και ενταχθήκαν στο σχέδιο πόλης, με την αριθ.1/91 Πράξη Εφαρμογής και την αριθ.828/1995 Απόφαση περιφερειακού Δ/ντή Πέλλας.

Ο Συνοικισμός «ΚΑΡΑΜΑΝ» του Δήμου Έδεσσας καταγράφηκε αρχικά το έτος 1972, ως ανταλλάξιμο κτήμα με ΑΚ 12064, και έκταση 72.820 τμ.

Το έτος 1965 το γραφείο ΔΑΠ Έδεσσας ζήτησε , με έγγραφα που συνοδευόταν από αποδεικτικά επίδοσης, από τους αυθαίρετους κατόχους να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας, μερικοί από τους οποίους προσκόμισαν Τούρκικους (ταπιά), προκειμένου να εξεταστούν. Στη συνέχεια το 1966 εκδόθηκαν Πρωτόκολλα Κατάληψης τμημάτων του κτήματος και επιδόθηκαν στους αυθαίρετους κατόχους με αποδεικτικά επίδοσης, χωρίς κανείς από αυτούς να καταθέσει τίτλους κυριότητας με αποτέλεσμα αυτά να καταστούν οριστικά.

Η Κτηματική Υπηρεσία Πέλλας ολοκλήρωσε βάσει ,της 1/91 Πράξης Εφαρμογής, το διαχωρισμό του ΑΚ 12064 σε 133 οικόπεδα και τα κατέγραψε το έτος 2012.

Έχουν κατατεθεί και εξετάζονται αιτήσεις εξαγοράς από αυθαιρέτους κατόχους και αρκετοί έχουν απευθυνθεί στη Κτηματική Υπηρεσία Πέλλας για σχετικές πληροφορίες για το δικαίωμα εξαγοράς.

Όλες οι παραπάνω εκτάσεις, αγροτικές δασικές, αστικές, έχουν δηλωθεί στο Κτηματολογικό Έδεσσας ως δικαίωμα του Ελληνικού Δημόσιου.

Το στρατόπεδο «ΚΑΨΑΛΗ» Γιαννιτσών, έκτασης 2.115τμ. ανήκει στο ΤΕΘΑ.Σύμφωνα με το αρ.135/-10-1987 Πράξη Υπουργικού Συμβούλιου (Π.Υ.Σ.)είχε παραχωρηθεί από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Οικονομικών για λογαριασμό του Υπουργείου Γεωργίας προκειμένου στη συνεχεία να παραχωρηθεί στους αυθαίρετους κατόχους. Με την αρ.386/1990 γνωμοδότηση της όμως, που έγινε δεκτή από τον τότε Υφυπουργό Οικονομικών, η Συνέλευση των Προϊσταμένων των Νομικών Υπηρεσιών Διοικήσεως όρισε ως μη νόμιμη την παραχώρηση γιατί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του άρθρου 10ν.719/1977(αρ.1008380/677 δις/Α0010/29-4-2002 απόφαση ανάκλησης παραχώρησης των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας και Οικονομικών)και το στρατόπεδο «ΚΑΨΑΛΗ» διαγράφηκε από Δημόσιο Κτήμα με την αρ.2123/5-3-2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Τέλος ,όσον αφορά στο στρατόπεδο «ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ» Γιαννιτσών, οι εκτάσεις αυτές ποτέ δεν έχουν καταγραφεί ως Δημόσια ή Ανταλλάξιμα Κτήματα και αρμόδια υπηρεσία για την διαχείρισή τους είναι το Τ.ΕΘ.Α.

Επομένως, δεν είναι δυνατή η κατ΄ εφαρμογή του αρ.11 του ν.1989/1991 παραχώρηση των εκτάσεων των προαναφερόμενων στρατοπέδων στους αυθαίρετους κατόχους.

Πάντως, το ζήτημα θα εξεταστεί σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *